In luna august 2013, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut fata de luna precedenta, insa scaderea ar fi fost si mai consistenta daca nu era atenuata de comertul cu piese auto, transmite miercuri Statistica. In schimb, afacerile din serviciile de piata prestate populatiei a crescut usor, serviciile de curatenie a hainelor fiind "motorul" cresterii, potrivit INS. Serviciile de piata prestate populatiei includ turismul (cu afaceri in scadere), jocurile de noroc (in scadere), coafura (in scadere), curatarea articolelor textile (crestere), activitati de pompe funebre, s.a.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu autovehicule si motociclete a scazut ca serie bruta cu 0,9%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 2,3%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a scazut ca serie bruta cu 2,1% , iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 1,7%.

In perioada 1.I-31.VIII.2013, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut fata de perioada 1.I-31.VIII.2012 ca serie bruta cu 0,8% iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 0,8%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a scazut fata de perioada 1.I-31.VIII.2012, atat ca serie bruta cu 3,7% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,3%.

Comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor si servicii de piata prestate populatiei. In comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor sunt cuprinse activitatile: comert cu autovehicule, intretinerea si repararea autovehiculelor, comert cu piese si accesorii pentru autovehicule si comert cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor. In serviciile de piata prestate in principal pentru populatie sunt cuprinse activitatile: hoteluri si restaurante, activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; activitati de asistenta turistica, jocuri de noroc si alte activitati recreative, coafura si alte activitati de infrumusetare, spalarea, curatarea articolelor textile si a produselor din blana, activitati de pompe funebre, intretinere corporala si alte servicii pentru persoane fizice.

  • August 2013 comparativ cu iulie  2013

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna august 2013, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 6,8%, datorata scaderilor inregistrate la activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-9,9%), la comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (-6,9%) si la comertul cu autovehicule (-6,1%). Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor a crescut cu 1,5%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna august 2013, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 1,0%.

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, in luna august 2013 fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri, serie bruta, a inregistrat o crestere cu 1,0%, provenita din cresterile inregistrate la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (+1,8%), la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+1,8%) si la activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+1,3%). Scaderi s-au inregistrat la activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (-11,6%) si la activitati ale agentiilor turistice si tur-operatorilor (-0,1%).

Volumul cifrei de afaceri, pentru serviciile de piata prestate populatiei serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna august 2013 fata de luna precedenta a inregistrat o crestere cu 1,0%.

  • August 2013 comparativ cu august 2012

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna august 2013, comparativ cu luna corespunzatoare a inregistrat pe total o scadere cu 0,9%, datorata scaderii inregistrate la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (-18,2%), la activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-17,5%) si la comertul cu autovehicule (-2,3%). Cresteri au inregistrat activitatile provenite de la comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+7,1%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna august 2013 a inregistrat pe total o crestere cu 2,3% fata de luna august 2012.

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna august 2013 a inregistrat o cifra de afaceri cu 2,1% mai mica comparativ cu luna august 2012, provenita in principal de la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-22,0%), de la activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-9,5%), de la activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (-4,0%) si de la activitatile hotelurilor si restaurantelor (-1,5%). Cresteri au inregistrat activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+12,3%).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna august 2013 a crescut cu 1,7% comparativ cu luna august 2012.

  • Perioada 1.I-31.VIII.2013 comparativ  cu perioada 1.I-31.VIII.2012

In perioada 1.I-31.VIII.2013 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2012, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a scazut cu 0,8%, datorita scaderilor inregistrate la activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-8,5%), la comertul cu autovehicule (-6,4%) si la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (-6,2%). Cresteri au inregistrat activitatile provenite din comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+9,5%).

In perioada 1.I-31.VIII.2013 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2012, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,8%.

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in perioada 1.I-31.VIII.2013 a inregistrat o cifra de afaceri cu 3,7% mai mica comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2012, provenita de la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-20,2%), de la activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (-11,5%) si de la activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (-5,3%). Cresteri s-au inregistrat la activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (+5,6%) si la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (+0,3%).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-31.VIII.2013 a inregistrat o cifra de afaceri cu 3,3% mai mica comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2012.

Cifra de afaceri (excl. TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe.

Comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor (diviziunea CAEN Rev.2 45) include toate activitatile (cu exceptia fabricarii si inchirierii) privind autovehiculele si motocicletele, inclusiv camioane, cum ar fi vanzarea cu ridicata si cu amanuntul a vehiculelor noi si second hand, repararea si intretinerea vehiculelor si vanzarea cu ridicata si cu amanuntul a pieselor si accesoriilor pentru autovehicule si motociclete. Sunt incluse, de asemenea, activitati ale agentilor comisionari implicati in vanzarea cu ridicata sau cu amanuntul a vehiculelor, vanzarea cu ridicata a autoturismelor la licitatie sau prin internet. Aceasta diviziune include, de asemenea, activitati ca spalarea, lustruirea vehiculelor etc. Aceasta diviziune exclude vanzarea cu amanuntul a carburantilor si a produselor de racire sau lubrifiere sau activitati de inchiriere a autovehiculelor sau motocicletelor.

Serviciile de piata prestate populatiei sunt acele activitati care fac obiectul vanzarii si cumpararii pe piata - avand ca principal beneficiar populatia - si sunt produse de societati ale caror venituri provin in proportie de cel putin 50% din vanzarea productiei proprii, indiferent de denumirea preturilor practicate (tarif, taxa, pret de vanzare). In ancheta lunara privind serviciile de piata prestate in principal pentru populatie sunt cuprinse activitatile: hoteluri si restaurante, activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; activitati de asistenta turistica, jocuri de noroc si alte activitati recreative, coafura si alte activitati de infrumusetare, spalarea, curatarea articolelor textile si a produselor din blana, activitati de pompe funebre, intretinere corporala si alte servicii pentru persoane fizice.