Moneda nationala a continuat sa se deprecieze usor in prima parte a sedintei interbancare, astfel ca BNR a cotat miercuri leul in crestere cu 1,23 bani, la 4,4514 lei/euro. Marti, cursul a fost de 4,4391 lei/euro. "Totusi, pe volume reduse ce credem ca vor caracteriza sesiunile tranzactionarea din aceasta saptamana inaintea datelor cheie legate de piata fortei de munca din SUA de vineri, credem ca leul va ramane intr-un interval ingust", se arata intr-o analiza a ING.

Potrivit aceluiasi document, presa locala a anuntat ieri ca statul va sustine continuarea programului “Prima casa”, suplimentand garantiile dupa atingerea plafonului pentru acest an. In acelasi timp, se pare ca nu a fost anuntata un termen pana la care va fi sustinut programul, MF fiind in aparenta in totalitate in favoarea continuarii schemei de creditare care reprezinta unul dintre cele mai importante produse pentru sectorul retail. De la inceputul anului, soldul creditul “Prima casa” a crescut cu peste 500 milioane euro pana in iunie, in vreme ce creditul total acordat gospodariilor populatiei a scazut cu circa 100 milioane euro pana in mai.

Piata monetara

Desi ratele ON au ramas nemiscate in jurul nivelului ratei cheie, ieri s-au inregistrat miscari notabile pe retsul curbei FX swap. Ratele la 1M au corectat cresterea din urma cu o zi, in vreme ce ratele de pana la 1Y au scazut cu circa 20pb, intr-o miscare pe care o privim drept raspuns la scaderile semnificative de 10-20pb ale randamentelor pentru titluri de stat pe piata secundara. In vreme ce ne asteptam ca ratele ON sa ramana la niveluri relativ elevate pentru o perioada mai indelungata decat in precedenta perioada de mentinere a rezervelor minime, evolutia de ieri sugereaza ca participantii la piata nu sunt ingrijorati cu privire la persistenta presiunilor pe lichiditate.

Pentru dolarul american, banca centrala a publicat un curs de 3,4337 lei/dolar, cu 2,61 bani peste sedinta anterioara, cand paritatea a fost de 3,4076 lei/dolar.

Leul s-a depreciat usor si in raport cu francul elvetian, cursul de schimb urcand de la 3,5954 lei/franc la 3,6180 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4410 - 4,4420 lei, foarte aproape de nivelurile de marti din jurul orei 16:30, de 4,4380 - 4,4420 lei/euro.

In prima ora de tranzactionare, cotatiile au urcat treptat pana la 4,46 lei/euro. Spre jumatatea zilei, rata de schimb a inceput sa coboare, iar in jurul orei 13:00 peratiunile se realizau aproape de 4,45 lei/euro.