Vizita directorului general al FMI Christine Lagarde in Romania, demararea negocierilor pentru un nou acord cu Fondul, vanzarea a 14 hidrocentrale de catre Hidroelectrica, sau discursul public al Guvernatorului BNR au reprezentat titlurile saptamanii in media. Acestea sunt doar cateva din evenimentele economice importante ale saptamanii. In finalul articolului veti gasi evenimentele de semnalat pentru saptamana urmatoare si rubrica, "Declaratia saptamanii". Ordinea evenimentelor prezentate este aleatoare.

Voi ce evenimente ati fi adaugat celor selectate de noi?

Evenimente interne

  • Vizita sefului FMI in Romania, care a transmis un mesaj pozitiv pentru economie

Saptamana 14-20 iunie a debutat cu vizita directorului general al FMI Christine Lagarde in Romania. Ea a tinut un discurs la sediul BNR, apreciat ca un mesaj pozitiv dat economiei noastre, in care a vorbit despre performantele realizate de Romania ultimii 20 de ani si a mai sugerat discret sa punem accent pe investitii si consum daca vrem sa avem o crestere economica sanatoasa, exporturile nefiind in masura sa ne asigure singure perfomanta PIB-ului. Lagarde a discutat nu doar cu seful statului si cu premierul, ci a avut intalniri si cu reprezentanti ai mediului de afaceri, ai societatii civile si cu cei ai media de business.

Vezi aici ce a spus Christine Lagarde in discursul sau de la sediul BNR

  • Vosganian l-a demis pe Gabriel Plaiasu, dupa ce HotNews.ro a aratat ca nu poate ocupa o functie publica fiind declarat incompatibil in aprilie 2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, l-a demis din functie pe Gabriel Plaiasu, la sesizarea premierului Victor Ponta, la scurt timp dupa ce HotNews.ro a aratat ca nu poate ocupa o functie publica timp de trei ani fiind declarat incompatibil in aprilie 2013, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Ministrul Vosganian l-a numit vineri, 12 iulie, pe Gabriel Plaiasu, fost deputat PNL, in functia de sef al Oficiului pentru Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in locul lui Gabriel Dumitrascu. Numirea s-a facut discret, informatia fiind publicata de HotNews.ro joi, 18 iulie, in jurul pranzului. Surse guvernamentale au dezvaluit ulterior pentru HotNews.ro ca Plaiasu a fost declarat incompatibil de ANI in 2011, fiind condamnat prin sentinta definitiva de Inalta Curte in aprilie 2013. Potrivit legii nu poate ocupa nici un fel de functie publica timp de trei ani.

Plaiasu a confirmat partial informatia, sustinand ca interdictia s-ar referi doar la functiile eligibile. Legea insa spune exact pe dos: interdictia se aplica functiilor numite, mai putin celor alese. Trebuie mentionat ca pana la numire in functia de sef, Plaiasu a fost sef adjunct al OPSPI timp de 7 luni, deci tot o functie numita. Cateva ore mai tarziu a fost demis de acelasi Vosganian, la sesizarea premierului Victor Ponta.

  • Guvernul a aprobat Ordonanta privind corectiile financiare solicitate de Comisia Europeana pe programele cu fonduri UE

Guvernul a aprobat miercuri ordonanta privind suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice, se arata intr-un comunicat de presa. Guvernul a facut o prezentare sumara a proiectului aprobat, fara a preciza si care sunt sumele care vor fi suportate de la bugetul statului. Trebuie mentionat ca acest act normativ nu s-a aflat nicio clipa in dezbatere publica conform Legii 52/2003, legea privind transparenta decizionala in administratia publica.

Reamintim ca premierul Victor Ponta a afirmat saptamana trecuta ca va fi adoptat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind alocarea de la buget a circa 750 de milioane de lei pentru corectiile financiare pe care trebuie sa le suporte Romania in urma neregulilor constatate in derularea unor proiecte care au beneficiat de fonduri europene. Intrebat de ce este necesar ca aceste sume sa fie suportate de la bugetul statului in cazul unitatilor administrativ-teritoriale, Ponta a spus ca unele dintre acestea si-au facut treaba corect.

Citeste aici mai multe

  • Hidroelectrica a vandut 14 microhidrocentrale cu 46,8 milioane lei

Hidroelectrica a vandut in cadrul licitatiilor internationale organizate luni, 15 iulie, 14 microhidrocentrale amplasate in bazinele raurilor Crisu Repede, Bistrita, Budac, Huza, Somesul Mic si Salasele, avand o putere instalata totala de 9,4 MW, informeaza compania printr-un comunicat. Potrivit acestuia, Hidroelelctrica a incasat un pret record de 46.850.780 lei, echivalentul a circa 10.599.000 euro, peste pretul mediu cu care au fost valorificate microhidrocentralele aflate in patrimoniul companiei pana in prezent.

  • Astra asigura flota Tarom

ASTRA Asigurari a castigat licitatia organizata de Tarom pentru achizitia de servicii de asigurare CASCO pentru aeronave civile si piese de schimb si de asigurare de raspundere fata de pasageri, bagaje, marfa, posta si terti pentru perioada 1 septembrie 2013 ￯ 30 august 2014, informeaza societatea de asigurari. Reamintim ca licitatia pentru atribuirea contractului dea sigurare in cazul Tarom a fost primul si principalul motiv pentru care Guvernul a schimbat legislatia referitoare la achizitiile publice. In aprilie, Tarom a fost scoasa de pe lista autoritatilor contractante in urma suspendarii de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a licitatiei organizate de Tarom pentru asigurarea flotei, dupa o contestatie depusa de Astra, actualul asigurator.

Astra Asigurari, controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, este liderul pietei locale a asigurarilor dupa veniturile aferente anului 2012, care au crescut cu 12,3%, pana la 1,13 miliarde de lei. Astra Asigurari este pe primul loc si in topul reclamatiilor facute anul trecut de asigurati catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA.)

  • Televiziunea digitala terestra - pana in iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (HD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD

Pana pe 17 iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (HD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, au precizat pentru HotNews.ro oficialii SNR, operatorul care transmite acum programele televiziunii publice si care va dezvolta la nivel national un un proiect pilot de televiziune digitala terestra. Ce este televiziunea digitala terestra?

Uitati pentru o clipa de cablu, satelit si internet (IPTV) principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam televiziune platind un abonament. In anumite zone din Bucuresti si Sibiu, se poate insa receptiona gratuit televiziune digitala, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei). Iti mai trebuie un televizor cu tunner DVB-T incorporat sau un set-top box DVB-T. Aceasta este televiziunea digitala terestra, un proiect pilot care va fi extins la nivel national pana pe 17 iunie 2015, conform unei Hotarari de Guvern publicate pe 3 iulie in Monitorul Oficial.

  • Afacerile marilor operatori telecom in 2012: Cosmote si RCS&RDS au trecut pe profit net, dar datoriile sunt mari

Orange, liderul pietei de telefonie mobila, s-a mentinut anul trecut pe prima pozitie din punct de vedere al profitului net - 116,1 milioane de euro, valoare in scadere insa cu 38,8% fata de 2011, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante. Cel mai apropiat rival, Vodafone, a raportat un profit net de 112,6 milioane de euro, in crestere cu 12,2% fata de anul anterior. Primii doi mari operatori mobili aveau impreuna datorii in valoare de peste 658,1 milioane de euro in 2012. Urmatorii doi mari operatori de telefonie mobila, Cosmote si RCS&RDS, au reusit sa treaca pe profit net anul trecut, cu 9,83 milioane euro si respectiv 19,78 milioane de euro, insa fiecare in parte avea datorii care depaseau 800 milioane de euro.

Citeste aici mai multe

  • Furnizorii de internet cer interventia imediata a Consiliului Concurentei in rezolvarea problemelor cu reteaua de fibra optica NetCity din Bucuresti

Primaria Bucuresti si Netcity Telecom au solicitat separat la Curtea de Apel Bucuresti, la sfarsitul lunii iunie din acest an, atat suspendarea, cat si anularea avizului dat de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) asupra proiectului NetCity, cu conditia implementarii unor masuri pentru a indeparta cerintele discriminatorii din prezent, a declarat marti Mihai Batraneanu, presedintele ANISP, asociatia nationala a furnizorilor de internet. Drept urmare, acesta spune ca pe 2 iulie a facut plangere la Consiliul Concurentei, caruia ii cere sa aplice, in baza legii, masuri intermediare pentru ca Primaria si NetCity sa implementeze avizul dat de ANCOM.

Citeste mai multeaici.

  • Isarescu: Vorbim de lipsa capitalului romanesc. Pai credeti ca capitalul romanesc e floare la ureche? Ca sta pe usa si vine cineva sa-l ia? Capital inseamna munca si economisire!

Pe piata romaneasca nu exista banci "too big to fail", dar sunt institutii de credit mari comparativ cu economia romaneasca, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand ca la baza stabilitatii financiare trebuie sa stea un cadru transparent

"E nevoie de iesirea ordonata a institutiilor din piata, in special a celor mari, "too big to fail". Din fericire, in Romania nu avem banci foarte mari pentru a falimenta, comparativ cu cele internationale. Unele sunt mari comparativ cu economia romaneasca. Noul cadru european va introduce recapitalizarea interna", a spus Isarescu. Cele mai mari banci in functie de active sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si Unicredit Tiriac.

Vezi aici discursul video al Guvernatorului BNR, care a vorbit despre lipsa capitalului romanesc, despre atacul la democratie pe care l-ar reprezenta salvarea bancilor in dificultate cu bani publici, despre creditul in lei si in valuta dar si despre necesitatea unei profesionalizari a presei de business

Evenimente externe

  • Bild dezvaluie ca armata germana stia despre existanta PRISM inca din 2011

Contingentul armatei germane mobilizat in Afganistan cunostea inca din 2011 existenta si functia programului american PRISM de spionare a comunicatiilor, scrie cotidianul Bild in editia de miercuri, in baza unui document, relateaza AFP.

Ziarul publica fragmente dintr-un ordin trimis la 1 septembrie 2011 de cartierul general al Fortei NATO (ISAF) la Kabul comandamentelor regionale, inclusiv celui din nord, la Mazar-i-Sharif, condus de Bundeswehr.

Acest document confidential explica procedura de urmat incepand din 15 septembrie 2011 in vederea cererii unei supravegheri a datelor telefonice sau pe Internet in cadrul PRISM, fara sa lase vreo urma de indoiala asupra naturii acestui program.

In document li se spune comandantilor regionali care doresc sa utilizeze serviciile PRISM ca este necesar sa recurga la personal militar sau civil acreditat, ceea ce pare sa se refere la militari, dar si la membri ai serviciilor secrete americane mobilizati in fiecare baza a comandamentului regional, scrie Bild.

  • Detroit si-a declarat falimentul

Stindard al industriei auto la inceputul secolului XX, Detroit a devenit joi cel mai mare oras american care s-a declarat in stare de faliment, ultimul act in lenta agonie a "Motor City", scrie AFP.

Una dintre imaginile Americii triumfatoare a anilor 50, acest mare oras industrial din nordul Statelor Unite a devenit astazi un peisaj al dezolarii, cu marii sai zgarie-nori parasiti in centru, cu uzinele in ruina si casele lasate in paragina. In total, 78.000 de cladiri sunt abandonate.

"Iau aceasta decizie dificila pentru ca locuitorii din Detroit sa aiba acces la cele mai elementare servicii publice si pentru ca Detroit sa reporneasca pe baze financiare solide, care sa-i permita sa creasca in viitor", a explicat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, intr-un comunicat.

Citeste aici mai multe

  • Angela Merkel exclude o noua stergere a datoriei Greciei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exclus vineri o noua stergere a datoriei Greciei, deoarece autoritatile de la Atena au adoptat masuri suplimentare de austeritate, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

"Am declarat in repetate randuri ca nu vad o reducere a datoriei Greciei. Toate discutiile pe aceasta tema ma ingrijoreaza cateodata", le-a declarat jurnalistilor Angela Merkel.

O noua reducere a datoriei ar veni dupa acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat sa-si asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor grecesti pe care le detin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.

Si ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a cerut joi oficialilor de la Atena sa nu mai solicite o noua reducerea a datoriilor. "Daca la sfarsitul lui 2014 Grecia va implementa reformele si va ajunge la un surplus primar atunci vom negocia noi masuri, daca va fi necesar. Sfatul meu este ca toti sa se concentreze pe ceea ce am convenit deoarece numai daca vom implementa, pas cu pas, ceea ce am convenit vom putea sa redobandim credibilitate, incredere si crestere", a afirmat Schaeuble in prima sa vizita la Atena de la declansarea crizei, in 2009.

  • Adoptarea monedei euro in Polonia ar putea deveni realitate in zece ani

Adoptarea monedei unice europene in Polonia poate deveni 'realitate' in zece ani sau mai putin, cu conditia unor reforme necesare in cadrul zonei euro, a declarat vineri ministrul de finante polonez, Jacek Rostowski, relateaza AFP, citat de Agerpres.

"Cred ca zece ani este un obiectiv realist, dar se poate intampla si mai devreme", a declarat ministrul pentru cotidianul Dziennik Gazeta Prawna. "Insa trebuie sa fim siguri ca zona este suficient de reformata astfel incat sa putem adera in conditii sigure", a adaugat el.

"Nu avem nicio influenta asupra vitezei de integrare in zona euro. Sustinem si ajutam sugerand solutii, insa progresele sunt insuficiente", a mai spus ministrul.

Polonia, membru al Uniunii Europene din 2004, nu si-a stabilit pana acum nicio data pentru adoptarea monedei euro.

Declaratiile lui Rostowski le confirma pe cele ale premierului Donald Tusk care a declarat la inceputul lunii iulie ca adoptarea monedei euro ramane un obiectiv al Poloniei, insa "perspectiva ramane indepartata".

Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, de departe cea mai mare economie dintre tarile foste comuniste care au aderat la UE, este singura tara din blocul comunitar care a ramas pe crestere economica de la criza declansata in 2008

Agenda economica a saptamanii 22-28 iulie

BNR:

22.07.2013 - Indicatori de risc bancar, Centrala incidentelor de plăţi - iunie 2013- Date statistice

22.07.2013 - Buletin de conjunctură 7/2013

23.07.2013 - Indicatori monetari - iunie 2013-Date statistice

23.07.2013 - Indicatori monetari - iunie 2013- Comunicat de presă

25.07.2013 - Structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari neguvernamentali - iunie 2013- Date statistice

25.07.2013 - Buletin lunar 5/2013- Versiune integrală

INS:

24.07.2013- Valoarea productiei ramurii agricole in anul 2012 - date semidefinitive

Declaratia saptamanii

Mugur Isarescu:Daca te-ai dus la o dobanda de 5-6% in euro sau dolar, nu credeti Dv Deponentule ca v-ati asumat un risc cata vreme dobanzile in lume sunt de 1-2%? (...)Noi, ca sa o spun acum foarte clar, n-am purtat grija celor 100 de deponenti foarte tare