Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 1,49 miliarde euro (in scadere cu 9,9 la suta fata de perioada ianuarie - septembrie 2013), din care participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat un miliard de euro iar creditele intragrup 492 milioane euro, a transmis marti BNR.

Nu este neaparat meritul Statului ca strainii au facut mari investitii in Romania de-a lungul timpului. Este meritul unei piete extrem de atractive si care pe termen lung promitea profituri ridicate. De la bancile care au venit si pana la companiile petroliere sau cele din zona energetica - toate au "vazut" cum ar fi trebuit sa arate Romania peste 10-15 ani iar tabloul li s-a parut suficient de atragator incat sa isi doreasca sa faca parte din el.

  • Bancile de pilda au venit pentru ca in Romania erau bancarizati 30% dintre romani si era dificil de crezut ca in 15 ani gradul de bancarizare nu va urca la 70% cel putin

Era chiar o greseala de management sa nu fii prezent pe piata atunci cand piata se maturizeaza. In zona energetica, lucrurile au stat la fel: piata locala era suficient de mare si extrem de atragatoare pentru un mare jucator. Politicul mai degraba i-a oprit pe investitori sa intre decat i-a incurajat.

Cu banii strainilor, economia noastra a reusit sa creasca. Daca nu erau aceste ISD, eram pe nicaieri, pe romaneste.

Aici aveti o prezentare pe tema investitiilor straine a economistului sef al BCR, facuta recent la Sinaia

Potrivit BNR, sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.