Romania a solicitat marti dupa amiaza acordarea de catre BIRD a unui volum de 4 miliarde (cate 1 miliard euro anual) prin utilizarea de instrumente pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice (de tip DPL). Cererea de imprumut a fost facuta in cadrul intrevederii ministrilor Chitoiu si Voinea cu reprezentantii Bancii Mondiale - Elisabetta Capannelli - Director de Tara pentru Romania si Ungaria si Claudiu Doltu, reprezentatul Romaniei la Banca Mondiala.

Imprumutul va fi unul de tip programatic, fiind aprobat de catre Board ca un imprumut de sine statator (stand alone) dar va face parte dintr-o serie de imprumuturi programatice (cate una in fiecare an, in valoare de aproximativ 1 miliard de euro). Astfel, in strategia de tara si scrisoarea de politici de dezvoltare (ce va fi semnata pentru primul imprumut) urmeaza sa fie descrise si reforme care se au in vedere in viitor, dar care nu trebuie indeplinite pentru prima tragere.

In cadrul intalnirii s-a mai discutat despre posibilitatea ca Banca Mondiala sa ofere sprijin si consultanta pentru fundamentarea reducerii sustenabile a poverii fiscale asupra muncii, in contextul angajamentului negociat cu FMI de reducere semnificativa a contributiilor sociale la angajator, reducerea CAS cu 5% de la 1 iulie.

Masurile de reforma ce vor insoti imprumutul si care trebuie indeplinite pana la sfarsitul lunii februarie vor fi din aria de activitate si decizie a MFP (managementul datoriei publice, managementul cheltuielilor publice, managementul bugetar al investitiilor publice, bugetarea bazata pe performanta, programarea bugetara, masuri in domeniul politicii de taxare cu impact asupra mediului de afaceri si sectorului privat) cat si din sectorul energetic (doar reforme deja realizate-IPO-uri la SNN, Romgaz, restructurarea companiei Hidroelectrica, liberalizarea pietei energiei prin respectarea calendarului de cresteri la preturile la energie etc.) expertii BM fiind foarte multumiti de progresele inregistrate in acest sector.

Masurile de reforma pe sectoarele si activitatile mentionate mai sus vor fi agreate in cursul misiunii din decembrie (misiunea de pre-appraisal) pe baza propunerilor venite dinspre partea romana.