Sumele cheltuite de Romania, in anul 2012, pentru aplicarea interventiilor publice prevazute prin politicile privind piata muncii au reprezentat 0,29% din PIB , in scadere cu 0,07 puncte procentuale fata de anul precedent, se arata intr-un comunicat difuzat vineri dimineata de INS. Interventiile publice au fost directionate catre someri si catre alte persoane dezavantajate pe piata muncii. Cheltuielile implicate de suporturile financiare (masurile pasive) au detinut cea mai mare pondere (57,3%) din totalul cheltuielilor cu politicile privind piata muncii.

Sprijinul acordat somerilor a imbracat, in principal, forma indemnizatiei de somaj care a detinut o pondere de 91,7% in totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (masuri pasive) si a reprezentat mai mult de jumatate (52,5%) din totalul cheltuielilor cu politicile pe piata muncii.

Persoanele vulnerabile pe piata muncii au fost sprijinite sa se reintegreze prin masuri active care au totalizat mai mult de o zecime (11,9%) din totalul cheltuielilor cu interventiile publice pe piata muncii.

Statistica politicilor privind piata muncii se refera la totalitatea interventiilor publice care au ca scop atingerea unei functionari eficiente si corectarea dezechilibrelor aparute pe piata muncii;

interventiile publice se disting de celelalte interventii ale administratiei publice prin faptul ca sunt destinate unor grupuri particulare de persoane considerate de interes pentru buna functionare a pietei muncii.

Masurile privind piata muncii (masuri active) - se refera la interventiile pe piata muncii privind participantii a caror principala activitate este cautarea activa a unui loc de munca si care se finalizeaza prin modificarea statutului lor pe piata muncii.

Cautarea activa a unui loc de munca presupune intreprinderea unor activitati concrete, in vederea dobandirii statutului de persoana ocupata, cum ar fi: participarea la masuri de formare profesionala, in scopul initierii, calificarii, recalificarii, perfectionarii sau specializarii, la masuri care sprijina activitatile de demarare a unei afaceri pe cont propriu etc.

Masurile privind piata muncii vizeaza interventiile guvernamentale care furnizeaza suport financiar temporar pentru grupurile dezavantajate pe piata muncii. Cele mai multe masuri au ca scop activarea somerilor, sustinerea persoanelor in trecerea de la inactivitate (involuntara) la ocupare sau mentinerea locurilor de munca pentru persoanele amenintate de somaj.

Suporturile financiare privind piata muncii (masuri pasive) - se refera la interventiile care

furnizeaza indivizilor asistenta financiara, direct sau indirect, pentru persoanele dezavantajate pe piata muncii.

Participantii la acest tip de interventii sunt de obicei persoane fara loc de munca si care se afla in cautare pasiva a unui loc de munca, dar si persoane pensionate timpuriu; beneficiarii acestui tip de interventii pot fi de asemenea participanti si la masuri active de cautare a unui loc de munca.