Reprezentantii Comisiei Europene urmaresc cu interes rezultatul restructurarii personalului Autoritatii de Supraveghere Financiara- ASF in urma unei evaluari independente, realizata de o companie cu reputatie internationala. Procesul de selectare a evaluatorului a fost demarat de catre ASF in luna septembrie, se arata intr-un comunicat al reglementatorului pietelor de capital. Conducerea Autoritatii s-a intalnit vineri cu reprezentantii misiunii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.

Misiunea Fondului Monetar International a fost invitata la sediul ASF pentru a fi informata in privinta prioritatilor Autoritatii de Supraveghere Financiara. La intalnire au participat: Dan Radu Rusanu - presedinte ASF, Daniel Daianu - prim-vicepresedinte ASF, Andrea Schaechter - seful misiunii FMI pentru Romania si Istvan Szekely - seful delegatiei Comisiei Europene pentru Romania.

Presedintele ASF i-a informat pe reprezentantii organismelor internationale asupra prioritatilor autoritatii in privinta pietei asigurarilor, a pietei de capital si a sectorului de pensii private, segmente in care reputatia si eficienta ASF a crescut in urma deciziilor care au fost luate dupa comasarea fostelor comisii de supraveghere (CNVM, CSSPP si CSA).

Reprezentantii ASF au adus la cunostinta partenerilor de discutie ca autoritatea a intrat intr-o noua etapa de consolidare, dupa ce guvernul a adoptat, la jumatatea acestei luni, Ordonanta de Urgenta 94/2013, care priveste ASF. Ordonanta ar trebui sa raspunda inclusiv preocuparilor organismelor financiare internationale.

"Ordonanta stabileste clar criteriile de experienta profesionala, cazurile in care persoanele din Consiliul ASF pot fi considerate incompatibile si calitatea de autoritate administrativa autonoma, independenta, autofinantata a Autoritatii de Supraveghere Financiara", au declarat reprezentantii ASF.

Seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Istvan Pal Szekely, a apreciat ca: "sunt mai multe chestiuni in care avem aceeasi intelegere sau e un foarte bun inceput pentru a avea aceeasi intelegere. Si noi si dumneavoastra, ASF, avem nevoie de anumite certitudini pentru a putea trece intr-o noua etapa. Vreau sa fiu foarte cinstit: vrem sa fim aliatul cel mai puternic si vrem ca aceasta institutie sa fie la standarde internationale".

In acest context, reprezentantii Comisiei Europene urmaresc cu interes rezultatul restructurarii personalului ASF in urma unei evaluari independente, realizata de o companie cu reputatie internationala. Procesul de selectare a evaluatorului a fost demarat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara in luna septembrie a.c.

Discutiile dintre ASF, FMI si Comisia Europeana vor continua la nivel de experti.