"CFR Marfa ar trebui sa nu mai aiba pierderi si in orice caz nu pierderile pe care le are acum. Nu sunt pentru o privatizare a unei societati care-chiar daca nu are un monopol- are un cvasi-monopol, doar de dragul unei privatizari. CFR Marfa trebuie sa iasa din cercul vicios in care se afla. In 2001 nu avea datorii, din cate imi amintesc", a explicat luni Mugur Isarescu, facand referire la perioada in care a fost premier. Guvernatorul a reluat o idee lansata tot luni dimineata de principalul sau consilier, Adrian Vasilescu, la RFI. "CFR-ul a fost mandria Romaniei. In perioada interbelica, cine lucra la CFR parca ar fi lucrat la Bursa din New York. CFR ar trebui sa ramana la stat, cu o conducere competitiva".

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

In opinia lui Adrian Vasilescu, CFR Marfa ar trebui sa ramana in proprietatea statului, lucru sustinut luni si de catre Guvernator. "Eu as vedea CFR Marfa, dar n-are nici o importanta cum il vad eu, dar l-as vedea in sistemul de stat, cu un management foarte puternic", a mai spus Vasilescu.

Isarescu s-a mai referit si la controversatul subiect al clauzelor abuzive, reluand teoria apararii deponentilor si nu pe cei ai bancilor, cum ar putea fi interpretata pozitia Bancii de emisiune. "Nu sunt de acord cu ideea ca bancherii au castigat prin faptul ca in noul acord cu FMI s-a decis ca procesele contra clauzelor abuzive din contractele de credit vor putea ajunge la instanta suprema, iar deciziile nu se vor aplica retroactiv. Au castigat depunatorii. Daca s-ar fi aplicat aceasta lege, nu stiu cat ar castiga debitorii si cat ar castiga de fapt avocatii lor. In realitate, de castigat va castiga stabilitatea tarii, stabilitate de care avem cu totii nevoie", a spus Isarescu.

Cata vreme in Moldova se da o solutie, intr-un orasel de la malul marii se da alta solutie, mi se pare normal sa ai o instanta unica- Inalta Curte. Nu iau apararea bancilor si repet acum: BNR nu e avocatul bancilor. Suntem aparatorii sistemului bancar si ai deponentilor. Vom reveni cu un seminar pe problema acestor clauze abuzive, a mai precizat Guvernatorul.

Masura prin care clauzele abuzive ale creditelor bancare ar urma sa fie denuntate in instanta si eliminate din contracte poate submina sistemul financiar, afectand milioane de deponenti, astfel ca trebuie gasit un echilibru intre protectia debitorilor si stabilitatea sectorului, potrivit FMI.

"In mod clar trebuie sa se gaseasca un echilibru aici. Pe de o parte, trebuie protejati cei care au luat credite bancare, dar pe de alta parte trebuie sa tinem seama si de stabilitatea sistemului financiar. inteleg ca se face un studiu de impact de catre BNR pentru ca avem, pe de o parte, protectia celor care s-au imprumutat si, pe de alta parte, stabilitatea sectorului financiar. Acestea merg mana in mana, pentru ca, daca aceasta masura ar submina sistemul financiar, din nou avem milioane de persoane, cu depozite in banci, care ar putea fi afectate. Deci ar trebui sa balansam cumva aceste efecte", a declarat miercuri seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anunta la inceputul lunii iulie ca studiul realizat de banca centrala privind clauzele abuzive din contractele bancilor releva un "impact major" asupra sistemului bancar si a deponentilor, considerand ca acestia din urma trebuie sa fie protejati in locul debitorilor care dau in judecata bancile.

Bancile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia, studiul de impact fiind realizat de Banca Nationala a Romaniei, care a informat Guvernul.

Vezi aici toate declaratiile Guvernatului BNR Mugur Isarescu, pe care HotNews.ro le-a transmis LIVE TEXT