Pe 8 August propuneam infiintarea unui Registru online care sa cuprinda toate cadourile primite de angajatii de stat. Evident ca Romania este o tara care doreste, cel putin pe hartie, sa fie bine guvernata si exista deja legislatie care sa acopere partial obiectivul din articolul meu, scrie Emil Stoica pe blogul sau.

Exista o lege, Lege 251 din 2004 care spune asa:

Persoanele care au calitatea de demnitar public si cele care detin functii de demnitate publica, magistratii si cei asimilati acestora, persoanele cu functii de conducere si de control, functionarii publici din cadrul autoritatilor si institutiilor publice sau de interes public, precum si celelalte persoane care au obligatia sa-si declare averea, potrivit legii, au obligatia de a declara si prezenta la conducatorul institutiei, in termen de 30 de zile de la primire, bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit in cadrul unor activitati de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei.

La sfarsitul fiecarui an, autoritatile, institutiile publice sau persoanele juridice publica lista cuprinzand bunurile depuse potrivit prezentei legi si destinatia acestora, pe pagina de Internet a persoanei juridice respective ori in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Primul paragraf poate fi interpretat – si este interpretat de multe institutii – ca doar persoanele care au obligtia sa-si declare averea trebuie sa declare si cadourile. Parerea mea este ca, daca este sa credem in spiritul bunei guvernari, atunci primul paragraf trebuie sa fie extins la absolut toate categoriile mentionate in primul paragraf.

Pe 12 August, multumita unui voluntar (si cititor al acestui blog), Laurentiu Catrina, am trimis o cerere de informatii, conform legii 544 / 2001 la 10 institutii publice sa vedem daca aplica aceasta lege. Am asteptat 30 de zile conform legii inainte sa scriu acest articol.

Aceste institutii sunt:

1. Presedintia

2. Guvernul

3. Camera deputatilor

4. Senatul

5. Curtea de Conturi

6. ANI

7. Primaria Bucuresti

8. Primaria cluj

9. Iasi

10. Timisoara

Am primit doar 5 raspunsuri, in ciuda faptului ca am incercat in mod repetat sa primim raspunsuri de la toate cele 10 institutii. Raspunsurile pe care le-am primit sunt:

1. Pe 13 August am primit raspuns de la Presedintie, indicand locul unde aceasta lista este publicata: aici

2. Pe 20 August: Primaria Constanta a raspuns promitand ca ne vor da mai multe detalii, inca mai asteptam.

3. Pe 23 August: Primaria Iasi a raspuns facand referire la sectiunea de declarat averi si interese a celor ce sunt obligati conform legii sa o faca, inclusiv cadouri mai mari de 500 de euro. Aici legea 251 / 2004 spune de 200 de euro si de alte categorii de personal.

4. Pe 23 August: a raspuns si Guvernul, dar in mod sigur nu a inteles intrebarea. Iata raspunsul Guvernului: “În evidenta financiar contabilă a Secretariatului General al Guvernului, în perioada 2011-2012, nu au fost înregistrate bunuri primite cu titlu gratuit în urma acţiunilor de protocol, conform Legii nr.251/2004.”

5. Pe 30 August a raspuns Curtea de Conturi care are un astfel de registru ce poate fi gasit aici.

Celelalte institutii nu au raspuns in limita celor 30 de zile.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.