Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, inainte ca acesta sa participe la emisiunea in care i-a adus critici referitoare la modul in care s-a desfasurat vizita sa in mai multe tari asiatice, si au discutat despre acordul cu FMI. Ponta a adaugat ca a fost trimisa deja catre Fondul Monetar International scrisoarea in vederea incheierii unui nou acord de tip preventiv.

"Am discutat ieri (n.r. joi) cu domnia sa, inainte de emisiunea de la Digi 24. (...) Nu ne-am certat deloc, am avut o discutie foarte buna, am discutat despre lucruri importante, acordul cu FMI, pentru ca ieri am trimis scrisoarea catre Comisie. Dvs. credeti ca nu discutam? Discutam. Ne-am vazut, am discutat despre acordul cu FMI", a spus primul ministru, la Palatul Parlamentului, dupa ce a participat la o intalnire cu delegatia Comisiei de la Venetia.

El a mentionat ca a trebuit sa discute cu presedintele despre decizia incheierii unui nou acord cu FMI si CE.

Totodata, Ponta considera ca nu a fost incalcat pactul de coabitare. "Ce, mi-a facut ceva la Guvern? Dansul poate sa spuna ce vrea la televizor. Si daca spune, ce se intampla? Nu se intampla nimic. (...) Nu ne certam, pentru ca pe mine nu ma intereseaza ce spune dansul. (...) Daca nu are treaba dansul sta pe la televizor. Eu am foarte multa treaba", a aratat Ponta.

Premierul a mai precizat ca nu s-a simtit atacat prin declaratii facute de presedintele Traian Basescu.

"Il inteleg pe domnul presedinte, dansul e trecutul si, atunci, ca orice om din trecut, normal ca ii e mai greu sa accepte ca si in Europa si in Asia si in restul lumii oamenii vorbesc. Nu m-a intrebat nimeni de domnul Basescu, sa fiu foarte sincer, pe nicaieri. (...) E om liber, e o tara libera, poate sa declare ce vrea", a conchis primul-ministru.

"Am si trimis scrisoarea. A fost aprobata de toata lumea, de guvernator, de Guvern si de presedinte. Ministrul de Finante, domnul Chitoiu, si cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea catre Comisia Europeana si catre Fondul Monetar International. (...) Evident, pentru un acord preventiv. Nu avem nevoie de bani", a adaugat Ponta.

Memorandumul vizeaza "aprobarea Proiectelor de scrisori prin care se solicita Uniunii Europene si Fondului Monetar International un nou Acord de tip preventiv si aprobarea semnarii acestor scrisori de catre ministrul Finantelor Publice, ministrul delegat pentru buget si guvernatorul Bancii Nationale", informa Biroul de presa al Guvernului.

"Avem astazi un memorandum prin care in mod oficial luam act de incheierea cu bine a acordului cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Eu cred ca este un lucru bun pentru Romania ca am incheiat cu bine si va multumesc tuturor celor care ati facut eforturi, vorbesc de toti ministrii care ati fost implicati, si nu stiu de ce s-ar fi bucurat atatia sa dam gres, de parca murea doar capra noastra, nu murea toata capra tarii. Ma bucur ca s-a incheiat cu bine si o sa va autorizam in mod oficial sa facem cererea pentru un nou acord, in acelasi conditii, adica nu luam bani, nu ne trebuie bani, avem posibilitatea sa ne imprumutam pe pietele private, dar pentru niste scopuri si niste obiective pe care dupa aceea le veti negocia, probabil, dupa vizita doamnei presedinte Lagarde", a precizat premierul Victor Ponta, joi, la inceputul sedintei de Guvern.