Piata de capital Indicii bursieri interni au crescut pe parcursul saptamanii trecute, evolutie determinata de climatul international, dar si de rezultatele raportate de bancile interne

de DP     HotNews.ro
Luni, 5 august 2013, 10:10 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(05 Aug 2013) PDF, 422KB
"Comertul cu amanuntul (variabila proxy pentru consumul privat - principala componenta a PIB) a scazut pentru a doua luna consecutiv in iunie, cu 4,2% an/an, expresie a persistentei unui climat dificil in sfera cererii interne (in contextul inflatiei ridicate din prima jumatate a anului curent, a blocajului creditarii, dar si a deteriorarii conditiilor din piata fortei de munca)", se arata intr-un raport al SSIF Broker. Aceasta evolutie a fost determinata de contractia vanzarilor de carburanti (cu 9,7% an/an, fapt care exprima ca investitiile au evoluat nefavorabil si in trimestrul II al anului curent), dar si a vanzarilor de bunuri alimentare (cu 3,8% an/an). De asemenea, vanzarile de bunuri ne-alimentare au scazut, insa cu un ritm de doar 0,7% an/an.

In primul semestru al anului comertul cu amanuntul s-a contractat cu 1,1% an/an, pe fondul declinului vanzarilor de carburanti cu 6,5% an/an. Pe de alta parte, vanzarile de bunuri ne-alimentare si cele de bunuri alimentare au crescut cu 1,2% an/an, respectiv 0,2% an/an.
Pe de o parte, evolutia comertului cu amanuntul reflecta persistenta unui climat dificil pentru cererea interna in semestrul I (deteriorarea climatului laboral; persistenta inflatiei la un nivel ridicat). Pe de alta parte, se confirma scenariul macroeconomic central pe care l-am elaborat in cadrul Raportului Macroeconomic mondial din luna iunie, conform caruia, consumul privat (principala componenta a PIB) a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv in T2. In acest scenariu consumul privat ar putea creste cu doar 0,3% an/an in 2013.

Indicii bursieri interni au crescut pe parcursul saptamanii, evolutie determinata de climatul din pietele financiare internationale, dar si de rezultatele raportate de bancile interne (care exprima faptul ca a fost depasit punctul culminant al consecintelor valurilor Marii Recesiuni). Indicele BET a crescut cu 2,4%, pana la 5 511,03 p., in timp ce indicele BET-C a urcat cu 1,9%, pana la 2 938,6 p..

 Indicele BET-FI a consemnat un avans de doar 0,1%, pana la 24 228,68 p., dat fiind ca majoritatea SIF-urilor s-au depreciat. Se remarca evolutia companiilor din sectorul bancar, sustinuta de comunicarea rezultatelor financiare pe trimestrul II (care exprima faptul ca a fost depasit punctul culminant al crizei in acest sector): TLV (+3,6%, pana la 1,3 RON), BRD (+4,5%, pana la 7,945 RON), EBS (+7%, pana la 105,05 RON). De asemenea, titlurile FP au consemnat un avans de 1,8%, pana la 0,659 RON, in timp ce titlurile SNP s-au apreciat cu 1,6%, pana la 0,431 RON. Cresteri au inregistrat si cotatiile TEL (+2,6%, pana la 13,13 RON). Pe de alta parte, titlurile TGN au pierdut 0,5%, pana la 187 RON, evolutie determinata de anuntul cu privire la constituirea de provizioane dupa esecul proiectului Nabucco. In sfera SIF-urilor am asistat la evolutii nefavorabile (cu exceptia SIF5 care a stagnat la 1,46 RON), cele mai severe scaderi fiind consemnate de SIF2 (-1,2%, pana la 1,17 RON) si SIF4 (-1,2%, pana la 0,6365 RON).


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

311 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi