Companiile romanesti au raportat unul dintre cele mai mari niveluri de creante neincasate din Europa: cu un procent de 7% privind incapacitatea recuperarii creantelor, Romania se afla pe un loc fruntas nedorit, dupa Rusia, care are 8,6 %. Desi in comparatie cu anul trecut Romania a redus aceasta cota cu 2,8 puncte procentuale, totusi ea se afla in mod evident peste media europeana de 3,9%. Aceasta rezulta din studiul EOS 2013 privind comportamentele de plata in tarile europene, pentru care institutul de cercetare a pietei Ipsos a chestionat pentru a sasea oara consecutiv 600 de persoane cu functii de decizie din douasprezece tari europene.

Bineinteles, discutam de medii. Pe industrii, diferenta este mare. De asemenea, o parte dintre companii au scurtat termenul de plata al facturilor pentru a avea un control mai bun al lichiditatilor.

Un motiv pentru aceasta situatie este faptul ca per ansamblu romanii nu platesc la fel de bine si la timp in comparatie cu anul trecut. Astfel, procentul de facturi achitate la timp a scazut de la nivelul de anul trecut, de 81,2 % la 77,6 % in anul 2013. Totusi, romanii sunt platitori mai de incredere decat majoritatea est-europenilor, unde media este de 73,5%. "Romanii platesc in general la timp, deoarece in Romania termenele de plata acordate persoanelor fizice sunt mai scurte decat in celelalte tari europene. Evident, acest lucru exercita o presiune foarte mare asupra celor care au de achitat facturi", considera Georg Kovacs, Director EOS KSI Romania. "Avand un termen de plata mediu de 12 zile, Romania se afla sub media europeana, care este de 19 zile.

Ca motive de neplata a facturilor, companiile chestionate au mentionat facturile neachitate de catre clienti, precum si deficitul de lichiditati. "Acest lucru starneste o reactie in lant", comenteaza Georg Kovacs, "deoarece companiile romanesti se plang de probleme cu lichiditatile si de diminuarea profiturilor, care rezulta chiar din incapacitatea de recuperare a debitelor si din platile intarziate".