Guvernul a aprobat miercuri a doua rectificare bugetara din acest an, printr-o reducere a veniturilor bugetare cu 2,9 miliarde de lei si prin diminuarea cheltuielilor cu 1,6 miliarde de lei. Cele mai mari sume au fost taiate de la Ministerul Finantelor (526,6 de milioane), de la Ministerul Muncii (520,4 milioane), de la Ministerul Dezvoltarii (315,1 milioane), Ministerul Mediului (178 de milioane), Ministerul Transporturilor (134,3 milioane) si de la Ministerul Economiei (62 de milioane). "La toate aceste ministere s-au redus sumele pentru cofinatarea proiectelor europene", a afirmat ministrul finanatelor, Daniel Chitoiu, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri. Cu cateva ore mai devreme, inaintea sedintei de Guvern, premierul afirma ca, dimpotriva, au fost alocate sume pentru cofinantari.

"Toata lumea ma intreaba unde am alocat bani pentru investitii. Cele mai bune investitii sunt cele din fonduri europene, cele mai bune, cele mai sigure, cele mai bine gandite. Si faptul ca am dat si punem in continuare toti banii necesari pentru cofinantari - si am adus in tara peste doua miliarde de euro, bani nerambursabili - este cel mai important lucru pe care trebuia sa-l faca un guvern al Romaniei pana la urma. - si am adus in tara peste doua miliarde de euro, bani nerambursabili - este cel mai important lucru pe care trebuia sa-l faca un guvern al Romaniei pana la urma", a spus premierul la inceputul sedintei de Guvern.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a obtinut la rectificarea bugetara, aprobata miercuri de guvern, 75 de milioane de lei in plus fata de sumele suplimentare prevazute in proiect, respectiv 104 milioane de lei, pentru cheltuieli cu echipamentele, urmand sa primeasca o suma similara si in cursul lunii decembrie, potrivit ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, potrivit Agerpres. MAI a primit sume suplimentare de 179 milioane de lei (initial era prevazuta o suplimentare de 104 milioane lei) pentru cheltuieli cu salarii si echipamente, Ministerul Justitiei - un plus de 99,2 milioane lei, ANSVSA - plus 23 de milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe - 13 milioane de lei, iar Camera Deputatilor - plus 12 milioane lei.

Au scazut bugetele la Ministerul Finantelor - cu 526,6 milioane lei, Ministerul Muncii - cu 520,4 milioane lei, Ministerul Dezvoltarii Regionale - 315,1 milioane lei, Ministerul Mediului - 178,1 milioane lei, Ministerul Transporturilor - 134,3 milioane lei, Ministerul Economiei - 62,2 milioane lei, Ministerul Societatii Informationale - 30,8 milioane lei, Ministerul Agriculturii - 47,1 milioane lei.

Pentru Ministerul Transporturilor a fost alocata suma de 190 milioane lei din venituri provenite din vanzarea certificatelor CO2, pentru finantarea magistralelor 4, 5 si 6 de metrou, iar Ministerul Mediului a primit 35 de milioane de lei pentru impaduriri.

Cheltuielile de personal au fost suplimentate cu 242 de milioane de lei (mai mult cu 75 milioane lei fata de proiect), cheltuielile cu bunurile si serviciile au scazut cu 35,8 milioane de lei, cheltuielile cu dobanzile au fost diminuate cu 569,3 milioane lei, subventiile s-au redus cu 103 milioane lei, transferurile intre unitatile administratiei publice au scazut cu 204,3 milioane lei, iar alte transferuri au fost diminuate cu 506,2 milioane lei.

Bugetul asigurarilor sociale a fost diminuat cu 158 milioane lei pe partea de venituri cat si pe partea de cheltuieli, iar bugetul de somaj a fost redus cu 35,3 milioane de lei.

Daniel Chitoiu a afirmat ca veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similara a anului trecut. Insa spera "ca in trimestrul patru sa realizam prevederile bugetare, dar si sa le depasim". In caz contrar, "vom lua masuri drastice impotriva celor care nu si-au facut datoria", a mai spus Chitoiu. Acesta sustine ca veniturile ar putea depasi programul pana la sfarsitul anului prin recuperarea unor sume importante din evaziune fiscala, in conditiile in care reorganizarea ANAF s-a incheiat in septembrie, iar in a doua jumatate a lunii noiembrie intra in atributii noua Directie Generala Antifrauda Fiscala. In plus, incasarile din impozitul agricol, introdus la inceputul lui 2013, se vor vedea abia la final de an, termenele de plata fiind 25 octombrie si 15 decembrie. De asemenea, vor creste incasarile din impozitarea veniturilor suplimentare din liberalizarea pietei gazelor naturale deoarece consumul de gaze naturale este mai mare in perioada iernii. Pana acum, s-au colectat din supraimpozitarea companiilor energetice doar 25-35% din cat s-a estimat la inceputul anului, a admis Chitoiu.

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca executia bugetara a fost sub nivelul asteptarilor, dar neaga faptul ca s-au facut estimari gresite la inceputul anului pe bugetul pe 2013. Potrivit ministrului, pentru estimari a fost luata in calcul o crestere a veniturilor pentru acelasi nivel al impozitelor care se aplicau si in 2012. Insa, au fost prevazute in plus trei miliarde de lei care urmau sa fie colectate in urma introducerii din februarie 2013 a unor noi impozite printre care si cele asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice din liberalizarea pietei gazelor naturale.