China tocmai a inchiriat trei milioane de hectare, sau 5% din Ucraina pentru o jumatate de secol. Asta inseamna circa 9% din suprafata agricola a vecinilor nostri, cam cat suprafata Belgiei, pentru a dezvolta ferme agricole. China nu este la prima achizitie de acest fel si nu e nici singurul stat care inchiriaza sau cumpara teren in alte state. Chinezii mai opereaza 400 de hectare in Sudan si alte 110 hectare in Tadjikistan. De asemenea, Egiptul a inchiriat 800.000 de hectare in Uganda, tot pentru culturi agricole.

Investitia se ridica la 2,6 miliarde de dolari, scrie South China Morning Post, citata de Mediafax. Compania chineza Xinjiang Production a lansat un proiect de investitii in Ucraina, pe o perioada de 50 de ani, prin care intentioneaza sa dezvolte cea mai mare ferma din afara granitelor tarii. O suprafata de 100.000 de hectare va fi amenajata in prima faza in regiunea Dnipropetrovsk, la 700 de kilometri est de granitele Romaniei, in principal pentru cultivarea de cereale si cresterea de porci. Proiectul va fi dezvoltat ulterior pana la o suprafata de 3 milioane de hectare.

"La finalul anului 2009, culturile Chinei din afara tarii erau raspandite pe o suprafata totala de 2 milioane de hectare, ceea ce ar face actuala investitie cea mai mare ferma chineza din strainatate", spune Ding Li, cercetator agricol la firma de consultanta Anbound, din Beijing.

Contractul a fost semnat de Xinjiang Production, o organizatie pornita in anii '50 ca o structura militara, si KSG Agro, cel mai mare jucator agricol ucrainean.

Daca proiectul va fi dezvoltat integral, va reprezenta cea mai mare investitie externa agricola a Chinei de pana acum. Statul asiatic mai detine platantii semnificative in America Latina, cum e cea de soia din Argentina, de 234.000 de hectare.

In ciuda unei productii agricole in crestere de la an la an, cererea de alimente din China depaseste oferta, guvernul de la Beijing fiind nevoit sa importe anul trecut 14 milioane de tone de cereale si faina, cu 150% mai mult decat in anul precedent, spune Li.

"Pe fondul unei urbanizari tot mai accelerate, cererea de hrana a crescut foarte mult in China", argumenteaza cercetatorul.

Pentru comparatie, suprafata agricola a Romaniei este 13 milioane de hectare, din care doar 8,5 milioane este exploatata.