Oferta pentru actiunile Romgaz a depasit cu mult asteptarile, sistemul bursei inregistrand ordine de subscriere pentru transa de retail de 121,5 milioane de actiuni la 32 de lei, valoarea cumulata ajungand la 3,88 miliarde de lei (877 milioane eur), de peste 14 ori mai mare. Intermediarii mai pot ordine in sistem pana diseara, daca aceastea au fost facute anterior orei 13,00. In procesul de alocare a actiunilor pe transa investitorilort mari institutionali, vanzatorul isi propune ca raportul dintre actiunile alocate "investitorilor pe termen lung" sa fie de cinci ori mai multe decat cele alocate "investitorilor pe termen scurt".

Cei din urma sunt "investitorii care, in opinia managerilor internationali ai ofertei, intentioneaza sa pastreze valorile mobiliare pentru mai putin de un an", potrivit prospectului de oferta Romgaz.Prin ordinele de milioane de euro date pe transa de retail a ofertei publice de vanzare de actiuni Romgaz, investitorii mari speculativi cauta sa-si mareasca sansele de a primi cat mai multe din actiunile subscrise. Totodata, investitorii speculativi mai cauta si sa evite criteriile dupa care vanzatorul si-a rezervat dreptul de a refuza total sau partial anumite ordine, potrivit prospectului de oferta, scrie Economica.net.

De asemeni, la alocarea actiunilor pe transa investitorilor mari, institutionali, vanzatorul este indreptatit prin prospect sa prefere anumiti investitori si sa-i refuze pe altii, in functie de "anumite criterii calitative (...) care permit existenta unei baze de investitori de calitate si o evolutie pozitiva a pretului de piata ulterior inchiderii Ofertei".

"Investitorii si-au folosit dreptul de a subscrie, pentru a-si maximiza sansele de a primi cat mai multe din actiunile subscrise si ca sa evite restrictiile", a declarat Nicolae Ghergus, directorul casei de brokeraj Confident Invest, pentru Economica. net.

Alocarea actiunilor pe transa investitorilor mici se va face pro rata, adica proportional cu gradul de subscriere. Adica, investitorul care a subscris 100 de actiuni va primi 20 de actiuni, la o suprasubscriere de 5 ori mai mare.

Potrivit prospectului de oferta, daca gradul de subscriere pe transa de retail este dublu fata de cel de pe transa investitorilor institutionali, 5% din actiunile oferite acestora vor transferate pe transa de retail.