In septembrie 2013 (comparativ cu august), productia industriala din Romania s-a scumpit in medie cu 0,2%, au comunicat luni oficialii de la Statistica. Tendinta este inversa celei inregistrate in cazul inflatiei la consumator (masurata prin IPC), indicele preturilor de consum scazand in aceeasi luna cu 0,6% (mom). Defalcat, preturile productiei industriale pe piata interna cat si preturile productiei industriale pe piata externa au crescut cu 0,2%, respectiv cu 0,3%. Preturile productiei industriale reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali.

Fata de luna septembrie 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 0,3%, cu 1,5 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 2,9 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa.

  • Comparatie lunara

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat cresteri in industria energetica (+0,5%), industria bunurilor de capital (+0,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,3%) si industria bunurilor intermediare (+0,1%).

Scaderi de preturi s-au constatat in industria bunurilor de uz curent (-0,2%).

  • Comparatie anuala

In luna septembrie 2013, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice cu 3,2%, la bunurile de uz curent cu 2,6% si la bunurile de folosinta indelungata cu 1,4%.

Preturile din industria bunurilor intermediare au scazut cu 3,2%, iar cele din industria bunurilor de capital au scazut cu 0,9%.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna cat si pe piata externa. IPPI este calculat ca medie ponderata, folosind evolutia lunara a preturilor si ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezinta importanta relativa a fiecarui produs in totalul productiei industriale, folosind ca variabila cifra de afaceri inregistrata in anul 2010.