Cresterile salariale in sectorul privat au atins in medie 4,6%, potrivit editiei de anul acesta a studiului salarial si de beneficii PayWell, derulat de echipa de consultanta in resurse umane a PwC Romania. Acest nivel de crestere salariala este mai scazut fata de cel inregistrat in 2012 (5.1%), insa marcheaza revenirea la rate real pozitive de crestere, avand in vedere scaderea inflatiei (in jur de 3% anul acesta).

  • Aectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie

Temperarea cresterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate in cadrul studiului PayWell (cu exceptia IT&C), dar sectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie (auto, industriala), de bunuri de larg consum, distributie, IT&C si farmaceutice, in timp ce companiile din sectorul bancar si retail au aplicat cresteri salariale sub nivelul inflatiei.

Nivelurile cele mai ridicate ale cresterilor medii salariale au fost alocate managementului (4.9%), urmate de personalul de suport (4.7%) si personalul operational si de vanzari (4.5%).

"In ultimii ani, cresterile salariale efective au fost semnificativ mai mici decat cele planificate in anul anterior, iar pentru anul urmator tendinta continua: doar 28% dintre companiile participante la studiul PayWell si-au stabilit deja o politica de cresteri salariale, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%. Acest fapt reflecta deopotriva ancorarea asteptarilor inflationiste intr-o zona mai redusa, dar si mentinerea unei atitudini prudente, angajatorii fiind foarte atenti la evolutia economica si nemaifiind dispusi sa creasca costurile salariale decat in limita castigurilor de productivitate", a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

  • Mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu acorda bonusuri de performanta

In ceea ce priveste componenta salariala variabila, mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu acorda bonusuri de performanta. Aceste stimulente sunt mai frecvente pentru management fiind oferite de 52% dintre respondenti, in timp ce mai mult de o treime ofera aceste bonusuri pentru personalul operational si de vanzari.

Nivelul mediu efectiv platit insa al bonusului de performanta a fost mai scazut decat cel planificat si variaza intre jumatate de salariu si patru salarii lunare.

Numarul de companii care ofera prime fixe este de asemenea in scadere fata de anii anteriori; conform editiei de anul acesta a studiului doar 28% dintre companiile participante ofera prime fixe tuturor categoriilor de angajati. Acest tip de prime este oferit de obicei in sectoarele cu activitate de productie, ca urmare a clauzelor incluse in contractul colectiv de munca. Bonusurile fixe pot fi atat sume predeterminate, valoarea lor variind intre 200 RON si 1,500 RON, cat si procent din salariu, iar in acest caz valoarea medie este echivalentul unui salariu lunar.

In privinta principalelor beneficii oferite pe piata din Romania, s-a observat o crestere a numarului de companii care ofera beneficii legate de stilul de viata al angajatilor (de exemplu activitati sportive), in timp ce pentru celelalte categorii de beneficii (sociale, de siguranta, etc) se pastreaza tendinta de scadere din anii anteriori.

Potrivit datelor studiului PayWell Romania 2013, structura pachetului total de remunerare s-a schimbat in sensul cresterii componentei variabile (bonusurile de performanta si comisioanele din vanzari) simultan cu scaderea ponderii salariului fix garantat in pachetul de remunerare, in timp ce ponderea beneficiilor ramane aceeasi ca anul trecut.

Despre PayWell 2013

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2013 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 156 de companii din noua sectoare economice diferite (industria constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica, retail, servicii externalizate si centre de servicii). Studiul contine, de asemenea, analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (ex. cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza unui numar de peste 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la tichete de masa. Aria de cuprindere a studiului, multitudinea datelor furnizate si numarul organizatiilor participante fac din PayWell principala sursa de informatii legate de politica de salariala si de beneficii din Romania.