Corpul de Control al primului ministru a efectuat verificari asupra activitatii Fondului Roman de Contragarantare (FRCG), in urma carora au rezultat indicii privind savarsirea unor posibile fapte de natura penala, se arata intr-o sinteza a raportului Corpului de Control. "Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se arata in raport.

  • Vezi documentul atasat

Printre neregulile constatate la FRCG se numara eludarea indeplinirii principalului obiect de activitate al institutiei de catre conducerea acesteia, prin mandatarea fondurilor de garantare pentru acordarea contragarantiilor, excesul de salarizare inlesnit de nestabilirea limitelor generale ale remuneratilor membrilor Directoratului si inregistrarea, fara temei legal, a unor cheltuieli de protocol reprezentand mese servite la restaurant sau in regim 'catering' la care au participat membrii organelor de conducere si administrare ale Fondului Roman de Contragarantare, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului, ar putea exista si o posibila situatie de conflict de interese in cazul presedintelui FRCG, Ioan Hidegcuti.

Fondul Roman de Contragarantare a fost infiintat in vederea sprijinirii fondurilor de garantare, cu separarea precisa a celor doua functii, de garantare si de contragarantare. "Nesocotind ratiunea pentru care a fost infiintat FRCG, conducerea fondului a incheiat conventii de contragarantare cu trei fonduri de garantare care activau in Romania, pe care le-a mandatat sa indeplineasca obiectul de activitate pentru realizarea caruia fusese constituit Fondul", se arata in document. Astfel, Fondul a avut un rol nesemnificiativ in acordarea contragarantiilor.