Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, OUG 44/2008 privind persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si familiale, "in sensul includerii intre termenii si expresiile definite de ordonanta a sotiei/sotului colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate", potrivit unui comunicat al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism. Noutatea consta in faptul ca se recunoaste efectiv ca aceste activitatii sunt familiale, iar la acestea participa si sotul sau sotia persoanei titulare de afacere, spun consultantii fiscali la care a a pelat HotNews.ro. Vezi in text ce spun reprezentantii EY Romania, KPMG si Bentaconsult despre noul proiect.

  • Inga Tigai, Manager, Tax Advisory & Compliance EY Romania (Ernst & Young): Un aspect ce va trebui reglementat separat este tratamentul fiscal ce va fi aplicabil acestor contributii sociale

OUG 83/2012 a transpus partial prevederile Directivei 2010/41/UE privind aplicarea principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta si a modificat si completat astfel Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati. In acelasi timp, activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale sunt reglementate in Romania de OUG 44/2008.

In acest context, era necesara modificarea OUG 44/2008 in sensul transpunerii in legislatia nationala a prevederilor articolului 2 al Directivei 2010/41/UE.

Astfel, conform acestui proiect legislativ, sotul/sotia care participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind aceleasi sarcini sau sarcini complementare, se va putea asigura in sistemul public de pensii, sanatate si somaj din Romania.

Din punct de vedere procedural, participarea sotiei/sotului la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate va fi inscrisa in registrul comertului chiar de titularul intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata.

Un aspect ce va trebui reglementat separat este tratamentul fiscal ce va fi aplicabil acestor contributii sociale (sanatate, pensie si somaj), in cazul in care sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate va dori sa se asigure la sistemul public. Tinand cont de prevederile actuale ale Codului fiscal, deocamdata nu este clar daca aceste contributii sociale vor avea acelasi regim fiscal precum cele efectuate de titular.

  • Consultant Fiscal, drd. ec. Adrian Benta, Bentaconsult: Daca e sa emit o concluzie, aceasta este ca nu e grav, n-au introdus si alte soparle

Cu privire la proiectul de ordonanta, in esenta, nu sunt modificari fundamentale majore. Sunt considerate intreprinderi individuale activitatile unor persoane fizice ce desfasoara activitati economice. Desfasurarea activitatii este supusa inmatricularii la Registrul comertului.

La fel si persoanele fizice autorizate pot desfasura activitatii economice in domeniul lor de activitate, pentru care sunt autorizati.

Noutatea consta in faptul ca se recunoaste efectiv ca aceste activitatii sunt familiale, iar la acestea participa si sotul sau sotia persoanei titulare de afacere. Practic, nucleul economic este familia intreprinzatorului.

Desigur, guvernul speculeaza si permite asigurarea in sistemul social, contra platii asigurarilor sociale si a celuilalt membru de familie a intreprinzatorului. Masura nu este obligatorie pentru celalalt sot, dar daca cineva doreste sa plateasca o asigurare sociala, de ce sa nu o faca.

Daca e sa emit o concluzie, aceasta este ca nu e grav, n-au introdus si alte soparle.

  • Madalina Racovitan, Tax Partner KPMG: Noile prevederi sunt binevenite pentru familiile persoanelor care desfasoara activitati independente, insa nu credem ca masurile vor avea efecte semnificative

Modificarea legislatiei nationale cu scopul transpunerii prevederilor din directivele europene este un lucru obisnuit pentru statele membre, mai ales tinand cont de faptul ca Comisia Europeana vegheaza implementarea si aplicarea corecta a legislatiei europene in statele membre. In acest caz, vorbim de o modificare a legislatiei romane cu scopul de a garanta protectie sociala unor categorii de persoane, si are in vedere respectarea principiilor europene privind egalitatea intre sexe in sectorul celor care desfasoara activitati in mod independent.

Noile prevederi sunt binevenite pentru familiile persoanelor care desfasoara activitati independente, insa nu credem ca masurile vor avea efecte semnificative in sectorul activitatilor independente din Romania. De asemenea, nu vorbim de o extindere a taxelor si impozitelor datorate de persoane fizice, atat timp cat asigurarea in sistemul de asigurari sociale a acestor categorii de persoane ramane o asigurare voluntara, si nu obligatorie".

Citeste in atasament proiectul trecut prin Guvern.