Miercuri de la ora 10, INS va publica datele semnal de crestere economica pentru trimestrul al doilea din acest an. HotNews.ro a calculat media raspunsurilor primite de la economistii sefi din banci, rezultand o medie de 1,3% in comparatie anuala. Avansul poate fi mare, dar statisticile inseala. Cu cat stam aparent mai bine in acest an, am putea "arata"mai prost anul urmator. Mai toti analistii si economistii sefi chestionati de HotNews.ro se bazeaza pe cresterea din agricultura, lucru perfect normal. Numai ca mai trebuie sa ne uitam la cat de fiscalizata e agricultura si cat a castigat PIB-ul in anii agricoli considerati remarcabili. Dar sa nu ne culcam pe-o ureche, avertizeaza unii economisti sefi din banci.

  • BCR: Estimarea pentru tot anul 2013 este 2.5%, ceea ce va plasa Romania in top 3 cele mai dinamice economii din Uniunea Europeana

Estimam o crestere economica de 0.7% fata de trimestrul anterior (date ajustate sezonier) si 2.3% in termeni anuali, sprijinita de exporturi. Consumul si investitiile au ramas cel mai probabil la niveluri scazute, dupa cum arata datele cu frecventa lunara despre comertul cu amanuntul si lucrarile de constructii. Indicatorul de incredere a consumatorilor romani comunicat de Comisia Europeana nu a cunoscut nici in luna iulie o imbunatatire, fiind afectat de restructurarea unor companii si de inflatia ridicata din prima jumatate a anului care a mentinut salariile reale foarte aproape de zero.

In a doua jumatate a anului am putea asista la o usoara accelerare a cresterii economice, pe fondul productiei agricole foarte bune si a mentinerii productiei industriale la niveluri destul de inalte. Estimarea pentru tot anul 2013 este 2.5%, ceea ce va plasa Romania in top 3 cele mai dinamice economii din Uniunea Europeana. Daca ne uitam la evolutia productiei industriale din primele 6 luni vedem transformari incurajatoare, cu ritmuri de crestere inalte pentru industriile puternic tehnologizate (+7.9% industria farmaceutica, +17.5% industria echipamentelor electrice). Daca vom avea si o crestere a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare peste nivelul de 0.5% din PIB va fi cu atat mai bine.

Avand in vedere ca transformarile din economie din prezent presupun unele costuri sociale, este important de spus ca dupa finalizarea restructurarii companiilor de stat, a reformei dreptului de proprietate in agricultura si recastigarii increderii investitorilor straini, Romania ar putea avea cresteri economice constante de 3-4% pe an. Dupa castigarea stabilitatii macroeconomice, reformele si discursul public pro-crestere economica sunt cele mai importante in prezent. Mixul de politici din jurul cresterii economice viitoare este complex – reorientarea treptata a creditarii pe lei si diminuarea dependentei de fluxurile externe de capital, reorientarea investitiilor publice de la finantarile de la buget spre finantarile europene si cele private in parteneriat cu statul sau finantarea din ce in ce mai puternica a companiilor prin intermediul bursei si a emisiunilor de obligatiuni.

  • ING: Datele vor indica un avans trimestrial de 0,2% (date ajustate sezonier) si unul anual de 1,5%

"Anticipam ca acestea vor indica un avans trimestrial de 0,2% (date ajustate sezonier) si unul anual de 1,5%. Consideram aceasta prognoza usor mai putin optimista fata de rezultatele unui sondaj Reuters recent ce indica un ritm trimestrial asteptat de analisti de 0,3% si unul anual de 1,3%. Acest sondaj sugereaza ca analistii nu au fost influentati de comentariile primului ministru de laluna trecuta ce anunta o accelerare deosebita a economiei in T2 2013. Astfel, avansul din primul semestru era anuntat la 2,4% (dupa un avans anual de 2,2%in T1) ceea ce sugera ca datele de maine vor arata ca economia a crescut in T2 cu 1,4% fata de trimestrul precedent si 2,4% fata de acelasi trimestru al anului trecut", transmit cei de la ING.

  • Unicredit: Sectorul agricol cel mai probabil a avut de asemenea un aport pozitiv la cresterea PIB

Similar trimestrului I, activitatea economica a fost sustinuta si in trimestrul II de industrie si implicit de exportul net. Cresterea capacitatilor de productie din industria auto si a unor bunuri de consum durabile au contribuit la aceasta evolutie pozitiva. Sectorul agricol cel mai probabil a avut de asemenea un aport pozitiv la cresterea PIB , pentru prima oara dupa trei trimestre consecutive de contributie negativa. Pe de alta parte datele cu frecventa lunara continua sa indice o deteriorare a consumului privat, precum si a activitatii din sectorul constructiilor.

Perspectivele se mentin totusi favorabile avand in vedere noile capacitati de productie anuntate pentru partea a doua a anului, precum si inceputul revirimentului in zona euro. Anul agricol foarte bun va avea o contributie semnificativa la cresterea PIB, cu atat mai mult cu cat baza de referinta este una foarte redusa (data de anul agricol slab 2012).

In contextul prezentat mai sus, ne asteptam ca in T2 cresterea anuala PIB sa fie de cel putin 1.8%, iar pentru intregul an de 2.1% (exista posibilitatea ca cifrele efective sa fie chiar mai mari decat cele prognozate in contextul in care scenariul nostru pentru sectorul agricol ar putea fi considerat relativ moderat – vestile cele mai recente anuntau pe anumite culturi anul 2013 ca fiind cel mai bun din ultimii 8 ani)

  • Raiffeisen: Mizam pe o crestere de 0,35 trimestru/trimestru si 1% sau putin peste in ritm anual

Ne asteptam la o crestere de circa 0.3% fata de trimestrul anterior (date ajustate sezonier) si de 1-1.2% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Pentru intreg anul 2013 ne asteptam la o crestere economica de 2.5-3% in contextual in care productia agricultura pare a fi foarte buna. Insa, activitatea economica in celelalte sectoare economice a incetinit semnificativ fata de 2012, ceea ce reclama prudenta in interpretarea datelor de crestere economica in 2013. Structura cresterii economice in 2013 nu este una care sa favorizeze veniturile bugetare ale statulu", au transmis si repreentantii Raiffeisen Bank Romania.