BNR a redus rata dobanzii de politica monetara la 4,25% pe an ( de la 4,5%), in linie cu asteptarile analistilor economici. In sedinta de luni, membrii Consiliului de Administratie au mai decis mentinerea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii. "BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se arata in comunicatul BNR. Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica, marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma in urma cu doua luni ca spera ca reducerea dobanzii cheie de la inceputul lunii august sa se reflecte in scaderea ratelor la creditele in lei intr-o perioada cat mai scurta, poate chiar din septembrie.

"Eu sper sa vina repede din concediu si s-o vedeti din septembrie. Sa vedem!", a afirmat guvernatorul BNR, dupa ce a fost solicitat sa estimeze in cate luni se va vedea decizia luata luni de BNR in creditarea bancilor comerciale.

Consiliul de Administratie al BNR a redus in 5 august rata dobanzii de politica monetara, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, mai mult decat se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%. La inceputul lunii iulie, BNR a redus dobanda cheie de la 5,25% pe an la 5%.

Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor. In cadrul sectorului financiar-bancar transmisia se realizeaza relativ rapid.

  • La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica, marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire. In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii

Banca Nationala se angajeaza fata de FMI sa reduca pana in septembrie inflatia pana in interiorul intervalului de tintire pe termen mediu, de 2,5+/- 1 puncte procentuale, si sa o mentina in intervalul tintit, noteaza si Mediafax.

In scrisoarea de intentie, banca centrala explica scaderea cu 75 de puncte de baza a ratei de politica monetara din iulie si august, de la 5,25% la 4,5%, prin faptul ca anticipa continuarea tendintei de scadere a inflatiei principale.

"Ca urmare a recentei reduceri a coridorului de rata a dobanzii in jurul ratei de politica, ratele dobanzii pentru facilitatile de credit si de depozit ale BNR se situeaza la 7,5 si, respectiv, 1,5 procente. Ancorarea anticipatiilor inflationiste si contracararea fluxurilor internationale de capital volatile continua sa impuna o pozitie prudenta de politica monetara sustinuta de implementarea consecventa a mixului de politici macroeconomice. Actuala pozitie de politica monetara pare a fi in linii mari adecvata", se mai spune in document.

Potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI, BNR anticipeaza o mentinere a rezervelor minime obligatorii in lunile urmatoare.

Potrivit analistilor financiari, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013, iar pana la sfarsitul anului urmator ar putea cobori la 12%. Pentru pasivele in valuta, rezervele minime obligatorii s-ar putea pastra la 20% atat in acest an, cat si anul viitor, dar sunt si analisti care considera ca acestea ar putea fi diminuate la 15% pana la finalul lui 2014.

La ora 15, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu va sustine un briefing de presa.