"Din cei 1,3 milioane de romani pe care ii avem in Italia, peste 10% ne sunt clienti. Vorbim asadar de 140.000 de clienti ai nostri- romani rezidenti in Italia. Vineri am stabilit si ultimele detalii legate de produsul pe care l-am propus- un credit si imobiliar si ipotecar in acelasi timp destinat celor care doresc sa isi achizitioneze o locuinta in Romania. Clientul depune actele la unitatile pe care le avem in Italia si la final face o singura vizita in Romania, la semnarea actelor", a explicat Dan Bota, director de retea in cadrul Intesa Romania. In perioada de boom, mai multe banci au curtat romanii din strainatate fie direct fie prin intermediul brokerilor de credite. Datele Bancii Nationale a Italiei arata ca strainii stabiliti in ultimii ani in Italia au solicitat 7% dintre imprumuturile imobiliare si 15% dintre creditele pentru nevoi personale. Romanii erau inainte de izbucnirea crizei pe primul loc la solicitarea de credite.

  • In privinta imprumuturilor personale, 15% dintre /solicitari vin din partea imigrantilor. pe primul loc se situeaza si aici cetatenii romani cu rezidenta in Peninsula - 24% (valoare medie 8.515 Euro), fata de 6% a filipinezilor (9.750 Euro) si a marocanilor (8.000 Euro).
  • Creditul propus de Intesa are o dobanda formata din EURIBOR reactualizat la trei luni, plus 6,10%. Valoarea creditului este cuprinsa intre 20.000 si 250.000 de euro. Taxele notariale vor fi platite in Romania, fiind mult mai mici decat in Peninsula.  Creditul de achizitie poate fi garantat si cu alt imobil in afara de cel cumparat si poate fi accesat pe o perioada maxima de 35 de ani. Suma maxima ce poate fi imprumutata este de 250.000 euro, iar cea minima de 20.000 euro. Comisionul de analiza a dosarului este de 200 euro, iar cel de rambursare anticipata este zero.

De asemenea, reprezentatii bancii au confirmat faptul ca Enzo Pellegrino a fost desemnat director general, numirea aflandu-se in curs de autorizare de catre Banca Nationala a Romaniei

Pana acum, asemenea produse erau oferite prin intermediul brokerilor de credite, putine fiind bancile care se adresau in mod direct romanilor care lucreaza inafara tarii din cauza riscurilor mai mari.

De exemplu Banca Italo-Romena, sucursala locala a grupului Veneto Banca, a avut si ea in portofoliu un asemenea produs pe care l-a lansat inca de prin 2006. Creditul, denumit "subventie fara frontiere", putea fi accesat, atat de clienti persoane fizice cat si de firme nou infiintate, pentru finantarea unor idei de afaceri in Romania. Banca finanta pana la 75% din proiectul de investitii. Tot Italo-Romena a inceput sa exploateze nisa muncitorilor romani din Italia oferind initial un cont curent pentru transferul de fonduri, iar ulterior un serviciu de transfer rapid de fonduri, disponibil numai intre unitatile grupului.

Inainte de criza, alte 4 banci ofereau credite concepute pentru romanii care lucreaza in strainatate. Astfel, Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Unicredit Tiriac Bank si Bancpost imprumutau romanii care lucreaza in strainatate.

Tipurile de credite si conditiile de creditare difera de la o institutie bancara la alta. Totusi, ca o regula generala, cerintele pentru acordarea de credite erau mai restrictive din cauza gradului mai mare de risc pe care acesti clienti il implica. Pe de-o parte, angajatorul este mai greu de contactat, atunci cand se analizeaza bonitatea clientilor. Pe de alta parte, dificila si costisitoare este si contactarea debitorului din strainatate de catre banca in cazul modificarii dobanzilor, al costurilor sau in cazul recuperarii creantelor.

Intesa Sanpaolo Bank Romania avea, la finalul lunii iunie 97.950 clienti, active totale in valoare de 5,731 miliarde lei, portofoliu de credite de 4,160 miliarde lei si depozite atrase in valoare de 2,662 miliarde lei. Institutia bancara detine, la nivel local, 44 de sucursale si 32 de agentii.