E maritata cu un alt economist celebru, laureat al Nobelului, George Akerlof, pe care l-a cunoscut la o receptie, in 1977 si cu care a ramas de atunci impreuna. Cei doi au refuzat numeroasele solicitari de interviuri dupa ce Obama a anuntat ca o va numi la conducerea FED. Yellen (67 de ani) si Akerlof (73 de ani) au colaborat la numeroase proiecte de cercetare fiind si autorii unor carti (Efficiency Wage Models of the Labor Market -Modele ale salariului eficient de pe piata fortei de munca), impartasind aceleasi puncte de vedere. "Singurul nostru dezacord este ca ea sustine comertul liber mai mult decat mine", spune Akerlof despre sotia lui, citat de Reuters.

yellen_janetFoto: FED

UPDATE 00:00 Obama anunta oficial nominalizarea lui Janet Yellen la conducerea Rezervei Federale

Yellen a ajuns la FED in 1977, dupa ce a terminat Harvardul, fiind recrutata de economistul sef al bancii centrale americane, Ted Truman. Cei doi se stiau de zece ani, pe cand Yellen se inscrisese la Yale pentru un doctorat in economie.

Cand inflatia "atacase" SUA, in 1977, Yellen a primit misiunea cercetarii asupra posibilitatii de a reforma sistemul monetar international.

Ea a castigat cursa impotriva altui reputat economist- Larry Summers- si pare sa fie agreata de democrati, asteptandu-se, totusi, cateva voturi si din partea republicanilor, potrivit presei americane.

Se considera ca Yellen va fi un continuator al politicii monetare duse de Ben Bernanke. Larry Summers, prima optiune a lui Obama pentru aceasta pozitie, a anuntat ca iese din cursa pe 15 septembrie intrucat intampina opozitie din partea senatorilor democrati.

Yellen s-a nascut in Brooklyn si multa vreme a activat in structurile de conducere a Rezervei Federale. Daca va trece de votul Senatului si va fi numita in fruntea FED-ului, Yellen va trebui sa ia imediat o hotarare ferma in privinta politicii monetare expansioniste initiata si gestionata de Bernanke, actualul presedinte al FED-ului.

De cinci ani, FED-ul s-a tot chinuit sa gaseasca noi cai prin care sa stimuleze economia dincolo de angajamentul luat in decembrie 2008, acela de a tine aproape de zero rata dobanzii la imprumuturile pe termen scurt.

Anul trecut, oficialii FED au anuntat o politica agresiva prin care FED trebuia sa achizitioneze bonuri de Tezaur si titluri de valoare garantate cu ipoteci in valoare de 85 de miliarde de dolari pe luna pentru a stimula cresterea economica si a contribui la scaderea ratei somajului, situata undeva in jurul a 7,3% in luna august

In iunie, insa, Bernanke i-a luat prin surprindere pe investitori anuntand ca FED va reduce volumul de achiziti de bonuri de Tezaur pana la finalul anului, urmand ca, pana la mijlocul anului viitor, aceasta operatiune sa inceteze. In schimb, investitorii au inceput sa mareasca rata dobanzii urcand, astfel, costurile de imprumut, iar criticii au acuzat FED-ul pentru ca vrea sa iasa mult prea repede din joc.