Cat traieste lumina? Notiunea de viteza luminii ca limita a vitezei se bazeaza pe presupunerea ca particulele de lumina, numite fotoni, nu au nicio masa. Dar observatiile astrofizice nu pot exclude posibilitatea ca fotonii sa cantareasca totusi ceva, cat de putin. Prin studierea luminii, un fizician a calculat durata de viata minima a fotonilor, aratand ca ei traiesc cel putin un miliard de miliarde de ani. Pentru noi suna ca o eternitate, dar pentru un foton, asta inseamna cam 3 ani..

  • Despre problemele Arabiei Saudite.  Alwaleed bin Talal, un nepot al regelui Abdullah, cu participatii la Apple, Citigroup si Twitter, spune ca Arabia Saudita se confrunta cu o amenintare sinistra. Problema principala, ar fi un potop de noi rezerve de petrol pe piata mondiala, in special a petrolului de sist din SUA. Acestea erodeaza cererea de petrol din Arabia si, deoarece tara se bazeaza pe exporturile de petrol (92% din bugetul de stat), ar putea declansa o criza
  • Pattie Maes demostreaza "Al saselea simt", o tehnologie portabila cu aplicare in diverse aspecte ale vietii. Aceasta demostratie - oferita de laboratorul de la MIT al lui Pattie Maes, condus de Pranav Mistry - a fost un zvon lansat de TED. Este un echipament portabil dotat cu un proiector care deschide calea pentru o profunda interactiune cu mediul in care traim. Imaginati-va ca sunteti in filmul "Minority Report" si apoi restul. Are si subtitrare in limba romana:

  • Muncim mai mult decat parintii nostri? Asa se pare. Media saptamanii de lucru a pornit de la peste 38 de ore in 1964 si a ajuns la sub 34 ore in 2013 - o scadere de aproape 12%, potrivit Biroului de Statistica a Muncii. Un motiv ieste cresterea locurilor de munca part-time. O alta explicatie este aceea ca oamenii tind sa ramana in scoala mai mult si se pensioneaza mai devreme.
  • De ce unele idei prind imediat, iar altora le trebuie zeci de ani ca sa se aplice? In 1846, un medic dentist din Boston- pe nume William Morton- a demonstrat ce inseamna anestezia pentru prima data. In cursul aceuiasi an, acesta a fost testata in spitale siaprobata de comunitatea medicala. In 1867, un chirurg Edinburgh, pe nume Joseph Lister a publicat in The Lancet un text care recomanda introducerea antisepticelor ca un mijloc de a preveni infectiile chirurgicale. Adoptarea lor a durat insa zeci de ani.