Romania are, la ora actuala, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut /PIB/ intre 32,5 si 33,7%, cu 10 puncte procentuale sub media Uniunii Europene /UE/, a declarat, sambata, la Digi24, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice MFP, citat de Agerpres. Intr-un interviu acordat in luna martie HotNews.ro, ministrul Chitoiu spunea ca atunci Finantele aveau un grad de colectare intre 32,5%-33% in PIB.

"Noi avem o foarte mare problema- suntem pe ultimul loc ca volum al colectarii veniturilor ca pondere in PIB la Bugetul General Consolidat. Toate guvernele si-au asumat lupta impotriva evaziunii, dar daca te uiti pe cifre, constati ca am avut cel mai mare nivel al colectarii in 2008. In iulie 2008 aveam 33,7% incasari la buget ca pondere in PIB. Media europeana e de 42-44% si acolo vrem sa ajungem. Acum suntem la 32,5%-33% in PIB ca nivel de colectare", spunea in martie Chitoiu.

'Romania are, in prezent, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut undeva intre 32,5% si 33,7%, oscilant de la an la an. Media Uniunii Europene este la 42-44% ca pondere in PIB. Deci, avem un deficit de 10 puncte procentuale fata de media UE. Aici, trebuie sa venim cu precizari pentru ca sunt tari care au, intr-adevar, un grad mare de colectare ca pondere in PIB, dar si nivelul fiscalitatii este mult mai ridicat, de exemplu in tarile nordice", a explicat seful MFP.

Daniel Chitoiu a precizat, totodata, faptul ca, in urmatorii patru ani, ca urmare a reformarii administratiei fiscale, va exista o imbunatatire a colectarii veniturilor la bugetul general de consolidat de 4%.

"Ca urmare a infiintarii noii entitati de control fiscal /Directia Nationala de Antifrauda Fiscala, n.r./ si in proiectul cu Banca Mondiala, avem o imbunatatire a colectarii anuala de 0,5 puncte procentuale, adica in patru ani de reforma sa avem doua puncte procentuale ca pondere in PIB ca si colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fara nicio majorare sau scadere de taxe. In urma acestei reforme, imi doresc ca gradul de colectare ca pondere in PIB sa fie dublu, adica de 4%. Cand spun asta ma bazez pe faptul ca personalul care va fi selectat in noua structura va trebui ca, pe langa evaluarile profesionale, sa treaca doua teste: de integritate si de psihologice", a afirmat ministrul Finantelor.