In Monitorul oficial de vineri, 08 noiembrie 2013, a fost publicat un ordin ANAF prin care se detaliaza caracterul de ocazional pentru bunurile aflate in bagajele calatorilor, ce provin din state din afara Comunitatii. Actul normativ detaliaza scutirea de TVA si accize pentru astfel de bunuri introduse ocazional in Romania. Masura a fost luata "avand in vedere actiunile de control desfasurate in luna septembrie a acestui an in zona de nord-est a Romaniei la frontiera cu Ucraina privind marfurile introduse in tara de catre calatori, care prin valorificarea lor pe piata neagra conduc la neincasarea taxelor aferente, contribuind astfel la cresterea evaziunii fiscale"

  • Potrivit art. 142 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, sunt scutite de taxe de import (TVA, accize ), introducerile de bunuri in Comunitatea Europeana, efectuate cu caracter necomercial de catre persoanele fizice, care calatoresc in tari terte.
  • Intr-un limbaj uzual, aceste bunuri sunt bunuri personale aflate in bagajele calatorilor si nu sunt destinate vanzarii.
  • Aceasta scutire de taxe este pusa in aplicare de OMFP nr. 2220/2006, ce stabileste valorile introducerii in tara la valoarea bunurilor introduse la 300 euro de persoana, daca se efectueaza un transport terestru si la 430 euro de persoana, cand acest calator utilizeaza un mijloc de transport aerian sau maritim. Desigur, exista o limitare si la achizitiile de produse accizabile, cum ar fi un numar de maxim 40 de tigarete sau 1 litru de alcool.
  • Actul normativ porneste de la frecventa cu care o persoana fizica poate sa introduca in regim de scutire de TVA si acciza, bunuri personale in Romania, cu caracter ocazional, desigur respectand plafoanele amintite.
  • Prin caracter ocazional, se intelege o introducere de bunuri in Romania de catre persoane fizice, ce vin din tari terte, iar introducerea bunurilor efectuata de acelasi calator are o frecventa mai mare de 7 zile de la precedenta intrare in tara.
  • Nu se considera ca are caracter ocazional introducerea de bunuri de mai multe ori pe zi sau la intervale mai mici de 7 zile, efectuate de aceeasi persoana.

Vezi aici toate modificarile legislatiei fiscale din acest an

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.