VIDEO Zaharul, mai scump in Romania decat in toate tarile din regiune

de DP     HotNews.ro
Joi, 4 iulie 2013, 11:03 Economie | Finanţe & Bănci

In Romania, pretul mediu de retail al unui kilogram de zahar este de 1,6 dolari, fiind de peste 4 de ori mai mare decat cel la care este tranzactionat pe bursa, respectiv de 35,9 centi pe kilogram (la sfarsitul lunii iunie), se arata intr-o analiza a XTB Romania. Pretului de retail al zaharului a crescut in continuu incepand cu anul 2006, desi pe bursa cotatiile zaharului au scazut constant in ultimii doi ani. Spre exemplu, la inceputul lunii iunie a acestui an zaharul se tranzactiona pe bursa la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, de 28,6 centi pe kilogram, cu aproximativ 40% mai putin fata de 2011.

 In toata aceasta perioada, contrar evolutiei de pe piata bursiera, pretul de retail a crescut cu aproximativ 25%. Totusi, chiar si in aceste conditii, vanzarile de zahar au continuat sa creasca in Romania, atat catre retaileri, cat si catre producatorii de bauturi racoritoare. Spre exemplu, Agrana, unul dintre cei mai mari actori de pe piata zaharului, a inregistrat anul trecut, pe piata locala, o crestere a vanzarilor cu 19,8%. 

Acelasi trend de crestere a preturilor de retail poate fi observat si in alte state europene, dar nu de aceeasi amplitudine ca in Romania. Mai mult, in toate aceste tari, zaharul se vinde mai ieftin decat in Romania. Astfel, in Polonia pretul mediu de retail al unui kilogram de zahar este de 1,2 dolari, in Cehia este de 0,9 dolari, iar in Bulgaria de 1,4 dolari.



Pretului din magazine este ridicat in Romania si din cauza nivelului TVA, practicat nediferentiat la produsele de baza, acestea fiind taxate similar celorlalte bunuri, cu 24%. Spre deosebire de tara noastra, in majoritatea tarilor membre ale UE se aplica o cota redusa de TVA la alimentele de baza, cuprinsa intre 5% si 20%. Totusi, chiar si excluzand contributia TVA-ului, pretul in Romania ramane cel mai ridicat din regiune (1,3 dolari in Romania, comparativ cu 1,1 in Polonia, 0,8 in Cehia, 1,2 in Bulgaria). Chiar si in Ungaria, singura tara europeana care practica un nivel al TVA-ului mai ridicat decat in Romania, aplicabil inclusiv in cazul alimentelor de baza, zaharul se vinde mai ieftin, respectiv cu 1,4 dolari pe kilogram.

Un alt factor care contribuie la cresterea pretului pe care il plateste consumatorul final este reprezentat de costurile administrative si de productie. Totusi, practica arata ca aceasta componenta nu depaseste de regula 20% din pretul final. De asemenea, in Romania productivitatea este relativ scazuta fata de tarile vestice - productia locala medie este de 40 de tone la hectar, in timp ce tarile vestice obtin productii spre 60 de tone pe un hectar.

In ceea ce priveste perspectivele pe termen mediu, la nivel global piata zaharului ramane dezechilibrata, ceea ce se va reflecta in pretul tranzactionat - conform datelor F.O. Licht, productia globala de zahar este estimata pentru sezonul 2012 ¬ 2013 la 183,1 milioane de tone, in timp ce consumul este estimat la 168,7 milioane de tone. In conditiile acestui dezechilibru intre cerere si oferta, scaderea pretului sub 33,3 centi pe kilogram este posibila, neexistand niciun semnal din punct de vedere tehnic ca pretul va ramane la acest nivel. Urmatorul pret de referinta de urmarit ar putea fi in zona 30,2 centi, iar apoi spre 26,10 centi.


Citeste mai multe despre   










2414 vizualizari

  • +1 (7 voturi)    
    foarte bine (Joi, 4 iulie 2013, 11:12)

    Mazeta [utilizator]

    Zahărul o fi cel mai scump, dar mierea este cea mai ieftină.
  • +4 (12 voturi)    
    Nu vad care e problema, (Joi, 4 iulie 2013, 11:22)

    Phil Austin [utilizator]

    atata timp cat nu e sanatos. Cine ma contrazice, sa dea argumente.
    • +7 (7 voturi)    
      pe principiul asta hai sa interzicem tot (Joi, 4 iulie 2013, 11:40)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Phil Austin

      in general diferenta intre sanatos si nociv e reprezentata de doza. orice aliment bagat in organism de parca vine apocalipsa, nu face bine.
      • -1 (1 vot)    
        Cu alte cuvinte, stimate gica pantalon... (Vineri, 5 iulie 2013, 9:24)

        Phil Austin [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

        orice aliment "bagat" cu masura in organism face bine?! Iti recomand zaharul din miere si din fructele fara chimicale. Chiar si din cartof dulce sau sirop de artar.
        In alta ordine de idei, cinste Finlandei ca are cel mai scump alcool din Europa.
  • -1 (11 voturi)    
    la mai mare (Joi, 4 iulie 2013, 11:35)

    pehash [utilizator]

    Avand in vedere cat de "sanatos" este consumul de zahar, ar trebui sa se aplice o acciza cel putin la fel de mare ca la tutun...
  • 0 (4 voturi)    
    soacra mea (Joi, 4 iulie 2013, 11:54)

    rubini [utilizator]

    are 92 de ani .Mananca zahar si produse din zahar
    din copilarie ,si in prezent, mai mult decat toata familia la un loc si nu are nici o problema .La fel si cu sarea.
    Ne prostesc nutritionistii si noi ii credem.
    Marind acciza la zahar nu se va imbunatatii sanatatea
    populatiei .
    • 0 (0 voturi)    
      Tragem concluzia (Vineri, 5 iulie 2013, 9:27)

      Phil Austin [utilizator] i-a raspuns lui rubini

      ca esti un norocos sa ai asa o soacra, de ai atata grija de sanatatea ei. Da-i si sucuri acidulate.
  • +2 (2 voturi)    
    in dolari???? (Joi, 4 iulie 2013, 11:59)

    Aramis [utilizator]

    de ce toate comparatiile si preturile in dolari si nu in euro?
  • +4 (4 voturi)    
    Agricultura (Joi, 4 iulie 2013, 12:50)

    vlad.pe [utilizator]

    Cand eram copil invatam la scoala cum Romania este granarul Europei, cum exportam sfecla de zahar, cartofi, varza .. acum in supermarket gasim doar produse din Turcia sau Spania iar cei care au pamant prefera sa-l lase in paragina

    Nu era vorba ca Supermarketurile sa fie obligate ca un procent din produsele agricole sa fie romanesti ?
  • +1 (1 vot)    
    Valorea nominala/valoarea reala. (Joi, 4 iulie 2013, 13:26)

    AlinL [utilizator]

    Aruncati o privire aici:

    http://www.netarhia.ro/romania-e-o-tara-super-scumpa.html

    Exista o mana de smecheri care fac o gramada de bani in Romania.
  • 0 (0 voturi)    
    nu doar zaharul (Joi, 4 iulie 2013, 19:29)

    kkciosuldelahamangia [utilizator]

    ci cam toate alimentele de baza sunt mai scumpe, si nu doar in comparatie cui tarile din jur, ci si in comparatie cu tari ca Italia, Germania, Franta, etc.
    diferenta de preturi la alimente, comparata cu diferenta dintre salariile cu care sunt platite angajatele din supermarcheturi de afara, cu cele de la noi, arata ce cistiguri fabuloase se fac.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi