In luna iunie 2013, salariul mediu nominal brut a fost de 2.219 lei, cu 0,3% mai mic decat in luna mai 2013. Cel net a fost de 1606 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 5 lei, potrivit datelor furnizate marti dimineata de Institutul National de Statistica. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4049 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (880 lei).

  • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum   

Indicele castigului salarial real pentru luna iunie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,7%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,4%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna mai 2013

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

  • Iunie 2013 comparativ cu Mai 2013

In luna iunie 2013, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna precedenta.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2013 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net se datoreaza si disponibilizarilor de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 14,0% in fabricarea bauturilor, respectiv 12,3% in fabricarea produselor din tutun;

- intre 6,0% si 7,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, telecomunicatii, activitati de editare, fabricarea produselor textile;

- intre 3,5% si 5,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale si sume din profitul net. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 9,4% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv 8,2% in extractia carbunelui superior si inferior;

- intre 4,0% si 8,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, cercetare-dezvoltare, colectarea si epurarea apelor uzate, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea substantelor si a produselor chimice;

- intre 2,0% si 3,5% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, transporturi aeriene, alte activitati extractive, industria metalurgica, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+0,2%) si sanatate si asistenta sociala (+0,6%).

In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (-1,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

Iunie 2013 comparativ cu Iunie 2012

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 98,2%.

  • Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Incepand cu luna ianuarie 2013 esantionul cuprinde 21000 unitati economico-sociale. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 90,39% din numarul total al salariatilor din acest sector.
  • In activitatea de administratie publica nu sunt cuprinse toate activitatile secundare desfasurate in administratia publica centrala si locala, de tipul:

- asistenta sociala,

- activitati culturale, sportive si recreative,

- peisagistica si servicii pentru cladiri,

- agricultura,

- distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare,

- constructii,

- transport si depozitare,

- producere si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat,

- inchiriere si sub-inchiriere a bunurilor imobiliare etc.

  • Informatiile referitoare la "sectorul bugetar" trebuie utilizate cu atentie, deoarece datele exclud fortele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.). Aceste statistici nu tin cont de forma de finantare, informatiile corespunzatoare formei de finantare fiind gestionate de Ministerul Finantelor Publice.