Indicii bursieri interni s-au depreciat usor pe parcursul saptamanii trecute, evolutie care exprima persistenta unei perceptii ridicate cu privire la riscul expunerii pe pietele de frontiera in contextul semnalelor mixte din sfera economiei mondiale si in asteptarea unor decizii importante de politica economica (in Statele Unite si China), se arata intr-o nota a SSIF Broker remisa luni dimineata HotNews.ro. Indicele BET a scazut cu 0,8%, pana la 5 380,97 p., in timp ce indicele BET-C s-a depreciat cu 0,5%, pana la 2 884,39 p.. Indicele BET-FI a consemnat un declin de 0,4%, pana la 24 198,95 p.

Pe de o parte, se remarca evolutia pozitiva a titlurilor FP, in urcare cu 0,5% pe parcursul saptamanii, pana la 0,6475 RON: De asemenea, unele companii din sectorul bancar s-au apreciat, in ton cu evolutia congenerelor europene: EBS (5,9%, la 98,2 RON), BCC (2,3%, la 0,0527 RON). Pe de alta parte, actiunile SNP au scazut cu 1,2%, pana la 0,4241 RON. Principalele banci interne s-au depreciat: TLV (-1,2%, la 1,255 RON), BRD (-1,3%, la 7,6 RON). Nu in ultimul rand, scaderi au consemnat si companiile din sectorul utilitati: TEL (-1,5%, la 12,8 RON), TGN (-1,8%, la 188 RON). In sfera SIF-urilor s-au consemnat evolutii predominant nefavorabile, cu exceptia SIF3 si SIF5 care au crescut cu cate 0,7%, la 0,544 RON, respectiv 1,46 RON: SIF1 (-2,9%, la 1,034 RON), SIF2 (-2,1%, la 1,184 RON), SIF4 (-0,8%, la 0,644 RON).

  • SUA: Sentimentul consumatorilor americani s-a ameliorat

Sentimentul consumatorilor americani s-a ameliorat in iulie, confirmand scenariul central de previziune de la Raportul Macroeconomic elaborat in iunie (de accelerare a economiei in a doua jumatate a anului curent). Indicatorul calculat de Universitatea Michigan a crescut de la 84,1 p. in iunie la 85,1 p. in iulie ¬ nivelul maxim din vara anului 2007. Aceasta evolutie a fost determinata de componenta situatia curenta, in crestere de la 93,8 p. in iunie la 98,6 p. in iulie. Pe de alta parte, componenta perspective de evolutie pentru urmatoarele 6 luni a scazut la 76,5 p. (de la 77,8 p. in iulie). Pentru urmatoarele 12 luni americanii anticipeaza o inflatie de 3,1% an/an, iar pentru urmatorii 5 ani inflatia anticipata este de 2,8% an/an.

Actiunile americane au consemnat evolutii mixte pe parcursul saptamanii, pe fondul dinamicii indicatorilor macroeconomici si a rezultatelor raportate de companii, precum si in asteptarea deciziilor de politica monetara si a datelor privind performanta economiei in trimestrul II (evenimente programate pentru 31 iulie). Indicele S&P 500 a scazut usor (sub 0,1%) (avans de 5,3% in luna iulie), pana la 1 691,65 p., in timp ce indicele Dow Jones a crescut cu 0,1%, pana la 15 558,83 p., pe o volatilitate in urcare cu 1,4% (indicatorul VIX). Pe de o parte, companiile din sectorul constructiilor de locuinte au consemnat un declin sever pe parcursul saptamanii (8,8%), ca urmare a resimtirii impactului majorarii dobanzilor, dar si a rezultatelor raportate de unii emitenti: Pulte Group (16%), D.R. Horton (12%). De asemenea, companiile din industrie s-au depreciat cu 1% pe parcursul saptamanii, expresie a preocuparilor referitoare la dinamica economiei mondiale pe termen scurt: Caterpillar (4,2%). Nu in ultimul rand, o serie de emitentia au consemnat scaderi importante, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor / previziunilor de rezultate: McDonald¬s (2,2%), Netflix (6,9%), Expedia (27%). Pe de alta parte, se remarca evolutia companiilor din sectorul tehnologic: Apple (3,8%, dupa comunicarea rezultatelor trimestriale). Totodata, unele societati au consemnat cresteri importante, tot ca urmare a dinamicii rezultatelor financiare pe trimestrul II: Starbucks (6,6%), Boston Scientific (13%), Facebook (31%).

  • EUROPA: Evolutie fluctuanta, miscarea nefavorabila a rezultatelor companiilor contrabalansand semnalele de inflexiune a economiei

Titlurile europene au fluctuat pe parcursul saptamanii, evolutia predominant nefavorabila a rezultatelor companiilor contrabalansand semnalele de inflexiune a economiei la jumatatea anului curent. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,3%, pana la 298,91 p. (avans de 4,9% in luna iulie), in timp ce indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 0,9%, pana la 2 741,96 p.. Indicii DAX 30 si FTSE 100 au consemnat ritmuri saptamanale de declin de 1%, respectiv 1,1%. Pe de alta parte, indicele CAC 40 a crescut cu 1,1%. La capitolul evolutii ascendente se remarca sectorul bancar, dinamica sustinuta de semnalele de stabilizare macroeconomica din regiune: Santander (9%), BBVA (9,5%). De asemenea, unele companii au consemnat cresteri importante, dupa comunicarea unor planuri de vanzare de active: Axel Springer (16%), Royal KPN (19%). Pe de alta parte, o serie de emitenti s-au depreciat pe parcursul saptamanii, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor financiare trimestriale: ABB (4,7%), BASF (5,9%), Metso (8,1%). Cotatiile Siemens au pierdut 4,5%, ca urmare a analizei elaborata de JPMorgan, in timp ce titlurile ProSieben s-au depreciat cu 16%, pe fondul reducerii recomandarii investitionale la mentinere de catre analistii Liberum Capital.

  • ASIA: evolutie nefavorabila, expresie a dinamicii sub potential a principalelor economii din regiune

In Asia am asistat la o evolutie nefavorabila a indicatorilor macroeconomici comunicati recent, expresie a dinamicii sub potential a principalelor economii din regiune.

In China dinamica profiturilor companiilor din industrie a decelerat la 6,3% an/an in iunie (la 502,4 mld. yuani), comparativ cu un ritm de 15,5% an/an in mai. Evolutia nefavorabila a rezultatelor operationale (declin de 2,3% an/an) confirma procesul de decelerare a celei de- a doua economii din lume in trimestrul II. In primele 6 luni ale anului profiturile companiilor din industria Chinei au crescut cu doar 11,1% an/an, la 2,58 trilioane yuani (in decelerare de la 12,3% an/an).

Totodata, in Japonia vanzarile din comertul cu amanuntul au scazut cu 0,2% mom in iunie, dupa un avans de 1,5% mom in mai. Analistii estimau o crestere lunara de 0,8%. Aceasta evolutie exprima persistenta unui climat dificil in sfera cererii interne, mai ales in contextul planurilor autoritatilor de majorare a taxelor pe consum. Raportat la iunie 2012 vanzarile comerciantilor au consemnat un avans de doar 1,6%, ritm sub estimarile pietei (2,1% an/an).

Cotatiile asiatice au crescut pe parcursul saptamanii, evolutie sustinuta de declaratiile liderilor Chinei cu privire la implementarea masurilor necesare pentru a determina o crestere economica de peste 7% an/an. Indicele regional MSCI Asia Pacific a consemnat un avans saptamanal de 0,4%, pana la 135,46 p.. Se remarca indicele Shanghai Compozit, in urcare cu 0,9%, evolutie determinata de declaratiile premierului pe tema dinamicii economiei. Aprecieri au consemnat si indicii ASX 200 (1,4%), Kospi (2,1%), respectiv Hang Seng (2,8%). Pe de alta parte, indicii niponi au scazut pe parcursul saptamanii, pe fondul aprecierii yen-ului, dar si a rezultatelor raportate de unele companii importante: Nikkei 225 (-3,2%), Topix (3,7%).

Printre companiile care au consemnat o dinamica ascendenta saptamana trecuta se mentioneaza bancile din China, pe fondul comentariilor premierului (ritmul de evolutie a economiei va fi de cel putin 7% an/an): Industrial & Commercial Bank of China (3,9%), China Construction Bank (5,3%). Titlurile CSR au urcat cu 9%, in timp ce cotatiile ZTE s-au apreciat cu 19% (pe fondul evolutiei favorabile a rezultatelor financiare trimestriale). Pe de alta parte, companiile exportatoare din Japonia au scazut, ca urmare a aprecierii yen-ului: Honda (2,2%), Sony (2,5%). Titlurile Canon s-au depreciat cu 6,5%, dupa reducerea previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor anuale.

Material realizat cu sprijinul SSIF Broker