Parlamentul a validat luni Ordonanta 26/21.08.2013 prin care limita superioara a remuneratiei pe care o pot primi membrii adunarilor generale ale actionarilor companiilor de stat urca de la 1% la 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor. Opozitia a reactionat imediat, fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu remitand presei un comunicat in care condamna decizia, mentionand ca PDL limitase cuantumul acestor remuneratii la 1%. Sa ne uitam putin peste cifre.

"Practic, toti directorii si membrii CA numiti politic de catre USL au fost transformati peste noapte in manageri bine platiti, cu beneficii pe masura celor privati. Ei nu sunt insa obligati, la fel ca managerii privati, sa vina cu solutii sau sa performeze pe masura salariilor. Singurul lor merit este ca sunt membri USL. Asistam, practic, la o satisfacere a clientelei politice pe banii statului", considera Gheorghe Ialomitianu.

In judetul Neamt, unii consilieri luau 37 de lei/sedinta inainte de aceasta OG. Dupa ce au urcat la 20% limita superioara a plafonului, suma a urcat la 740 de lei. E mult, e putin? Depinde de care parte a usii te afli.

Drept este ca in schimbul a 37 de lei nu poti sa ii ceri unui reprezentant al Statului sa fie incoruptibil. Sau poti, dar e foarte dificil. Se impunea o oarecare marire. Discutia este daca plafonul de 25% e prea ridicat sau nu.

Acum sa facem cateva calcule.

Aici aveti cuantumul salariilor medii din luna august, asa cum a fost el comunicat de Statistica. Sa luam cateva cazuri.

1. Constructii. Salariul mediu net a fost in 2012 de 1240 lei. Am luat anul 2012 pentru ca, potrivit ultimei modificari legislative facute de Guvernul Ponta in luna iunie, remuneratia membrilor neexecutivi ai consiliului de administratie nu poate depasi media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut din ramura in care isi desfasoara activitatea, comunicat de INS in anul anterior numirii. Remuneratia membrilor executivi nu poate depasi de sase ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut din ramura in care isi desfasoara activitatea regia autonoma.

Asadar, de sase ori salariul inseamna maxim 7440 de lei. 20 % din ei inseamna circa 1400 de lei.Majoritatea autoritatilor locale au votat pentru majorarea la 20% a plafonului pana la care pot fi acrdate indemnizatiile membrilor AGA.

2. La Posta, salariul mediu anul trecut a fost de 1200 de lei. Membrii AGA pot urca pana la 25% din sase salarii , adica pana la 1800 de lei.

3. Agricultura. Media salariala a fost de 1073 de lei, iar indemnizatiile reprezentantilor in AGA au urcat de la 50 de lei in medie/sedinta la 1480 de lei.

Desigur, exista si societati gen Nuclearelectrica sau altele in care executivii iau mii de euro lunar, proportional castigand si reprezentantii Statului in AGA. Poate ca o mai buna rafinare a proportiei cu care sunt platiti membrii AGA se impunea in anumite zone, dar nici sa fie lasate la cateva zeci de lei pe luna nu se putea. Nu, daca mai vrei si ceva performanta.

In rest, rolul Opozitiei este acela de a evidentia derapajele Puterii. Ceea ce la noi se si intampla, uneori cu foarte mult zel.

Fiecare poate judeca daca era ok sa platim un membru in AGA