Guvernul s-a imprumutat cu 1 mld. RON prin emisiunea de certificate de trezorerie cu scadenta la 1 an, la un randament mediu de 3,88%, in atenuare de la 4,15% (nivel consemnat la inceputul lunii august). Bancile au subscris un volum de 3,83 ori mai ridicat. Dupa ce a inregistrat un nivel minim record in a 3-a saptamana din august, costul finantarii statului a crescut in medie cu 0,21 p.p., evolutie mai pronuntata pe scadentele medii si lungi (dobanda la titlurile de stat pe 10 ani s-a majorat cu 0,35 p.p. la 5,3%), se arata in raportul zilnic al SSIF Broker (vezi atasament).

Aceasta evolutie, precizeaza documentul citat, a fost determinata atat de factori externi, dar si interni: apropierea finalului perioadei banilor ieftini pe mapamond (posibilitatea ca FED sa initieze in perioada imediat urmatoare procesul de inflexiune a politicii monetare expansioniste, fara precedent in istorie); mentinerea unei perceptii ridicate cu privire la expunerea capitalului strain pe piata financiara interna (fapt reflectat si de evolutia cursului de schimb), dat fiind ca economia interna continua sa fie prinsa in clestele formate din dezintermedierea financiara si seceta de capital (pe de o parte) si probabilitatea in crestere pentru declansarea unei noi crize politice (pe de alta parte).

De fapt, curba randamentelor a devenit mai abrupta din August, exprimand, dupa parerea mea, perspective divergente pentru viitoarele decizii de politica monetara din tarile dezvoltate (cazul Statelor Unite) (pe de o parte) si Romania (pe de alta parte).

Indicii bursieri interni s-au depreciat in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, evolutie in disonanta cu sentimentul din principalele piete europene. Aceasta evolutie poate exprima prudenta investitorilor inainte de deciziile de politica monetara din Statele Unite (de la jumatatea saptamanii), dar si de comunicarea rezultatelor cu privire la oferta Nuclearelectrica.

Nu in ultimul rand, se poate spune ca piata interna de capital incepe sa resimta semnalele de reintensificare a riscurilor din sfera politica, in 2014 fiind programate alegerile Prezidentiale.

Indicele BET a scazut cu 0,25%, pana la 5 833,22 p., in timp ce indicele BET-C a pierdut 0,41%, pana la 3 068,34 p.. Indicele BET-FI a consemnat un declin de 0,18%, pana la 26 221,42 p.. Lichiditatea s-a situat la aproximativ 13,6 mil. EUR, sustinuta intr-o proportie ridicata (75%) de tranzactiile de tip DEAL cu titlurile SIF1. Titlurile FP au pierdut 0,07%, pana la 0,7075 RON, desi pe parcursul sedintei au atins un nou maxim istoric (0,712 RON), in timp ce titlurile SNP s-au depreciat cu 1,14%, pana la 0,435 RON (evolutie determinata de declinul cotatiilor internationale la titei, ca urmare a acordului intre Statele Unite si Rusia din week-end pe tema distrugerii arsenalului chimic al Siriei).

Pe de alta parte, in sectorul bancar am asistat la evolutii mixte: TLV (-0,29%, la 1,391 RON), BRD (stagnare la 8,7 RON), BCC (+0,85%, la 0,059 RON), EBS (+2,92%, la 107,5 RON). Aprecieri au consemnat si companiile din sectorul utilitati: TGN (+0,27%, la 187,5 RON), TEL (+1,05%, la 13,5 RON). In sfera SIF-urilor am asistat la evolutii predominant favorabile, cu exceptia SIF1 (titluri care s-au corectat cu 5,09%, pana la 1,1 RON, dupa avansul puternic din sedinta de vineri) si SIF4 (cotatii care au inchis in stagnare la 0,7 RON).

Citeste intreg Raportul din atasament.