Banca Centrala a Ciprului a acceptat o taxare cu 47,5% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus, cea mai mare banca din insula, a anuntat luni guvernul.

"Banca Centrala a fixat un procentaj definitiv (...) de 47,5%", a declarat adjunctul purtatorului de cuvant al guvernului, Victoras Papadopoulos, intr-un comunicat citat de AFP.

O delegatie de 30 de membri ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International se afla in prezent pe insula mediteraneana pentru a verifica daca in Cipru, tara aflata in grava recesiune, se respecta obiectivele fixate de creditorii internationali in cadrul planului de salvare incheiat in martie.

In contrapartida la creditul de 10 miliarde de euro furnizat de UE si FMI, Ciprul a acceptat o restructurare drastica a sectorului bancar lichidand a doua banca a tarii, Laïki, si restructurand Bank of Cyprus, prin taxarea depozitelor bancare mai mari de 100.000 de euro, o masura fara precedent in zona euro.

Guvernul cipriot isi exprimase dorinta ca aceasta taxare sa nu depaseasca pragul de 50%.

"In timpul reuniunii de astazi, de la Nicosia, participantii au notat o stabilizare a situatiei care va da un elan economiei pentru a reveni pe calea cea buna si pentru a iesi din criza", a afirmat Papadopoulos.