Inflatia medie din Uniunea Europeana a fost de 1,7% in iulie, in vreme ce zona Euro a inregistrat o inflatie medie de 1,6% se arata intr-un comunicat al Eurostat publicat vineri. In termeni luna/luna inflatia din UE a fost negativa, de minus 0,4%. Cele mai mici rate ale inflatiei au fost calculate pentru Grecia (minis 0,5%) si Bulgaria (0,0%) iar cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost in Estonia (3,9%) si Romania (3,4%), mai arata biroul de Statistica al Uniunii Europene.

"Nu ne asteptam in Romania la inflatie aproape de zero din cauza calendarului preturilor reglementate si a unui efect Balassa Samuelson. Speram ca pe termen lung sa fim undeva la 2% inflatie- un nivel rezonabil pentru Romania. In sfarsit am intrat in UE din punct de vedere al inflatiei" a explicat Mugur Isarescu cu ocazia unui briefing recent de presa.

In cazul Estoniei, rata anuala a inflatiei a mai scazut in iulie partial pe fondul scaderii costurilor energiei electrice de o luna mai devreme. Rata inflatiei, masurata prin indicele preturilor de consum (IPC), a coborat la 3,4% in iulie, de la 3,8% in iunie. Lunar, IPC a scazut cu 0,1%. De la luna la luna, declinul a fost determinat, in principal, de o scadere de 11,8% la costurile energiei electrice, care a provocat, de asemenea, o scadere cu 6,1% a pretului energieii electrice din gospodarii, a declarat biroul de statistica din Estonia.