Putine voci sunt atat de reprezentative pentru sectorul bancar precum e cea a lui Radu Ghetea, sef al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO al CEC Bank. Banca, aflata printre foarte putinele cu capital local- chiar daca de stat- controleaza o retea de peste 1000 de unitati. Cum a trecut CEC-ul prin criza, cate neperformante are sau care e opinia lui Ghetea legata de revenirea suflului creditarii, aflati din textul de mai jos. Ca un mic sfat avant la lettre: nu fiti foarte optimisti.Viitorul se arata dificil in banci.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Rep: In ce stadiu se afla CEC BANK pe drumul masurilor de restructurare? Pentru a doua jumatate a acestui an, care sunt masurile care urmeaza sa fie aplicate pe linia ajustarii retelei, a personalului si a reducerii cheltuielilor operationale?

Radu Gratian Ghetea, CEO al CEC Bank: Pentru a doua jumatate a anului, CEC Bank nu are neaparat in vedere extinderea sau, dimpotriva, inchiderea de unitati, ci continuarea programului de eficientizare a retelei de 1.097 de unitati. Implicit, va continua si procesul de restructurare a personalului, fie prin plecari, fie prin reincadrarea in alte activitati specifice bancilor comerciale. In perioada urmatoare, vom continua sa implementam o serie de masuri de eficientizare a activitatii, cum ar fi: redimensionarea retelei si relocarea unor unitati; alocarea mai eficienta, catre zonele care au potential de crestere, a resurselor umane existente; eficientizarea unor fluxuri operationale, in vederea reducerii cheltuielilor.

Rep: Cum estimati ca a evoluat portofoliul de credite neperformante in primele 6 luni pe zona retail si corporate?

R.G.: In primul semestru al anului, tensiunea generata de neperformanta unor portofolii a inceput sa scada usor la unele banci. Situatia difera insa de la banca la banca, iar pe intregul sistem bancar este posibil sa avem in continuare un volum important de credite care trebuie sa fie provizionate. In momentul in care firmele vor ajunge sa se bucure de o anumita stabilitate a pietei, probabil vom vedea si stabilizarea portofoliilor. Pentru moment insa, nu ne putem astepta la o relaxare a sistemului de provizionare.

Rep: Cum au evoluat cheltuielile salariale in primele 6 luni si ce estimari aveti pentru urmatoarele 6 luni: vor ramane la acelasi nivel, vor creste sau vor scadea? Cu ce procent?

R.G.: Politica bancii este aceea de a remunera angajatii in functie de efortul depus si de rezultatele profesionale inregistrate. In perioada urmatoare, oferta salariala va evolua in raport cu calificarea profesionala, rezultatele obtinute si aptitudini. Scopul acestei scheme este motivational si urmareste sa recompenseze efortul personal si performantele.

Rep: Care este orizontul de timp la care estimati ca sectorul bancar local va reveni la cresteri comparabile cu perioada de dinaintea crizei?

R.G.: Este dificil de facut o astfel de estimare, pentru ca lupta cu creditele neperformante si cu nivelul inalt de provizioane pe care bancile trebuie sa le constituie va continua, cel putin pe parcursul anului 2013. In plus, sa nu uitam ca trebuie sa ne pregatim pentru aderarea la Basel III, care se aplica incepand cu 2014 si care presupune eforturi considerabile din partea bancilor.

Rep: Foarte multi oficiali reproseaza sectorului financiar bancar din Romania ca intarzie creditarea. Care sunt in opinia Dv principalele 3 argumente pentru care creditarea intarzie si cand considerati ca va reveni cererea solvabila la un nivel acceptabil?

R.G.: In ceea ce priveste CEC Bank, as vrea sa reamintesc faptul ca banca a inregistrat o crestere a activelor in anul 2012 de 8,5%, mai mare decat cresterea activelor pe total sistem bancar (3,4%), bazata in special pe cresterea creditelor acordate clientilor sai cu 15,5%, cu mult peste media sistemului bancar (1,5%). Soldul creditelor pentru persoanele juridice a crescut in anul 2012 cu 32% iar utilizarile din liniile de credit au fost de circa 17 miliarde lei. La sfarsitul anului 2012, banca noastra s-a mentinut pe pozitia 4 in clasamentul bancilor din sistemul bancar in functie de cota de piata pe active (7,35%). “Reteta succesului” CEC Bank si a rezistentei pe piata in actualul context concurential transcede insa rezultatele financiare si se regaseste in capacitatea sa de a renaste, de a se adapta unui context aflat in continua evolutie, pastrand totodata tezaurul de incredere dobandit in timp. Aceasta reprezinta “marea provocare” pe care CEC Bank a avut-o de infruntat.

In consecinta, as putea sa va ofer trei argumente pentru care la CEC Bank creditarea a continuat:

1. Implicarea bancii in cofinantarea proiectelor de accesare a fondurilor europene (circa 16.000 de proiecte eligibile pentru care valoarea insumata a granturilor se ridica la peste 5.024 milioane lei)

2. Finantarea economiei reale si in special a IMM-urilor, acestea reprezentand peste 42% din portofoliul de credite al bancii

3. Utilizarea intensiva a retelei de unitati ale bancii, cele mai multe aflate in mediul rural, pentru finantarea solicitarilor de credite specifice activitatilor din agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala.

Rep: Care considerati ca este cota de piata pe active care i-ar permite unei banci sa reziste intr-o piata cu 42 de jucatori si cu circa 8 mil. clienti bancabili?

R.G.: In opinia noastra, cota de piata nu reprezinta un element care sa asigure ramanerea printre participantii la competitia bancara. Principiul “too big to fail” este deja contestat de multi. Elementul determinant pentru a rezista intr-o competitie este calitatea portofoliilor si serviciilor.