"Pe baza datelor existente in evidenta fiscala, au fost identificate 168.015 persoane fizice care au obtinut venituri din activitati agricole in anul 2013", se arata intr-un raspuns trimis vineri de ANAF la o solicitare a HotNews.ro. Cifra nu este definitiva, procesul de verificare a datelor aflandu-se in curs de desfasurare, se mai arata in raspunsul oferit de ANAF. Estimarile numarului total de persoane din aceasta categorie variaza intre 350.000 si 600.000.

Guvernul a aprobat marti Ordonanta pivind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare care permite contribuabililor care obtin venituri din activitati agricole sa achite impozitul si contributiile aferente acestor venituri la organul fiscal din cadrul Primariilor localitatilor in care isi au domiciliul fiscal. Primarii de comune se plang insa ca prin aceasta Ordonanta Guvernul scoate castanele din foc cu mainile alesilor locali, acestia riscand sa fie perceputi de cetateni drept simpli "incasatori de biruri", mai ales ca actul guvernamental nu permite retinerea vreunei cote la bugetele locale.

"Se preconizeaza, luand act din presa de unele propuneri ale Domnului Victor-Viorel PONTA, prim-ministrul Romaniei, ca aceste venituri sa fie incasate la nivelul primariilor, in baza unor protocoale cu Ministerul Finantelor Publice. RESPINGEM CATEGORIC O ASTFEL DE MASURA care ar face caprimarii sa fie priviti de cetateni ca percep noi "biruri", fara ca aceste venituri sa faca obiectul utilizarii pentru realizarea unor proiecte locale", sustin cei din Asociatia Comunelor din Romania, citati de Ziarul de Vrancea.

Primarii de comune solicitasera ca aceste impozite sa fie incasate sa "constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale", lucru neacceptat in varianta Guvernului.

Ordinul ANAF privind noul formular al declaratiei 221 "Declaratie privind venitul din activitati agricole impuse pe norme de venit" a fost publicat in Monitorul oficial din marti 11 iunie 2013.

Consultatiactulnormativaici!

  • Potrivit acestei legi, persoanele fizice ce realizeaza venituri din agricultura, respectiv din cresterea animalelor si cultivarea plantelor, ce au calitate de contribuabil la impozitul pe venit si achita impozitul in baza transelor de venit, vor depune declaratia anuala de impozit pe venit la autoritatea fiscala unde sunt arondati.
  • Termenul initial de depunere a declaratiei a fost data de 25 mai, insa legea mai sus amintita l-a prelungit pana in data de 25 iunie.
  •  Acest termen este valabil numai in anul 2013, tinand cont de faptul ca aceste prevederi au fost implementate pentru prima data anul acesta.
  • Tipurile de activitati agricole pentru care se datoreaza impozit sunt enumerate la art. 73 din Codul fiscal, act normativ ce stabileste de asemenea si norma de venit.
  • Observam ca formularul a preluat atat rubricatia privind valoarea declarata de contribuabil ca fiind in sfera impozitului pe venit, cat si valorile sau sumele considerate neimpozabile prin efectul legii.
  • Vor intra la impozitare valorile stabilite prin diferenta intre total suprafete sau numar de animale detinute de persoana fizica si transele scutite de impozitare prin lege.
  • Legea recent adoptata nu a modificat termenele de plata ale acestui impozit, acestea se pastreaza in continuare astfel: a) 50% pana pe data de 25 octombrie inclusiv: b) 50% pana pe data de 15 decembrie inclusiv.
  •  Retinem faptul ca acest impozit pe venit datorat de persoanele fizice din activitati agricole este unul generat in mod exclusiv pentru bugetul de stat si din acesta nu se vor distribui cote defalcate catre bugetele locale.