Inafara lor mai sunt altele, nedeclarate oficial. Daca va rezista coalitia, cine ar urma sa fie propus pentru inalta demnitate pe care o ocupa el in acest moment, de ce nu se fac reforme reale in Romania samd. Dar cele cinci scenarii de mai jos, care ii pot incurca al naibii de mult socotelile in materie de inflatie au fost publicate in Raportul privind inflatia, publicat joi. Degeaba vin unii sau altii sa ne livreze distonocalm la televizor spunandu-ne ca masurile luate recent de Guvern nu vor afecta inflatia; Guvernatorul vede in majorarea accizelor si in evolutia preturilor la gaze si energie riscuri plasate inafara oricarui control. Celelalte trei le gasiti in textul articolului sau, mai pe larg, in documentul atasat.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres
  • Majorarea accizelor. "Pe plan intern, o balanta adversa a riscurilor la adresa ratei proiectate a inflatiei este asociata unor informatii devenite disponibile ulterior elaborarii scenariului de baza al proiectiei macroeconomice, care se refera la majorari ale accizelor pentru diverse categorii de produse, masuri incluse in acordul incheiat de autoritatile romane cu echipa UE-FMI-BM si care vor fi, cel mai probabil, incorporate si in proiectul de buget pe anul 2014. Ramane in continuare preocupanta implementarea ferma si consecventa a pachetului reformelor structurale, in conformitate cu calendarul stabilit cu institutiile internationale (UE, FMI si BM), in special in contextul anului electoral din perioada de referinta. Orice abatere de la setul de reforme structurale asumate prin acordurile de finantare incheiate cu institutiile internationale este de natura sa induca o deteriorare a perceptiei investitorilor cu privire la economia interna, cu impact nefavorabil asupra volumului si volatilitatii fluxurilor de capital adresate Romaniei si, implicit, cu potential de amplificare a efectelor socurilor nefavorabile, interne sau de provenienta externa, asupra ratei inflatiei si cresterii economice.", se arata in Raport
  • Preturile la gaze si energie. "Riscuri relativ echilibrate la adresa traiectoriei ratei inflatiei IPC provin din partea preturilor administrate, in contextul in care se mentin incertitudinile cu privire la cuantificarea impactului pe care etapele liberalizarii pietei gazelor naturale si a energiei electrice, respectiv amanarea acordarii de catre guvern a unui numar de certificate verzi producatorilor de energie regenerabila, il vor avea asupra preturilor la consumatori. Pe termen mediu insa, balanta riscurilor se mentine inclinata in sus, date fiind ponderea ridicata a alimentelor in cosul bunurilor de consum finale si volatilitatea asociata indusa atat asupra inflatiei de baza, cat si asupra dinamicii indicelui preturilor de consum"
  • Situatia economica a UE. "In privinta mediului extern, cele mai importante surse de risc provin din partea situatiei  economice de perspectiva din Uniunea Europeana, precum si a evolutiei pe termen scurt si mediu a perceptiei investitorilor asupra conjuncturii economice regionale si globale. In situatia materializarii unui asemenea risc, efectele asupra economiei interne ar urma sa fie transmise atat prin intermediul canalului comercial (cererea de bunuri de export romanesti), cat si al celui al increderii (variabilitatea apetitului pentru risc al investitorilor cu privire la expunerile fata de economiile emergente din zona).", noteaza autorii Raportului privind inflatia.
  • Injectiile de lichiditate ale FED. "De asemenea, incertitudinile referitoare la magnitudinea si etapizarea diminuarii injectiilor de lichiditate de catre Fed in sistemul financiar american ar fi de natura sa potenteze efectele adverse asupra economiei romanesti prin intermediul canalului financiar (realocarea fluxurilor de capital destinate economiilor emergente catre cele dezvoltate, in general, si SUA, in particular, probabil incurajata si de mentinerea unui grad de risc scazut asociat acestora). Posibila diminuare a fluxurilor de capital adresate Romaniei ar avea un efect nefavorabil asupra variatiilor cursului de schimb fata de principalele valute, ratei inflatiei, costurilor de atragere a finantarii, conditiilor de creditare si, astfel, asupra activitatii economice interne.
  • Preturile materiilor prime. "In ceea ce priveste preturile materiilor prime pe pietele internationale, acestea sunt apreciate a genera pe termen scurt riscuri relativ simetric distribuite in jurul traiectoriei inflatiei din scenariul de baza. Pe termen mediu, insa, exista riscuri ale unei accelerari a dinamicii acestei categorii de preturi (de exemplu, noi scumpiri ale energiei), pe fondul unor eventuale tensiuni de ordin geopolitic in curs de desfasurare sau al unor evolutii nefavorabile ale preturilor produselor agricole,  dependente de conditiile meteorologice care vor prevala pe parcursul intervalului de proiectie", se mentioneaza in Raport