Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a lansat planul de actiuni care acompaniaza raportul Base Erosion & Profit Shifting (Erodarea bazei de impozitare si mutarea profiturilor), menite sa impiedice transferul abuziv al profiturilor de catre companiile care apeleaza la asa-numitele scheme agresive de planificare fiscala. Practic, masurile anuntate vor sa duca la inchiderea acelor portite din acordurile internationale actuale (conventiile de evitare a dublei impuneri) care permit grupurilor multinationale sa nu plateasca impozite in tarile unde au generat venitul, sa transfere profitul in jurisdictii favorabile fiscal, dar unde nu presteaza nicio activitatea reala (de obicei off-shore), ajungand astfel sa plateasca impozite foarte mici sau chiar sa nu plateasca deloc.

OECD - care este portavocea economiilor dezvoltate ale lumii - arata ca regulile fiscale interne si internationale nu tin pasul cu noua economie (bazata pe schimburi on-line, transfer de drepturi de proprietate intelectuala, servicii) si astfel trebuie sa fie modificate pentru ca activitatea care genereaza un venit sa fie mai bine reflectata in baza de impozitare.

"Fara sa respinga optimizarea fiscala, care este dreptul companiilor de a folosi metodele legale pentru a-si usura povara fiscala, OECD este ingrijorata de faptul ca se abuzeaza de actualele conventii si astfel se reduc considerabil sumele pe care ar trebui sa le incaseze statele, mai ales din impozitul pe profit. Planul de masuri de astazi transmite explicit ca trebuie sa ne asteptam, intr-un an -0 doi, la modificari de regulamente care vizeaza in special tranzactiile din interiorul grupurilor multinationale", spune Adrian Luca, directorul firmei de consultanta Transfer Pricing Services. Analistul arata ca sunt vizate schimbari in ghidurile legate de preturile de transfer (preturile la care sunt incheiate tranzactiile intra-grup, care trebuie sa respecte principiul de piata), cu accent pe bunurile intangibile (precum drepturile de proprietate intelectuala) si substanta economica a tranzactiilor (acestea trebuie sa nu fie artificiale). Alte masuri speciale sunt dedicate limitarii erodarii bazei impozabile ca urmare a deducerii cheltuielilor cu dobanzile, ceea ce inseamna ca guvernele au luat la ochi si imprumuturile intra-grup (acordate de compania-mama filialelor). Este abordata si problema sediilor permanente, un alt subiect fierbinte in relatia companii-autoritati.

"Avem inca un semnal clar ca acele companii care sunt parte a unui grup trebuie sa ia foarte in serios tot ce tine de problema stabilirii preturilor de transfer, de documentarea tranzactiilor intra-grup, mai ales cand compania raporteaza pierderi sau fluctuatii de profit - acesta va fi frontul pe care se vor concentra autoritatile fiscale. Tot ce se stabileste acum in OCDE va ajunge sa fie transpus in legislatia nationala", conchide directorul TPS, participant direct la introducerea Liniilor directoare OCDE privind preturile de transfer in legislatia interna.

TPS a fost infiintat de Adrian Luca, unul din primii specialisti din Romania in domeniul preturilor de transfer, participant la introducerea in legislatia nationala a standardelor OCDE in materie. De la sfarsitul 2012, s-a alaturat TPS Alin Irimia, cel care a coordonat, inca de la infiintare, serviciul preturi de transfer si serviciul analiza de risc, ca director in cadrul ANAF. A participat la introducerea reglementarilor privind preturile de transfer si este unul din cei 5 reprezentanti ai Romaniei propusi in Comisia de Arbitraj la nivelul Uniunii Europene privind eliminarea dublei impuneri. Din 2013, TPS isi extinde aria de consultanta fiscala prin cooptarea Adrianei Stoian, specialist cu 14 ani de experienta in domeniul fiscal. A participat atat la procese de due diligence fiscal, efectuate pentru fonduri private de investitii sau investitori strategici in cadrul celor mai importante tranzactii de privatizare sau achizitii de societati romanesti private, cat si in proiecte de reorganizari de grupuri de societati si structurari fiscale internationale.