Procesul de reorganizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin absorbtia autoritatii vamale si regionalizarea directiilor finantelor publice a dus la un blocaj fiscal la nivel national, sustine Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor ,,Pro Lex", citat de Agerpres. Reprezentantii sindicatului avertizeaza ca, in lipsa comunicarii deciziilor de numire pe noile functii si a noilor atributii, angajati Directiilor Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale nu si-au putut exercita activitatea.

'Problema este ca s-au desfiintat unele structuri si infiintat altele, fara sa se comunice angajatilor deciziile de numire pe noile functii si noile atributii. In aceste conditii, nimic nu s-a mai miscat prin Directiile Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale si aparatul central al fostei autoritati vamale. Practic, de la 1 august a.c. pana la indeplinirea formalitatilor de organizare si de resurse umane nu mai avem control la produsele accizate, nu mai avem supraveghere vamala si nici incasari a creantelor', se spune intr-un comunicat al Pro Lex.

Potrivit Pro Lex, joi s-a refuzat plata unor importante sume de bani datorate statului de catre debitori, in baza unor titluri executorii, pe motivul ca nu se stie daca conturile bancare mai sunt valabile.

'Situatia se putea evita daca ANAF ar fi prevazut o prevazut o perioada tranzitorie pana la preluarea si incadrarea efectiva a personalului vamal pe noile functii, astfel cum a propus Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex', se mai spune in comunicatul citat de Agerpres.

Prin Hotararea Guvernului nr. 520/2013, incepand cu data de 1 august s-au abrogat Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si Hotararea Guvernului nr. 110/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor. Potrivit acestei hotarari de guvern, ANAF s-a reorganizat prin absorbtia autoritatii vamale si regionalizarea directiilor finantelor publice.

Restructurarea ANAF reprezinta o preconditie pentru implementarea 'Proiectului de modernizare a administratiei fiscale', proiect pentru care s-a semnat un acord de imprumut cu Banca Mondiala in valoare de 70 de milioane de euro in data de 8 mai 2013.

Potrivit ANAF, in cadrul reorganizarii s-a avut in vedere implementarea unei noi strategii de resurse umane si simplificarea procesului decizional. Prin procesul amplu de reorganizare a Fiscului, conducerea MFP preconizeaza o serie de schimbari cu impact major in indeplinirea obiectivelor asumate de combatere si prevenire a evaziunii fiscale si de crestere a eficientei in ceea ce priveste colectarea veniturilor: crearea nivelului regional, crearea structurii antifrauda, implementarea unei noi strategii de resurse umane si simplificarea procesului decizional.

Guvernul a aprobat pe 24 iulie modificarea si completarea unor acte normative vizand redefinirea structurii organizatorice a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), precum si realocarea corespunzatoare a resurselor umane. In ce priveste redefinirea structurii organizatorice a ANAF, s-a urmarit, in principal, fuziunea prin absorbtie si preluarea Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), preluarea activitatii Garzii Financiare (GF) si desfiintarea acesteia, infiintarea unei structuri de antifrauda fiscala in cadrul ANAF, cu atributii sporite, precum si infiintarea directiilor regionale ale finantelor publice.