"Ne asteptam la o deteriorare a balantei comerciale in a doua jumatate a anului curent, pe fondul stabilizarii si ameliorarii graduale a cererii interne. Se remarca productia de bunuri de capital, in crestere cu 7,7% ritm lunar (9,6% an/an), evolutie care exprima faptul ca economia interna se afla la inceputul unui nou ciclu investitional dupa resimtirea pe parcursul ultimilor ani a valurilor Marii Recesiuni si a consecintelor acesteia", se arata in raportul zilnic de analiza al SSIF Broker. (vezi atasament)

  • In primul semestru din 2013 productia industriala s-a majorat cu 6% an/an (ramura prelucratoare a consemnat un avans de 7,5% an/an).
  • In scenariul macroeconomic central ma astept la o relansare graduala a formarii brute de capital fix incepand cu trimestrul III, pe fondul impulsului cererii externe, dar si a perspectivelor de stabilizare si ameliorare treptata in sfera cererii interne (sustinuta de declinul costurilor de finantare): investitiile in economia reala ar putea creste cu 6% an/an in semestrul II (ritm de 1,7% an/an in 2013).
  • Conform INS exporturile au stagnat la 4,02 mld. EUR in iunie, cresterea vanzarilor catre tarile UE (cu 1,6% in ritm lunar, la 2,84 mld. EUR) fiind contrabalansata de declinul vanzarilor catre tarile non-UE (cu 3,7% ritm lunar, la 1,19 mld. EUR). Pe de alta parte, importurile s-au contractat cu 2,9% mom, la 4,39 mld. EUR, expresie a persistentei unui climat dificil in sfera cererii interne. Importurile catre statele UE au scazut cu 2,9% mom (la 3,36 mld. EUR), in timp ce importurile catre tarile non-UE s-au diminuat cu 3,2% mom (la 1,03 mld. EUR). Prin urmare, balanta comerciala a inregistrat un deficit de 0,37 mld. EUR, in atenuare cu 26% mom.
  • Raportat la iunie 2012 exporturile au crescut cu 7%, componenta UE si componenta non-UE majorandu-se cu 6,3% an/an, respectiv 8,8% an/an. Pe de alta parte, importurile au scazut cu 6,5% an/an, componenta UE si componenta non-UE consemnand ritmuri de declin de 2,7% an/an, respectiv 17,2% an/an. Deficitul balantei comerciale s-a diminuat cu 61% an/an.
  • Evolutia comertului international al Romaniei in primul semestru confirma scenariul macroeconomic central conform caruia exporturile vor creste cu 6,4% an/an, in timp ce importurile se vor majora cu 2,1% an/an in 2013. Cu toate acestea, atrag atentia cu privire la faptul ca ma astept la o deteriorare a balantei comerciale in a doua jumatate a anului curent, pe fondul stabilizarii si ameliorarii graduale a cererii interne.
  • In scenariul macroeconomic central ma astept la o relansare graduala a formarii brute de capital fix incepand cu trimestrul III, pe fondul impulsului cererii externe, dar si a perspectivelor de stabilizare si ameliorare treptata in sfera cererii interne (sustinuta de declinul costurilor de finantare): investitiile in economia reala ar putea creste cu 6% an/an in semestrul II (ritm de 1,7% an/an in 2013).
  • Indicii bursieri interni s-au apreciat pe parcursul saptamanii, evolutie determinata de semnalele de bottoming din economia mondiala (evolutii pozitive ale datelor din China), dar si de ameliorarea perceptiei de risc cu privire la expunerea pe piata financiara din Romania (in contextul deciziilor si semnalelor recente emise de BNR, dar si a publicarii unor aspecte din Scrisoarea de Intentie a Guvernului pentru Fondul Monetar International).
  • Indicele BET a crescut cu 4,3%, pana la 5 749,83 p., in timp ce indicele BET-C a urcat cu 3,8%, pana la 3 049,92 p.. Indicele BET-FI a consemnat un avans de 6%, pana la 25 676,9 p.. Se remarca dinamica sectorului bancar, impulsionata de asteptarile cu privire la depasirea punctului culminant al ajustarii in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni (reducerea dobanzii de politica monetara si declaratiile Guvernatorului cu privire la convergenta dobanzilor la RON catre nivelul celor la EUR au generat anticipatii de relansare graduala a creditarii incepand cu a doua jumatate a anului curent): BCC (+1,6%, pana la 0,0555 RON), TLV (+5,4%, pana la 1,37 RON), EBS (+7,4%, la 112,8 RON), BRD (+7,9%, pana la 8,575 RON). De asemenea, actiunile FP s-au apreciat cu 3,2%, pana la 0,68 RON, atingand noi maxime istorice in a doua parte a saptamanii.

Vezi in atasament Raportul complet, care include o analiza a principalelor piete bursiere mondiale