In cadrul structurilor de vanzare cu amanuntul organizate in zonele publice, indiferent de forma de administrare, publica sau privata, este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice. Procentul de alocare a spatiilor de vanzare prevazute este de minim 20% din totalul spatiilor de vanzare existente, se arata intr-un proiect publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Motivele initierii acestui proiect tin de faptul ca "...se mentin si se acutizeaza disfunctionalitatile privind organizarea si desfasurarea activitatilor comerciale in regim de vanzare cu produse din sectorul agricol in special cu legume si fructe", se arata in Nota care fundamenteaza proiectul.

Micii producatori vor utiliza un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, care dupa utilizare se depun la primarii. Exemplarul din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol detinut de cumparatorul persoana juridica se pastreaza si se arhiveaza timp de 10 ani.

In cazul transportului de produse agricole efectuat de catre producatorii agricoli persoane fizice, de la locul de detinere la locul de comercializare in regim cu ridicata sau cu amanuntul, acestia completeaza o fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, corespunzator cantitatilor si structurii sortimentale transportate.

Citeste in atasament proiectul integral