In baza angajamentelor asumate cu organismele financiare internationale, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa - CFR Marfa SA este angajata in procesul de privatizare pana in luna mai 2015, fapt pentru care in cursul anului 2014 aceasta societate va efectua disponibilizari colective de personal. In prezent, asistam la majorarea arieratelor deja existente si la inrautatirea situatiei financiare a CNCF CFR SA deoarece Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori nu isi achita obligatiile curente fata de CNCF CFR SA. La data de 30.11.2012, CN CFR SA avea de incasat de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori creante in valoare de 694.686, 68 mii lei, se arata intr-un document publicat luni de Ministerul Finantelor. (vezi atasament)

In plus, acest fapt duce la inrautatirea continua a situatiei financiare a societatii, cu repercusiuni negative asupra capacitatii CNCF CFR SA de a achita serviciul datoriei si celelalte costuri aferente imprumutului (asigurate din sursele proprii )

In vederea echilibrarii situatiei economico-financiare a Companiei Nationala de Cai Ferate "CFR" S.A. (CNCF CFR SA), actiune asumata de Guvernul Romaniei prin intermediul Scrisorii de intentie datata 12 septembrie 2012, semnata in cadrul Acordului stand-by de tip preventiv incheiat cu FMI in luna martie 2011 (aprobata de Guvern in sedinta din data de 12 septembrie 2012 si de Comitetul Directorilor Executivi ai FMI in data de 28 septembrie 2012) au fost luate o serie de masuri printre care si aceea care vizeaza achitarea obligatiilor restante de plata catre operatorii economici furnizori de energie, inregistrate in contabilitatea companiei pana la data de 31.03.2012, se mai arata in document.

Astfel, a fost acordat un "imprumut-punte" din varsaminte din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, inlocuit ulterior cu un alt credit contractat de catre CNCF CFR SA de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si garantat de stat (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 86/2012 de aprobare a Acordului de garantie intre Romania si, semnat la Bucuresti, la 28 noiembrie 2012, privind garantarea in proportie de 100% a obligatiilor aferente Acordului de imprumut (Restructurarea Financiara a Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" S.A.) intre Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" S.A. si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare de pana la 175.000.000 euro).

In cazul nerespectarii oricareia dintre clauzele convenite cu BERD sau a oricaruia dintre termenele agreate atat in cadrul Acordului de imprumut cat si in cel al Acordului de garantie, conform prevederilor, Acordului de imprumut se aplica o penalizare de 3,1% peste costurile standard.

In prezent, asistam la majorarea arieratelor deja existente si la inrautatirea situatiei financiare a CNCF CFR SA deoarece Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori nu isi achita obligatiile curente fata de CNCF CFR SA, acest fapt constituind in acelasi timp o incalcare a prevederilor Acordului de garantie de natura sa conduca la aplicarea de penalitati. La data de 30.11.2012, CN CFR SA avea de incasat de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori creante in valoare de 694.686, 68 mii lei.

In plus, acest fapt duce la inrautatirea continua a situatiei financiare a societatii, cu repercusiuni negative asupra capacitatii CNCF CFR SA de a achita serviciul datoriei si celelalte costuri aferente imprumutului (asigurate din sursele proprii ). Neachitarea de catre CNCF CFR SA a obligatiilor de plata aferente imprumutului va greva bugetul de stat (platile ramanand in sarcina Garantului) si va afecta atat imaginea companiei, aflata in plin proces de restructurare si eficientizare, cat si imaginea Romaniei fata de institutiile financiare internationale.