"Cand cititi scrisoarea cu Fondul, sunt 3 elemente care conteaza: actiunile prioritare, pe care daca nu le faci nu intri in board. Al doilea element sunt criteriile structurale, pe care daca nu le indeplinesti nu ti se pun la dispozitie transa de bani. Iar al treilea lucru sunt tintele indicative. Daca nu le faci, ele se pot transforma in criterii structurale. Toate 3 sunt insotite de o data. Dupa aceste lucruri trebuie sa va uitati cand cititi scrisoarea de intentie. Privind PFA si drepturile de autor, nu exista niciun angajament asumt de Romania in scrisoarea de intentie. Nu cresc contributiile nici de la 1 ianuarie nici de la 1 iunie nici din alta data", a declarat Liviu Voinea pentru HotNews.ro

Liviu Voinea, viceguvernator BNRFoto: Hotnews

Intr-un comunicat postat pe site-ul MFP vineri dimineata care confirma cele declarate de Voinea. "In ciuda faptului ca, inca din data de 8 august 2013, Ministerul Finantelor Publice a emis un comunicat prin care dezmintea informatiile aparute in presa potrivit carora, in urma acordului cu FMI, ar urma sa creasca fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor, o parte din mass-media continua sa dezinformeze opinia publica.

In aceste conditii, Ministerul Finantelor Publice infirma inca o data zvonurile complet nefondate privind existenta unor masuri concrete prin care ar creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor", se arata in comunicat

Varianta finala a scrisorii de intentie cu FMI mentine pasajul in care este prevazuta reducerea diferenţelor din baza de pensii pentru diferitele activităţi derulate, inclusiv in ceea ce priveste drepturile de autor, au declarat, pentru HotNews.ro, surse care au consultat aceasta scrisoare. Premierul Ponta oferise asigurari publice ca acest pasaj nu mai exista in scrisoarea de intentie.

In varianta din 29 iulie a scrisorii de intentie convenite cu FMI si obtinuta de HotNews.ro se preciza:

"Vom aproba de asemenea legislaţia de restructurare a sistemului de asigurări sociale prin care se lărgeşte baza prin reducerea diferenţelor ce există în baza de pensii pentru diferitele activităţi derulate (activitate de natură salarială, activităţi de tipul PFA, drepturi de autor, etc). Înainte de a aduce orice fel de modificări sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI şi CE".

Premierul Victor Ponta a dat asigurari publice ca acest paragraf nu se regaseste in varianta finala a scrisorii de intentie.

Intrebat de B1 TV specific despre existenta unor modificari in ceea ce priveste taxarea drepturilor de autor, primul ministru afirmase: "L-am sunat pe ministrul (delegat pentru Buget, n.r.) Liviu Voinea, mi-a confirmat ca nu exista acel pasaj".

Intrebat din nou, in cursul serii de luni, daca aceasta prevedere exista in varianta finala a scrisorii cu FMI, Victor Ponta a negat din nou: "Nu, nu exista".