​Ponta vs. mediul de business. Premiera anului in Romania - mediul de afaceri vorbeste pe o singura voce, si vorbeste dur

de D. Popa, C. Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 13 noiembrie 2013, 0:08 Economie | Finanţe & Bănci


Premierul Ponta, mare amator de inaugurari de investitii private, a iritat mediul de business
Foto: gov.ro
Premiera anului in Romania vine dinspre mediul de afaceri: cele mai puternice asociatii de business au criticat dur, la unison, politica fiscala a Guvernului si modul complet netransparent in care au fost stabilite noile taxe si impozite. E pentru prima oara in ultimii ani cand AmCham, Consiliul Investitorilor Straini, Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) si Romanian Business Leaders (RBL) reactioneaza aproape concomitent fata de politicile guvernamentale, sanctionand nepasarea Executivului fata de mediul de afaceri - adica motorul unei economii aflate inca in convalescenta.

Marile companii renunta la modelul patentat in ultimii ani - solutia individuala in negocierea cu statul, si descopera forta pe care i-o confera vocea comuna. Unirea mediului de afaceri este evenimentul major al anului, iar acest gen de presiune ar putea cantari mult in redefinirea modului de a face politica in Romania.

 • Nu intamplator, reactiile iritate ale premierului Victor Ponta demonstreaza substratul populist al masurilor, prin incercarea deloc subtila de antagonizare a capitalului strain cu electoratul romanesc: "Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand".

Tot premierul Ponta a aruncat in lupta retorica un argument pe jumatate fals, spunand ca "in Romania toate taxele sunt mai mici si decat in SUA si decat in majoritatea covarsitoare a tarilor europene, cu exceptia Bulgariei". Argumentul e valail in privinta taxei pe profit si a taxei pe venit, dar in privinta taxarii muncii Romania ocupa un loc fruntas in lume.

Contextul in care se poarta dialogul mediu de afaceri - premier

 • Romania pierde 30 de miliarde de euro pe an din cauza evaziunii (raport al Bancii Mondiale). Urmarea: o reforma a ANAF care a dus la scaderea gradului de colectare
 • Modificarile la Codul Fiscal nu au fost puse in dezbatere publica nici o zi, companiile afland din media surprizele rezervate de Guvern. Modificarile fiscale au loc in perioada in care se construiesc bugetele pentru 2014 ale companiilor, iar calculele trebuie refacute astfel incat sa tina cont de noile taxe sau de impozitele majorate. In plus, nici macar acum nu este cunoscut cuantumul impozitului pe constructiile speciale care urmeaza sa fie perceput companiilor incepand din 2014, ceea ce induce imposibilitatea incheierii bugetelor pentru anul viitor.
 • Creditarea mediului privat este extrem de greoaie (vezi scrisoarea de intentie cu FMI si rapoartele BNR), fapt ce duce la probleme de cash-flow si afecteaza competitivitatea multor companii din piata interna. Cresterea taxelor si impozitelor e vazuta ca o lovitura exact pentru acei contribuabili care se luptau din greu sa-si plateasca darile catre stat la timp
 • Masurile fiscale anuntate de Guvern au impact major pe mediul de business (cresterea salariului minim, acciza speciala de 0,07 euro pe litrul de carburant, impozit pe constructiile speciale), in contrast cu masurile luate in anii anteriori de guvernele Boc si Tariceanu, care au evitat pe cat posibil suprataxarea mediului privat.
 • Coruptia afecteaza profund competitivitatea companiilor din mediul privat. Exemplele ultimelor luni, in care spaga e ceruta de la obraz de inalti functionari de stat (vezi cazul Hidroelectrica sau cazul APIA), arata ca fenomenele de coruptie au ajuns pana la nivelul Guvernului, iar reactia premierului e descurajanta: continua atacurile la procurori si judecatori si isi apara colegii anchetati
 • Populismul in actul de guvernare atinge cote alarmante, odata cu apropierea anului electoral, si e dublat de un nationalism abia stapanit. Raspunsul premierului la comunicatul AmCham e elocvent: "Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand.
 • Esecul in atragerea fondurilor europene (esec comun al tuturor guvernelor post-aderarea la UE).


Reprosurile principale aduse de mediul de afaceri

 • Consiliul Investitorilor Straini (FIC): absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare in forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor avea un impact devastator

Introducerea unui impozit pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura va afecta platitorul direct, dar si consumatorul final, si de asemenea, ar putea duce la esecul privatizarilor, apreciaza Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

Membrii Consiliului semnaleaza ca lipsa de consultare in ceea ce priveste adoptarea unor noi taxe va conduce in mod cert la mentinerea opiniei conform careia mediul fiscal romanesc este dominat de o lipsa acuta de predictibilitate atat de necesara proceselor de planificare investitionala pe termen mediu si lung, generand mai departe o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, in sensul redirectionarii investitiilor prezente si viitoare in jurisdictii care ofera o anumita stabilitate fiscala, cel putin pe termen scurt si mediu.

"Mai mult, semnalele negative in ceea ce priveste instabilitatea fiscala pot afecta intr-un mod nedorit procesele de privatizare si/sau listare la bursa a companiilor de stat, initiate de catre Guvern, prin reducerea beneficiilor obtinute de catre statul roman, blocarea sau chiar esecul proceselor in sine. Dorim sa atragem atentia ca absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare in forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilitatii procesului politic decizional", spun membrii FIC (Consiliul Investitorilor Straini)

 • AOAR: O dovada directa in acest sens o constituie profitabilitatea in scadere a afacerilor, scadere evidentiata de scaderea veniturilor bugetare avand ca sursa impozitul pe profit
Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) dezaproba masurile de crestere a taxelor si impozitelor anuntate de Guvern si apreciaza ca acestea vor afecta, direct si indirect, intreg mediul de afaceri.  "O dovada directa in acest sens o constituie profitabilitatea in scadere a afacerilor, scadere evidentiata de scaderea veniturilor bugetare avand ca sursa impozitul pe profit", arata asociatia, intr-un comunicat.

AOAR arata ca sunt greu de inteles masuri precum cresterea accizei pe combustibili, pentru finantarea lucrarilor de infrastructura, in conditiile in care Guvernul nu utilizeaza banii europeni disponibili pentru acest sector.

"Alocarea acestor fonduri in lipsa unui Master Plan pentru infrastructura de transport rutier a Romaniei, document ce ar fi trebuit aprobat prin lege de catre Parlament, propunere facuta public de catre AOAR inca din anul 2009 si refuzata sistematic de toate guvernele, ca si cheltuielile constant neclare efectuate de CNADNR, reprezinta tot atatea semne de neincredere in politica fiscala si de investitii anuntata de Guvern", se mentioneaza in comunicat.

 • Camera de Comert Americana in Romania: Noile masuri fiscale determina o agravare fara precedent a poverii fiscale a contribuabililor
"AmCham Romania isi exprima ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate in ultima vreme de catre Guvernul Romaniei. Impreuna cu cresterile de fiscalitate impuse deja in legislatie, fara o consultare prealabila si transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii determina o agravare, fara precedent in ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii romani vor fi obligati sa o suporte", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert Americane in Romania - AmCham, organizatie care reuneste 350 de companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si 200.000 de locuri de munca.

Totodata, investitorii arata ca lipsa de coerenta si consistenta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie provoaca distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei.

"In lipsa unei strategii de tara careia sa i se circumscrie, sistemul fiscal romanesc, in loc sa se modernizeze prin mecanisme eficiente si echitabile in sprijinul dezvoltarii tarii si al eforturilor mediului de afaceri in conditiile actuale grele de piata, este in pericol sa devina un factor de obstructie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de coruptie, evaziune fiscala si cresterea comertului ilicit cu produse accizabile", a adaugat sursa citata.

Investitorii atrag atentia in mod special asupra efectelor negative semnificative pe care le vor genera propunerile de accizare suplimentara a produselor petroliere, de modificare a metodologiei de calcul a accizelor si instituirea noului impozit aplicat asupra valorii contabile a constructiilor speciale.

 • RBL: "Ei bine, nu sunteti un locatar obisnuit, domnule prim-ministru. Sunteti administrator. Iar blocul e o tara. Romania"
Fundatia Romanian Business Leaders a cumparat o pagina de publicitate in Ziarul Financiar pentru a-i adresa un mesaj premierului.

"Imaginati-va ca locuiti intr-un bloc obisnuit, cu vecini obisnuiti. Va platiti regulat datoriile, nu murdariti peretii, nu faceti galagie dupa lasarea serii. Destul de des, fara sa fi aflat din timp, vi se intrerupe apa. Sau vine plina de rugina", spune mesajul, care continua cu o insiruire de probleme de zi cu zi. "Din cand in cand, mergeti la administratorul de bloc si-i explicati, pe un ton politicos, ca situatia este intolerabila. Si ca ce se intampla nu e bine pentru nimeni din bloc", mai spune mesajul.

    Mesajul prezinta in final si legatura dintre administrator si seful guvernului. "Ei bine, nu sunteti un locatar obisnuit, domnule prim-ministru. Sunteti administrator. Iar blocul e o tara. Romania"

 • Ce raspunde premierul: Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea.


"Intreb inca o data: TVA stiu ca nu s-a modificat, ba chiar l-am scazut, cota unica nu s-a modificat. Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand", a spus Ponta.

El a precizat ca taxele in Romania sunt, in acest moment, mai mici decat in SUA si in tarile europene, cu exceptia Bulgariei.

"Si sunt convins ca in Romania in acest moment toate taxele sunt mai mici si decat in SUA si decat in majoritatea covarsitoare a tarilor europene, cu exceptia Bulgariei, daca nu ma insel", a adaugat Ponta.

"E vreo taxa care nu exista in America sau in Europa? Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei. Iertati-ma, dar noi avem o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari. Ce sa fac? Sa le tai pensiile si salariile? Sa inchid spitalele in continuare, cum s-a facut in 2010? Cred ca e gresit", a spus Ponta.

El a precizat ca atat Consiliul Investitorilor Straini, cat si Camera de Comert Romano-Americana au pledat pentru ca Romania sa aiba un acord cu FMI si Comisia Europeana.

"Aceste masuri le-am negociat in primul si in primul rand cu Comisia Europeana si FMI. Banuiesc ca tot Consiliul Investitorilor Straini si AmCham au spus ca e bine sa avem un acord cu Comisia Europeana si FMI. Deci, nu se poate si cu basca si fara basca. E greu", a mai spus premierul.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17533 vizualizari

 • +35 (37 voturi)    
  PNL - partidul SOCIALIST roman (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 5:18)

  Gryphus [utilizator]

  PNL e parte la acest buget SOCIALIST si la aceasta guvernare de stanga deci e evident ca PNL nu mai e un partid de dreapta pt ca accepta orice vrea PSD, sunt o anexa a fostului PCR
  • +16 (18 voturi)    
   Unde e opozitia? (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:42)

   constellation12 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   La lovitura de stat din vara s-au priceput: au studiat legislatia, au facut o coalitie, au avut o strategie, au pus-o in aplicare. Ce face opozitia astazi?
   • +11 (13 voturi)    
    Va spun eu dragilor ! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 17:03)

    proletara [utilizator] i-a raspuns lui constellation12

    Opozitia doarme si viseaza ..Vise, sau visuri, de marire si putere! L-ati vazut pe Domnul acela, ca un buldog ? Blaga..da mi-am adus aminte ! El nu vrea sa fie dreapta unita..Mai "smart"i au fost Ponta, Antonescu, Voiculescu ..! S--au luat de mana si au schimbat guvernul MRU!! Apoi , pe banii contribuabililor, au facut referendum de demitere a Presedintelui...Din fericire aici nu le-a mers pentru ca noi, romanii, ne-am prins ca astia au luat-o razna , pe aratura! MRU, Pavelescu, Buldogul , neamtu M, si toti cei ce doriti o tara cu educatie, cu o economie care sa functioneze , luati-va de mana ..si pe muzica lui Bethoveen din a 9-a -Oda bucuriei- dansati impreuna!! Altfel vom dansa Kalinca , kalinka..maia!
 • +38 (40 voturi)    
  Fac pariu (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 7:07)

  Redactia HotNews [utilizator]

  ca pe ponta nu-l deranjeaza vocea mediului de afaceri. E doar o musca.
  • +20 (22 voturi)    
   Pai de ce l-ar deranja???? (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:37)

   ZaR [utilizator] i-a raspuns lui Redactia HotNews

   Are in spate o armata de asistati sociali, care mereu asteapta ca statul "sa le dea", de profesori din "epoca de aur" pe care nu-i da nimeni afara pana nu-i scoate morga din universitati, de pensionari "oameni ai muncii" si o clasa politica de infractori care nu vrea concurenta ....ce-i greu de inteles, nu? Partea rea ca in urma astora nu vine nimic bun caci cei buni sunt plecati de mult din tara...haleluia!
  • +10 (12 voturi)    
   limited! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 14:21)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui Redactia HotNews

   la gandirea lui Ponta ("limited") izvorata din scrieri marxiste, mediul de afaceri nu voteaza. Si oricum ar fi o minoritate.
 • +29 (33 voturi)    
  `` El Dorado pentru toata lumea `` (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 7:09)

  potaissa [utilizator]

  Pai clar ca nu , doar petru recidivistii tai de baroni , pentru ``oameni de onoare `` de teapa lui Voiculescu.....mi-e greata!
 • +43 (47 voturi)    
  Ponta e cel mai slab premier din ultimii 15 ani (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 7:22)

  0m [utilizator]

  Ponta e cel mai slab premier din ultimii 10 ani; cred că e mai slab chiar şi decât Ciorbea :)
  • +10 (12 voturi)    
   10 plusuri (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 14:10)

   Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Ti-as da vreo 10 plusuri daca as putea!
   • +6 (10 voturi)    
    Ciorbea este si el de acord. (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 14:54)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Geo.B

    In sfarsit cineva i-a depasit performantele negative. Fericit ca nu mai este el "cel mai prost" il face chiar simpatic la emisiunile TV.
    • 0 (0 voturi)    
     Se va intampla asa (Vineri, 15 noiembrie 2013, 13:52)

     mariluc [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

     Peste ceva vreme, probabil nu foarte multa, domnul Ponta va fi sacrificat de catre "ai sai", respectiv domnul Dragnea si ceilalti ca dansul care, dupa ce isi vor fi atins obiectivele strategice, il vor arunca pe premier hrana cateilor, adica celor multi care i-au votat.

     Asadar, dl Ponta este conducatorul perfect pt. USL, cu marele sau gol din cutia craniana avnd grija sa umple buzunarele celor ce au pompat in campania electorala.
 • +24 (28 voturi)    
  Cat va dura fermitatea? (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 7:31)

  hotnewsfil [utilizator]

  Speram ca strainii prezenti in business-ul din tara noastra sa nu se fi romanizat inca, sa nu se fi contaminat cu boala romanului : 'orice minune dureaza trei zile'.
  Ei trebue sa fie intransigenti, sa demonteze complet mistificarile guvernului USL, privind situatia actuala a economiei, falsele masuri de redresare.
  • +24 (26 voturi)    
   Din pacate nu ei voteaza! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 10:12)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Asa ca nu au nici o posibilitate de a-i influenta...
   Amenintarea cu relocarea productiei nu tine pentru ca ar creste randurile asistatilor, deci exact categoria care-i voteaza pe idioti la conducere.
  • +6 (8 voturi)    
   nu te pacali! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 14:24)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   altii noi nu vin (inafara de scrierile propriilor lor ambasade ei citesc si discursurile lui Ponta). Iar cei vechi nu pleaca intr-o zi ci asa cum le convine.
   Chiar nu invata nimic din cazul Nokia? dar Kandia? dar Pepsi?
   Iar mutarea sediului administrativ la Ruse/Szeged dar cu pastrarea favricilor in RO, schimba imediat locul de plata al taxelor.
  • 0 (2 voturi)    
   ok, si noi , cetatenii ce facem ? (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:29)

   fosta zoezoe [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Tinem scorul ?
  • 0 (2 voturi)    
   Am o întrebare. (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 21:44)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Beehteel și Șevrrron sunt cumva membri ai amcham? Dar Coca și ex-xon?
 • +26 (28 voturi)    
  DeNumire (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 7:41)

  constellation12 [utilizator]

  Din pacate PSD-ul PM Ponta face aceleasi greseli pe care si predecesorii sai le-au facut in relatia cu cei care muncesc, cei care inoveaza, cei care imping lucrurile inainte. In loc sa incurajeze economia , initiativa privata, competitia eL prefera vechile obiceiuri ale social-democratiei de pretutindeni. FALIMENTARE chiar si pentru asistatii sociali care i-au votat.
 • +9 (11 voturi)    
  De ce (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 7:58)

  idsoc [utilizator]

  ii spune acum mediu de business si nu mediu de afaceri? E mai bun ca ala din trecut?
 • +15 (25 voturi)    
  AR FI EXTRAORDINAR.... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 8:00)

  schroedinger [utilizator]

  Sa devenim un El Dorado pentru toata lumea!
 • +54 (58 voturi)    
  A luat-o razna plagiatorul (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 8:07)

  un dac [utilizator]

  Aseara la Calaul a spus foarte clar ca romanii nu au stalpi care se vor impozita, companiile au. Companii care sunt pe profit (discurs ultracomunist). Si a legat aceste taxe de cresterea salariilor pt profesori, medici rezidenti si altele. Luam de la bogati si dam la saraci. Am ras de el, dar riscam sa se apropie foarte mult de Iliescu ca discurs si fapte.
  • +40 (46 voturi)    
   Clarificari + intrebare (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 8:40)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Diferente fata de Iliescu:
   1. Iliescu avea o directie, era un marsav inteligent cu sustinere. Pe scurt un ticalos care a distrus Romania.

   2. Ponta n-are directie, este un pierdut care nu stie de cine sa asculte, ascunde nestiinta si lipsa raspunsurilor in spatele "glumitelor" adolescentine.

   Eu personal am fost uimit cat de bine a primit mediul de afaceri rezultatele alegerilor din 2012.
   Era vorba de doi indivizi pusi la conducerea unei tari, indivizi fara nici o experienta anterioara confirmata...si mediul de afaceri i-a primit bine!
   Cum dracq nu le era clar ca avem de-a face cu o gasca de interlopi?
   Intre timp avem doua gasti de infractori care se cearta intre ei.
   • +3 (7 voturi)    
    alternative (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:34)

    ciuc [utilizator] i-a raspuns lui Sani

    si eu am avut o intrebare fata de mediul de afaceri si reactia lor din 2012 1) ori au fost luati prin surprindere 2) ori au crezut ca le merge cu micile smecherii - iata ca se baga bani in sutructura informatica si totul devine mai transparent 3) ori habar nu au ce inseamna dreapta sau stanga ( cei de pe piata internationala ce naiba au gandit?)
  • +27 (33 voturi)    
   ce-i de mirare ? (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 9:05)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Ponta e un comunistoid.
   Nici el n ici cei care-l inconjoara nu sunt in stare sa gandeasca o economie de piata.
   Simplismul gandirii lui se reduce la a lua de la cei care au si a da celor care-l voteaza.
   Pastrand o tara saraca isi conserva totodata si bazinul electoral alcatuit in special de asistatii sociali.
   Interesul lui este contarar capitalismului. El ne-ar duce alaturi de Cuba daca ar putea acest lucru
  • +18 (20 voturi)    
   corectie (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 10:18)

   H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   guvernul nu ia de la bogati ca sa dea la saraci.
   El ia de la bogati ca sa dea la clientela lui.
   • 0 (2 voturi)    
    si inca o corectie (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 22:29)

    H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

    oamenii "bogati" care vor suferi sunt in realitate clasa de mijloc.
    Aia cu-adevarat bogati au suficiente "optimizari" fiscale.
 • +21 (25 voturi)    
  Nasol Ponto! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 8:22)

  Bwana [utilizator]

  Cred ca trebuie sa schimbi foaia...ca de demisie nu cred ca te tine obrazul.
  Cum spuneai si tu...cand 7,4 milioane de votanti iti spune ca esti beat, nu te urci la volan.
  E greu cu guvernarea...nu? Pai cum sa fie altfel cand i-ai pus ministri pe cei care erau vuvuzelele primadone la suspendare.
  Sunt uimit sa constat ca micul titulescu nu va creste mare daca-si compromite viitorul politic prin tot felul de aberatii.
  Grija mare ca erorile de acum nu o sa poti sa le mai pui in carca lui Basescu. Deja ai flotant de ceva timp la palatul Victoria...iar Base...cred si ca numai din dorinta de a va irita...va ,mai sta in politica.
  Stai sa-i iasa faza cu aratul ecologic si sa vezi hai cu ministrii vostri. Ce o sa mai radem cand o sa va dea peste nas capitanul pe tractor.
  Daca nu ma crezi arunca o privire in Brazilia, acolo unde minoritatea germana se ocupa de agricultura.
  Fa un copy-paste la asta si tot romanul o sa fie fericit!
 • +17 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 9:00)

  [anonim]

 • +23 (27 voturi)    
  Mda (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 9:13)

  electron [utilizator]

  "Urmarea: o reforma a ANAF care a dus la scaderea gradului de colectare"

  Eu zic ca aceasta fraza rezuma cam tot ceea ce inseamna guvernarea Ponta/USL.

  Adica unu la mana nu fac absolut nimic, doi la mana si cand fac atunci strica.

  Inca nu va e dor de ceilalti?
 • +22 (26 voturi)    
  Lasa-ne, lasa-ne, mincinosule.... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 9:26)

  CetateanulRoman [utilizator]

  habarnistule.....
  pafaristule.....
  comunistule......
  xeroxistule.....
 • +23 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 9:48)

  [anonim]

  • +14 (16 voturi)    
   Dar daca Gigelul (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 10:36)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui

   primeste o finantare plocon (adica nerambursabila) sa zicem vreo 25.000 de Euro ?
   Crezi ca s-ar mai rezema in bere ?
   Noooo !
   S-ar repezi mintenas sa puna de-o afacere sa devina si el capitalist !
   Cam asta e Natura Umana: e insetata de Actiune !
   Gigeii nostri stau cu berea-n mana pentru ca Guvernantii celor 24 de ani au vrut asta.
   Chestia e ca acesti guvernanti n-au facut nici ei vreo branza cu miliardele pe care le-au furat de la Gigeii nostri !
   Si pentru ca prostul trebuie sa fie si fudul vedem cum Guvernescu de Dambovita se stropseste la cei care asigura Romaniei peste jumatate din PIB dar folosind capital strain.
   Vorba ta, ne aflam in plin Socialism de Cumetrie. Iar dupa ce investitorii astia vor ajunge aproape de fundul sacului isi vor strange jucarelele si se vor muta pe alte meridiane.
   Cam pe atunci i se va termina si lui Gigel berea si daca nu va fi cazut la pamand de beat sau de foame va ridica ochii si-l va vedea pe Guvernescu zambind larg, fericit ca "si-a facut datoria fata de romani in primul si in primul rand".
 • +8 (10 voturi)    
  Ales de romani??? (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:12)

  EagleEye [utilizator]

  Tu nu ai fost ales de romani in niciun caz.Partidul tau a fost ales si tu ai fost pus de presedinte,care nu prea a avut de ales in fata unei majoritati de 70%!
 • +12 (14 voturi)    
  miop (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:23)

  HoriaBradu [anonim]

  ponta da dovada de miopie,adica el este ales de romani,de unde?si acum sa-i dam afara pe straini ca fac afaceri in EL Dorado /Romania?dupa ce pleaca astia care au banii lor bagati aici cine mai plateste salarii?pensii?ca bancile nu vor mai imprumuta tara,iresponsabilul asta ,face mult rau Romaniei
 • +6 (8 voturi)    
  parere (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:31)

  Arl [utilizator]

  Electoratul lui Ponta nu are nicio legatura cu marii investitori, deci pe acesta il cam doare in cot de criticile lor. II VA JUMULI pentru pomenile electorale.
 • 0 (8 voturi)    
  Mediul de afaceri (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:38)

  ciuc [utilizator]

  Nici un comentariu despre informatizarea informatiilor financiare? De ce au stat chitic inainte de alegeri si dupa alegeri si acum s-au trezit ca la un semnal de goarna? Nu ii tin partea lui Ponta dar nu este posibil ca amaratul sa plateasca la fisc totul, sa fie inregistrat, urmarit, sanctionat iar cel tare sa-si faca mendrele cum doreste? Asta este o societate civilizata?
 • +5 (9 voturi)    
  Asta da dovada de prostie (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:59)

  B.Dan [utilizator]

  Teapa fraiere! Te-au ales romanii, dar daca mediul de afaceri nu merge, tu nu vei mai avea bani sa pompezi in asistatii care te-au votat.
  Am un deja vu, tipic PSD. Astia nu au niciun plan de lunga durata. Mizeaza totul pe perioada imediat urmatoare, in care gurile asistatilor trebuiesc umplute. Dupa 4 ani de guvernare nu vor mai avea bani pt asistati, care vor vota alt partid. Asa intra PSD in opozitie, unde se descurca de minune. Partidul nou intrat la guvernare va incerca sa gandeasca pe lunga durata dar gargara PSDului are succes si uite asa se repeta istoria.
  Votantu' are memorie scurta, dovada sta in toata perioada post-decembrista, unde PSD a guvernat numai cu pauze, dar suficient sa distruga economia de fiecare data.
 • +6 (8 voturi)    
  <br> (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 12:30)

  cicibau [utilizator]

  Ceea ce nu intelege Ponta sau se face ca nu intelege e ca marile companii si nu numai, au nevoie de PREDICTIBILITATE nemaipunand la socoteala ca taxele sunt suficient de mari drept dovada ca multe companii s-au mutat in zone in care fiscalitatea e mai mica si asta pentru a-si maximiza profitul. Nu o sa vedeti nicaieri in lume o firma care de dragul lui Ponta doreste sa-si micsoreze profitul. Dar sa revin la predictibiltate si anume firmele fac investitii de orice natura nu cu banii din buzunar ci cu banii din credite bancare si eventual o parte doar bani proprii. In aceste conditii ei se bazeaza pe niste profituri in asa fel incat sa-si poata achita acele credite luate in anumite conditii. Dar vine maretul Ponta si mareste si introduce taxe noi pe care firmele nu au avut cum sa le puna la socoteala atunci cand au facut creditele iar pe banci mai putin le intereseaza. Si sunt inca multe de spus dar probabil ca daca am pune sa conduca aceasta tara o clasa de copii de generala (cam tot atatia ministri sunt acum si la guvern) s-ar putea sa o faca mai bine decat actualul guvern care nu intelege ca prin stergerea datoriilor unor societati numai de ei stiute vor relansa economia ci prin marirea gradului de colectare dar dupa cum spune in articol au restructurat ANAF si au scazut incasarile la buget.
 • +6 (8 voturi)    
  mda... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 12:40)

  liviu_ [utilizator]

  si totusi mediu privat aduce bani la buget....
  eu cred ca ponta o sa realizeze in 1 maxim 2 ani de zile ceea ce a realizat pdl in vreo 8 ani (sa scada vreo 30 de procente in alegeri)
  cel mai trist e ca, pelanga asta o sa scada multe altele (nivelul de trai, mediul de afaceri etc)
 • +6 (8 voturi)    
  discursul e pentru intretinuti (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 12:48)

  DaniaDania [anonim]

  pentru alegatorii lui/lor !
  care ies la vot , probabil, in proportie de 90%
  asa ca daca vreti schimbarea, iesiti la vot ca s ale batem procentele !
 • +4 (8 voturi)    
  Ponta <br> (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 15:01)

  _CK_ [utilizator]

  Acum cateva saptamani / luni spunea ca NU trebuie sa speriem companiile straine (Rosia Montana) sa investeasca in Romania. Ca nu asa se face treaba.

  Cine sperie acum companiile straine sa investeasca in Romania? Prin fiscalitate ridicata si predictibilitate scazuta?

 • 0 (2 voturi)    
  Ponta si afacerile (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 18:19)

  Alistar44 [utilizator]

  La afaceri personale se pricepe . dar la cee de premier, - e înca la alfabetizare.
  • +1 (3 voturi)    
   la afaceri cu statul se pricepe oricine, (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 19:28)

   fosta zoezoe [utilizator] i-a raspuns lui Alistar44

   la afaceri , putini iar la afaceri bune in numele statului -nu o sa vedem asta ! Nu stim cum arata .
 • 0 (4 voturi)    
  Dottore (Joi, 14 noiembrie 2013, 0:23)

  rutger [utilizator]

  N-ai invatat la masteratul ala de la Catania (insula Sicilia) ca nu trebuie sa lovesti la gioale pe aia care iti aduc venituri la Bugetul de Stat ca sa te plimbi la Disneyland si sa te joci baschet la W.D.C fiindca iti iei palme grele peste ceafa. Si unde mai pui ca nici ailalti, mai rosii, nu te iarta cand le atentezi la buzunar! Las-o mai moale si zi-le la baieti sa mai faca ciocu' mic daca mai vor sa le pice si lor ceva maruntis. Am infrant !
 • +1 (1 vot)    
  buget taxe (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:43)

  Dr.Man [utilizator]

  Societatea romaneassca este de tranzitie. Statul este obligat sa asigure o parte a populatiei active sau in pensie din generatiile anterioare lui1989, traite in sistemul socialist (venituri mici, investitii personale mici, economii personale mici sau zero, devalorizate,asigurari complete garantate de stat. Statul actual, retras din econmomie, devalizat de active,in imposibilitate de a promova liber propriile politici economice, fiscale, de preturi, bancare etc. poate face fata sarcinilor preluate legal fata de generatiile active in socialism , esteobligat sa adune bani din taxe, si ar trebui sa adune mai multi bani reducand evaziunea fiscala. Concomitent trebuie sa promoveze politici liberale. Este o contradictie momentan insolvabila.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by