Economia Uniunii Monetare Europene a consemnat in trimestrul II iesirea din a doua recesiune de la declansarea crizei economico-financiare mondiale in vara anului 2007. Acest al doilea val al crizei in Europa a fost determinat de problema datoriilor suverane, dificil de adresat de catre statele membre ale unei Uniuni Monetare (prin prisma imposibilitatii controlului monedei in care se imprumuta). PIB-ul Zonei Euro a scazut pe parcursul a 6 trimestre consecutiv (qoq) in perioada T4 2011 - T1 2013, se arata iontr-o analiza a SSIF Broker. (vezi atasamentul)

Evolutia recenta a indicatorilor macro-financiari din regiune consolideaza scenariul de inflexiune a regiunii la jumatatea anului curent. Practic, Zona Euro a initiat un proces de refacere economica in urma socurilor negative din ultimii 6 ani. Din perspectiva cererii agregate, stabilizarea macroeconomica a regiunii a fost determinata de contributia pozitiva a cererii externe nete, care a contrabalansat persistenta unui climat dificil la nivelul cererii interne (in special pentru componenta formarea bruta de capital fix).

Punctul culminant al procesului de ajustare macro-financiara a Uniunii Monetare Europene (in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni a fost depasit). Cu alte cuvinte, regiunea se zbate in acest moment sa intre intr-un nou ciclu economic. Conditionat de neintensificarea factorilor de risc (atat din economia mondiala, dar si din Zona Euro), acest scenariu are o probabilitate ridicata in perioada urmatoare.

Procesul de relansare economica pare sa fie unul lent, neuniform, dat fiind ca o serie de factori au afectat puternic negativ climatul investitional din regiune (si implicit, potentialul economic) in ultimii ani:

1. problemele structurale cu care se confrunta sectorul bancar din regiune (care au determinat o fragmentare a procesului de transmisie a politicii monetare a Bancii Centrale Europene);

2. persistenta si intensificarea divergentelor economice intre tarile membre;

3. dinamica datoriei publice.

  • Practic, in acest moment, formarea bruta de capital fix din Zona Euro se situeaza la nivelul minim din 1999. Cu alte cuvinte, acumularea de capital din perioada intre lansarea monedei unice europene (1999) si inceputul anului 2008 a fost anulata de valurile Marii Recesiuni.

In trimestrul II din 2013 PIB-ul Zonei Euro a crescut cu 0,3% qoq, cea mai buna evolutie trimestriala din T1 2011. Se remarca contributia cererii externe nete (+0,2 p.p.) la dinamica PIB, dar si stabilizarea fluxurilor investitionale (dupa 8 trimestre consecutive de declin, formarea bruta de capital fix a crescut cu 0,4% qoq). Cu toate acestea, dinamica anuala de evolutie a PIB-ului Zonei Euro s-a mentinut in teritoriu negativ: declin de 0,5%, determinat de contractia cererii interne (in principal, componenta investitii).

Evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici si financiari exprima premise de continuare a procesului de relansare a economiei regiunii, dupa iesirea din recesiune consemnata in trimestrul II. Se remarca dinamica indicatorilor de incredere in economia regiunii (la nivelul maxim din vara anului 2011), dar si declinul primelor de risc suveran (in contextul proceselor de consolidare bugetara, dar si a deciziilor politice in directia intensificarii procesului de integrare europeana).

De asemenea, Banca Centrala Europeana a semnalat ca va continua politica monetara expansionista in trimestrele urmatoare, fiind pregatita sa implementeze noi masuri pentru asigurarea unei transmisii eficiente si uniforme a impulsului monetar in statele membre ale regiunii.

Nu in ultimul rand, procesul de ajustare a sectorului bancar s-a intensificat in ultima perioada, fiind vizibili factori de progres (rata de adecvare a capitalului TIER 1 pentru principalele banci din regiune se situeaza la aproximativ 12%), in luna noiembrie urmand sa demareze testele de stress.

Ne asteptam la un ritm foarte lent de relansare, cel putin din perspectiva trimestrelor urmatoare, pe fondul impactului negativ al valurilor crizei asupra potentialului economic al regiunii, dar si ca urmare a climatului inca fragil din sectorul bancar (cu impact pentru dinamica creditarii). Am revizuit recent scenariul macroeconomic central pentru Zona Euro, rezultatele fiind prezentate in randurile urmatoare.

Citeste raportul integral din atasament