Romania inregistreaza un foarte lent si ezitant proces de privatizare si restructurare a intreprinderilor de stat. Sustenabilitatea fiscala a sistemului de sanatate este foarte limitata, iar serviciile de asistenta medicala au o eficienta scazuta. Exista riscul de re-acumulare a arieratelor in special la nivelul administratiei locale, iar economia se confrunta cu politici active limitate pe piata muncii. Modernizarea mecanismului de lichidare a bancilor poate fi modernizat, iar deteriorarea calitatii activelor bancare ramane un motiv de ingrijorare, se arata intr-un Raport al Comisiei Europene, obtinut de HotNews.ro (citeste intreg documentul din atasament).

Raportul analizeaza modul de indeplinire a ultimelor doua acorduri pe care Romania le-a avut cu finantatorii internationali.

Documentul detaliaza pe capitole ceea ce s-a facut bine si unde au mai ramas de implementat reforme. Un numar consistent de pagini este alocat lipsei de eficienta in atragerea de fonduri structurale, reformelor incomplete din Sanatate, dar si sectoarelor energie, transporturi, bancar s.a.

Din Raport:

  • Reforma sectorului intreprinderilor de stat a inregistrat un succes limitat si ramane incompleta.
  • E important ca BNR sa ramana vigilenta in continuare si sa mentina o politica monetara  prudenta
  • Masurile de austeritate au contribuit  la reducerea rigiditatii structurii cheltuielilor
  • Arieratele guvernamentale au fost permanent dificil de controlat si continua sa reprezinte o problema
  • Incercarile de a controla arieratele la nivelul administratiei publice locale au esuat, acestea continuand sa creasca.
  • Trezoreria a construit un tampon de finantare confortabil, care ar trebui sa fie mentinut in continuare.
  • Ministerul de Finante are in vedere emiterea de obligatiuni guvernamentale dedicate gospodariilor.
  • Sistemul de sanatate se confrunta cu provocari majore. Au fost initiate reforme de asistenta medicala, dar pana acum, progresul a fost lent si impactul este dificil de masurat
  • La inceputul primului program, piata fortei de munca romaneasca era caracterizata de o pondere ridicata a muncii la negru. De asemenea, din cauza ca salariile cresteau mai repede decat productivitatea, Romania a pierdut din competitivitate.
  • Succesul restructurarii sectorului intreprinderilor de stat a fost foarte limitat

Citeste in atasament documentul integral

Citit cu atentie, documentul indica si viitoarele tinte pe care noul acord cu FMI si CE le va include. Cel mai probabil acestea vor fi din zona sanatatii, a restructurarii firmelor de stat si a arieratelor la companiile locale. Dealtfel, surse apropiate BNR au declarat pentru HotNews ca finantatorii internationali le-ar fi comunicat partenerilor romani ca acesta este ultimul acord pe care il incheie cu Romania. A sosit timpul ca Romania sa mearga pe picioarele ei, fara ca Washingtonul sau Bruxelles-ul sa fie permanent cu ocii pe economia Dumneavoastra", ar fi afirmat unul din membrii echipei straine de negociatori.

Din pacate, riscul major este cel politic, mai ales ca in anul care vine in Romania vor avea loc alegeri, iar acest proces e insotit mai mereu de promisiuni care afecteaza bugetul prin alocarea unor cheltuieli care pot ameninta iesirea din tintele convenite).