Presedintele Bancii centrale americane, Ben Bernanke, a reafirmat miercuri ca starea economiei, si in special a somajului, justifica in continuare o politica monetara foarte acomodanta, subliniind ca nu exista un "parcurs premeditat" pentru a reduce acest sprijin, scrie AFP.

"Deoarece achizitiile noastre de active depind de evolutia economiei, nu exista un parcurs premeditat", a declarat Bernanke, in cadrul declaratiei bianuale legata de politica monetara a Statelor Unite, in fata unei Comisii a Congresului american, la Washington.

"Daca indicatorii economici se imbunatatesc mai rapid decat se prevede si inflatia pare sa revina decisiv spre obiectivul nostru (de 2%), ritmul de achizitii poate fi redus mai rapid", a explicat seful Federal Reserve (Fed).

"Dar daca perspectivele ocuparii fortei de munca se arata mai putin favorabile (...), ritmul actual de achizitii ar putea fi mentinut mai mult timp", respectiv "acccelera pentru un moment", a spus acesta, in fata Comisiei de servicii financiare a Camerei Reprezentantilor.

Fed injecteaza masiv lichiditati in sistemul financiar, achizitionand in fiecare luna titluri ale Trezoreriei si titluri ipotecare in valoare de 85 miliarde dolari.

El a precizat ca, in conditiile unui "somaj inca ridicat si care se reduce lent (...), o politica monetara foarte acomodanta" ramane "potrivita intr-un viitor apropiat".

Acesta a notat ca pe piete "volatilitatea s-a redus" in conditiile in care Wall Street, ingrijorata de posibilitatea reducerii injectiilor de lichiditati, a cunoscut sedinte agitate in ultimele saptamani. "Este important sa ne comunicam proiectele cat mai bine posibil. Cred ca pietele incep sa inteleaga mesajul nostru", a mai spus acesta.