Inceperea procesului de privatizare a fost un pas important in atingerea obiectivelor ultimei evaluarii a recent incheiatului acord Stand-by. Aceasta a fost aclamata de toate partile implicate, insa daca privatizarea va fi stopata, isi va mentine oare FMI atitudinea indulgenta fata de Romania in cadrul negocierilor unui nou acord? Probabil ca da, intrucat ne indoim ca FMI este dispusa sa renunte la eticheta de elev model a Romaniei. Totusi, o asemenea lipsa de reactie credem ca va scadea credibilitatea acestui parteneriat, se arata intr-o nota a ING Bank trimisa vineri clientilor corporate.

"Primul ministru a mai adaugat un pas in procesul privatizarii CFR Marfa (cerand aprobarea CSAT) creand cu doua zile in urma posibilitatea pentru castigatorul licitatiei de a-si recupera garantia in cazul in care CSAT respinge privatizarea. Joi, acesta a prezentat si un plan de rezerva pentru cazul in care CSAT respinge propunerea - compania va avea manageri privati, o strategie a carei inacercare de implmenetare de catre autoritatile romane a avut aceleasi rezultate slabe precum unele incercari de privatizare. O astfel de succesiune de decizii sugereaza ca planurile privatizarii CFR Marfa s-au schimbat probabil", se mai arata in documentul citat, care mai include si o analiza pe cursul de schimb.

"Asa cum ne asteptam, leul s-a stabilizat intr-un interval ingust ieri aproape de 4,39/EUR, nivel la care era probabil deja luat in calcul un rezultat pozitiv la licitatie de joi. Ne mentinem perspectiva pozitiva pentru leu pe termen scurt, intrucat prognozam imbunatatirea conditiilor de lichiditate. Totusi, in absenta caldenarului de emisiuni de titluri de stat pentru august, credem ca leul va stagna in jurul valorilor curente.

Platile trimestriale ale impozitului pe profit scadente ieri au condus cel mai probabil la presiunea pe finantare pe termen scurt, cu ratele ON postand cea mai mare crestere, de 100pb. Pentru scadente mai indepatate, raspunsul a fost mult diminuat de asteptarile ca MF sa injecteze acele sume inapoi in piata in scurt timp - singura miscare a fost cresterea ratelor la 1M cu circa 20pb. Ne mentinem prognoza ca planurile de emisiune ale MF sa conduca la imbunatatirea conditiilor de lichiditate in T3 2013, insa credem ca precutia va predomina

inaintea anuntului calendarului de emisiuni pentru august.

In linie cu prognoza noastra, MF a vandut ieri titluri de stat la cinci ani in valoare de suma planificata de 00 milioane lei, la un randament maxim de 4,73%, sub cotatiile din piata secundara. Impreuna cu cererea relativ ridicata de aproape 1 miliard lei care ar fi fost satisfacuta la un randament in marja pietei secundare, acestea indica un rezultat destul de bun al licitatiei", conchid autorii notei citate.