Intreruperea activitatii a 111.000 de firme in primele noua luni, cu afaceri totale anul trecut de 43,5 miliarde lei, a avut un efect de anulare a activitatii noi generate de infiintarea a circa 90.000 de companii in ultimii doi ani, iar economia romaneasca nu se regenereaza, potrivit Coface, citata de Mediafax. Companiile care si-au intrerupt activitatea in acest an aveau o vechime in economie de circa zece ani, iar anul trecut cumulau circa 246.700 de angajati, mai mult cu 10% decat aveau firmele nou infiintate in anii 2011 si 2012, in total, potrivit datelor Coface.

"Anul 2013 a avut un efect de anulare a unei activitati noi de doi ani, ceea ce este foarte ingrijorator pentru ca economia romaneasca nu se regenereaza", a declarat marti directorul general al Coface, Constantin Coman, intr-o conferinta de presa.

Companiile care si-au inrerupt activitatea au cumulat datorii totale de 121 miliarde lei, cu active imobilizate de 43 miliarde lei. Din totalul acestora, 52% au fost radiate, 17% au intrat in insolventa, 16% au fost dizolvate, iar 15% suspendate.

Numarul firmelor intrate in insolventa in primele noua luni a ajuns la 18.321, in scadere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa ritmul de deschiderii a procedurii de insolventa s-a accelerat in trimestrul al treilea, avand in vedere ca la finele lunii iunie decalajul era de 10%.

  • In anul 2013 se va inregistra un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari

Pentru intregul an, estimam ca se va ajunge la circa 25.000 de firme intrate in insolventa, pastrandu-se o reducere de 3-3,5% fata de anul trecut. Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 se va inregistra un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari", a spus Coman.

Firmele insolvente in perioada ianuarie-septembrie au cumulat datorii neacoperite prin valoarea contabila a activelor de 13 miliarde lei, in urcare cu 52% fata de perioada similara a anului trecut, cand se situau la 8,5 miliarde lei.

Din totalul datoriilor, circa 40% (5,2 miliarde lei) vor fi pierderi in bilanturile bancilor creditoare, nivel similar celui din perioada corespunzatoare din 2012, determinand cresterea creditelor neperformante pe segmentul corporate cu 4,5 puncte procentuale. Restul de 60% reprezinta pierderi asumate de sectorul privat si de stat, iar efectul negativ se propaga pe lantul furnizor-client.

  • Insolventele au generat pierderea a 77.000 de locuri de munca

Din punct de vedere social, insolventele au generat pierderea a 77.000 de locuri de munca, cu 1,8% mai putin decat in ianuarie-septembrie 2012, dar cu 53% mai mult decat in 2011. Sectoarele unde s-au concentrat 60% dintre locurile de munca pierdute vizeaza fabricarea produselor textile, constructii, fabricarea substantelor chimice, alte activitati de servicii personale si industria metalurgica.

"La noua luni lucrurile se agraveaza fata de sase luni. Daca in 2012 companiile care au intrat in insolventa cu cifra de afaceri de 1,5-5 milioane de euro erau 259, in 2013 au fost 382 de firme. Credem ca este o deteriorare mai mare a mediului de business in Romania, companiile nu mai pot face fata dupa cinci ani de criza profunda, trebuie sa lupte mult mai mult decat o companie acum doi-trei ani pentru a rezista in fata mediului de business romanesc", a afirmat Coman.

Pentru segmentul cu cifra de afaceri intre cinci si zece milioane de euro, numarul insolventelor a crescut de la 37 la 79, iar pentru cel intre zece si 50 milioane euro, avansul a fost de la 28 la 48 de insolvente, ceea ce inseamna ca firmele medii si mari nu au mai gasit resurse pentru a se finanta sau restructura. Reprezentantii Coface apreciaza ca anul 2013 reprezinta o intoarcere la anul 2009 ca dificultate.

  • Motivul esential pentru care firmele au intrat in insolventa: dezinvestirea (scaderea activelor), supraindatorarea si colectarea mai greoaie a creantelor

"Motivul esential pentru care firmele au intrat in insolventa nu a fost scaderea cifrei de afaceri, ci dezinvestirea (scaderea activelor), supraindatorarea si colectarea mai greoaie a creantelor, iar perioada de incasare a creantelor (DSO) a crescut de la an la an", a explicat directorul Coface.

Companiile care au intrat in insolventa in primele trei trimestre au inregistrat o cifra de afaceri medie aproape dubla comparativ cu perioada similara a anului trecut, de circa doua milioane lei, cu un numar de salariati similar, un grad de indatorare usor mai mic (102% fata de 106%), o scadere a ponderii datoriilor in cifra de afaceri de la 166% la 131%.

"Firmele intrate in insolventa in 2013 sunt mult mai sanatoase decat cele care au intrat anul trecut, totusi nu a fost un impediment pentru ele de a intra in procedura insolventei", apreciaza Coman.

In ultimele trei luni s-a evidentiat o crestere "spectaculoasa" a insolventelor din industria textila, la 1.000 de firme active cu afaceri de peste 10.000 de euro, ajungand pe prima pozitie in top. Din cele peste 8.000 de firme din industria textila, circa 40% au disparut in primele noua luni, iar la 1.000 de firme active sunt inregistrate 107 insolvente in domeniul textilelor. Umatoarele domenii in top 5 sunt constructiile, industria extractiva, hoteluri si restaurante si industria alimentara si a bauturilor.