ANAF a publicat joi seara in Monitorul Oficial Ordinele nr. 1021/2013 privind decizie de impunere si cel cu nr. 1024/2013 privind decizia de nemodificarea bazei de impunere. Cele doua acte normative sunt adoptate si utilizate in cadrul inspectiei fiscale. Modificarea formularelor este necesara ca urmare a unor noi reglementari introduse de OUG nr. 50/2013 prin care incepand cu 01.07.2013 procentul penalitatilor de intarziere pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.

Consultati aici Ordinul ANAF 1021/2013!

Consultati aici Ordinul ANAF 1024/2013

"Un singur lucru pare usor deplasat, echipa de control trebuie sa enumere considerentele ce conduc la opinia ca baza de impunere nu se modifica", e de parere consultantul fiscal Adrian Benta.

Intr-adevar, in Ordinul 1024 ANAF noteaza ca la rubrica "Motivul de fapt" se vor inscrie constatarile care au condus la concluzia ca baza de impunere nu se modifica.

In cazul primului Ordin, diferenta de impozit, taxa sau contributie constatata de organele de inspectie fiscala si stabilita de plata, precum si obligatiile accesorii aferente acestora se platesc in functie de data comunicarii deciziei de impunere, astfel:

- pana la data de 5 a lunii urmatoare, cand data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna;

- pana la data de 20 a lunii urmatoare, cand data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna.

Organele de inspectie fiscala stabilesc dobanzi/majorari de intarziere in functie de scadenta obligatiilor suplimentare de plata.Inspectorii stabilesc penalitati de intarziere atat pentru debitele suplimentare cu scadenta pana la 1 iulie 2013, cat si pentru cele cu scadenta dupa aceasta data.

Pentru obligatiile fiscale stabilite suplimentar, cu scadenta pana la 1 iulie 2013, se va anexa la prezenta decizie de impunere Lista debitelor suplimentare, pentru care nu s-au calculat penalitati de intarziere, care cuprinde componenta debitului suplimentar si termenul scadent aferent fiecaruia.

.

  • Cu aceasta data s-a abrogat penalitatea fixa de 5% si 15% pentru intarzieri mai mari de 30 zile sau 90 zile de la scadenta.
  • Astfel, pentru decizia de impunere se adapteaza formularul la noile prevederi normative si se reformuleaza instructiunile de completare.
  • Desigur, pentru contribuabilii ce au inregistrat corect si au achitat la termen impozitele, fapt constatat in urma unei inspectii fiscale, echipa de control va completa decizia de nemodificare a bazei de impunere.

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta