"Comertul cu amanuntul (variabila proxy pentru consumul privat - principala componenta a PIB) a scazut pentru a doua luna consecutiv in iunie, cu 4,2% an/an, expresie a persistentei unui climat dificil in sfera cererii interne (in contextul inflatiei ridicate din prima jumatate a anului curent, a blocajului creditarii, dar si a deteriorarii conditiilor din piata fortei de munca)", se arata intr-un raport al SSIF Broker. Aceasta evolutie a fost determinata de contractia vanzarilor de carburanti (cu 9,7% an/an, fapt care exprima ca investitiile au evoluat nefavorabil si in trimestrul II al anului curent), dar si a vanzarilor de bunuri alimentare (cu 3,8% an/an). De asemenea, vanzarile de bunuri ne-alimentare au scazut, insa cu un ritm de doar 0,7% an/an.

In primul semestru al anului comertul cu amanuntul s-a contractat cu 1,1% an/an, pe fondul declinului vanzarilor de carburanti cu 6,5% an/an. Pe de alta parte, vanzarile de bunuri ne-alimentare si cele de bunuri alimentare au crescut cu 1,2% an/an, respectiv 0,2% an/an.

Pe de o parte, evolutia comertului cu amanuntul reflecta persistenta unui climat dificil pentru cererea interna in semestrul I (deteriorarea climatului laboral; persistenta inflatiei la un nivel ridicat). Pe de alta parte, se confirma scenariul macroeconomic central pe care l-am elaborat in cadrul Raportului Macroeconomic mondial din luna iunie, conform caruia, consumul privat (principala componenta a PIB) a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv in T2. In acest scenariu consumul privat ar putea creste cu doar 0,3% an/an in 2013.

Indicii bursieri interni au crescut pe parcursul saptamanii, evolutie determinata de climatul din pietele financiare internationale, dar si de rezultatele raportate de bancile interne (care exprima faptul ca a fost depasit punctul culminant al consecintelor valurilor Marii Recesiuni). Indicele BET a crescut cu 2,4%, pana la 5 511,03 p., in timp ce indicele BET-C a urcat cu 1,9%, pana la 2 938,6 p..

Indicele BET-FI a consemnat un avans de doar 0,1%, pana la 24 228,68 p., dat fiind ca majoritatea SIF-urilor s-au depreciat. Se remarca evolutia companiilor din sectorul bancar, sustinuta de comunicarea rezultatelor financiare pe trimestrul II (care exprima faptul ca a fost depasit punctul culminant al crizei in acest sector): TLV (+3,6%, pana la 1,3 RON), BRD (+4,5%, pana la 7,945 RON), EBS (+7%, pana la 105,05 RON). De asemenea, titlurile FP au consemnat un avans de 1,8%, pana la 0,659 RON, in timp ce titlurile SNP s-au apreciat cu 1,6%, pana la 0,431 RON. Cresteri au inregistrat si cotatiile TEL (+2,6%, pana la 13,13 RON). Pe de alta parte, titlurile TGN au pierdut 0,5%, pana la 187 RON, evolutie determinata de anuntul cu privire la constituirea de provizioane dupa esecul proiectului Nabucco. In sfera SIF-urilor am asistat la evolutii nefavorabile (cu exceptia SIF5 care a stagnat la 1,46 RON), cele mai severe scaderi fiind consemnate de SIF2 (-1,2%, pana la 1,17 RON) si SIF4 (-1,2%, pana la 0,6365 RON).