Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta prin care introduce activitatile caracteristice cluburilor de poker in categoria celor pentru care se poate solicita obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc. Vezi aici documentul. Reamintim ca licenta de organizare a jocurilor de noroc se acorda individual, este valabila pentru o perioada de 5 ani de la data acordarii si este netransmisibila. De asemenea, tot in Monitorul Oficial a aparut si modificarea termenelor de declarare si de plata ale unor taxe la fondul pentru mediu. Vezi aici documentul. Intra in text sa vezi care sunt principalele modificari.

In privinta cluburilor de poker:

  • HG nr. 644/2013 modifica normele de aplicare ale OG nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, norme adoptate recent prin HG nr. 298/2013.
  • Actul normativ introduce activitatile caracteristice cluburilor de poker in categoria activitatilor  pentru care se poate solicita obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc. Reamintim ca licenta de organizare a jocurilor de noroc se acorda individual, este valabila pentru o perioada de 5 ani de la data acordarii si este netransmisibila. 
  • Fiecarui organizator de jocuri de noroc caracteristice cluburilor de poker i se acorda o singura autorizatie de exploatare a jocurilor de noroc pentru locatia in care se organizeaza si se desfasoara aceste activitati. Actul normativ precizeaza si modelul Autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru aceasta activitate.
  •  Operatorii economici care produc sau efectueaza achizitii intracomunitare sau importuri, precum si ei care vand mijloace de joc au obligatia declararii acestora la directia de specialitate din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc.
  • Actul normativ introduce o noua sectiune dedicata in totalitate jocurilor de noroc caracteristice cluburilor de poker si redam cateva dintre aceste prevederi:

a. jocurile de noroc caracteristice cluburilor de poker se desfasoara in spatii corespunzatoare, la mese speciale, caracteristice jocului de poker, folosind mijloace de joc specifice;

b. acestea se pot organiza in imobile care nu au destinatia de locuinta, iar exploatarea jocurilor de noroc caracteristice cluburilor de poker este permisa numai in conditiile in care spatiul respectiv este inregistrat ca punct de lucru la oficiul registrului comertului;

c. valoarea minima a capitalului social subscris si varsat la data cererii de obtinere a licentei de organizare a jocurilor de noroc caracteristice cluburilor de poker este de 50.000 lei;

d. organizatorii de jocuri de noroc caracteristice cluburilor de poker vor constitui un fond de garantie pentru fiecare locatie autorizata in parte in valoare de 70.000 lei pentru Bucuresti si 35.000 lei pentru locatiile din tara, dar nu mai mult de 105.000 lei;

e. accesul in locatiile autorizate se face pe baza unui bilet de intrare, valabil 24 de ore in intervalul 08,00-08,00, pentru fiecare jucator, in valoare de 10 lei. Aceste sume reprezinta venit la bugetul se stat si se achita pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

  • Actul normativ precizeaza şi conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca un spatiu in care se organizeaza activitati de poker.

In privinta fondului de mediu:

  • se introduce in atributiile Administratiei Fondului de Mediu desfasurarea de controale la operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor privind deseurile de ambalaje, respectiv anvelope uzate;
  • se modifica la suma de 0,3 lei/kg, taxa pentru cantitatile de uleiuri, pe baza minerala, semisintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri, datorata de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de produse, cu precizarea ca taxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare. Nota: anterior taxa era de 2 lei/litru.
  • constituie venit la fondul pentru mediu suma reprezentand valoarea certificatelor verzi neachizitionate, achitata conform prevederilor din legea privind sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile;
  • reprezinta de asemenea venit la fondul de mediu o suma de 2 lei/kg aplicata pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje, respectiv anvelope uzate declarate ca valorificate de operatorii economici autorizati si cantitatile constatate de Administratia Fondului de Mediu ca fiind valorificate.
  • Actul normativ mai precizeaza ca in cazul contributiei de 2% din valoarea substantelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, in cazul introducerii acestora prin achizitii intracomunitare sau importuri, baza de calcul la care se aplica aceasta contributie este valoarea de achizitie, exclusiv TVA.
  • Se modifica termenul de declarare si de plata pentru urmatoarele taxe la fondul pentru mediu:

a. pentru taxele incasate de la proprietarii sau administratorii de deseuri inerte si nepericuloase incredintate de catre terti in vederea eliminarii finale prin depozitare, termenul de declarare si plata va fi data de 25 a lunii urmatoare;

b. pentru taxa de 0,3 lei/kg aplicata cantitatilor de uleiuri, pe baza minerala, semisintetice, sintetice, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de produse, termenul de declarare si plata va fi tot data de 25 a lunii urmatoare.

  • Actul normativ modifica si sanctiunile aplicabile, şi se detaliaza pe categorii de persoane, respectiv pentru nedepunerea la termen a obligatiilor la fondul pentru mediu, amenda este de la 500 lei la 1000 lei, pentru persoane fizice si de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice.

Articol realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.